YAZARLARIMIZ
Aydın Şahin
Yeminli Mali Müşavir
E. Vergi Müfettişi
aydinsahin@generaldenetim.com



Motosiklette Vergi Avantajı

Gerek ticari faaliyette gerekse serbest meslek faaliyetinde işte kullanılan taşıtlara ait giderler

kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınır. Bununla birlikte son yıllarda yapılan düzenlemeler neticesinde binek otolar artık eskisi gibi avantaj sağlayamaz hale geldi.

İşletmeye dahil edilen binek otoların alış faturasında gösterilen KDV indirim konusu edilemez, gider yazılacak KDV ile ÖTV’ nin yalnızca %70’ i giderleştirilebilir (toplam 690.000,00-TL’ ye kadar), akaryakıt-bakım-muayene-sigorta-kasko-amortisman gibi giderlerin de yalnızca %70’ i gider kabul edilir. Geri kalan %30’ luk kısım ise gerçek gider olmasına rağmen vergi matrahından indirilmesi kabul edilmez.

Hal böyleyken sene sonlarında görmeye alıştığımız sıfır araç alışları eskisi gibi rağbet görmez oldu. Kılı kırk yaran işletmeciler katlandığı gerçek maliyetleri vergi matrahından düşemeyince alternatif aramaya başladı.

Bu alternatiflerin başında da motosikletler geliyor.

Motosikletler, mevzuata göre binek oto kapsamında değerlendirilmediğinden bunlara ödenen KDV indirim konusu ediliyor, ÖTV-akaryakıt-bakım-muayene-sigorta-kasko-amortisman gibi giderlerin tamamı maktu veya nispi bir sınırlamaya tabi tutulmadan vergi matrahından indiriliyor. (En son 15.03.2022 tarih 62030549-120[68-2020/832]-290787 sayılı özelge mevcuttur.)

Yalnız burada dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntı var: Bu araçların işte kullanılması mecburi.

Yani salt vergi matrahını azaltma amaçlı olarak bir motosiklet alayım, kenarda dursun sonra satarım gibi düşüncelere kapılırsanız yanılırsınız. Bu gibi durumların tespitinde Vergi Daireleri önce izahat ister, yeterli görülmezse incelemeye sevk edilebilirsiniz.

Bu motosikletlerin işte kullanıldığını ispat etmelisiniz. Vergi mevzuatında delil serbetisi vardır, yemin hariç her türlü delille sunabilirsiniz. Ancak A sınıfı motosiklet ehliyetiniz yoksa ve bu ehliyete sahip personeliniz de yoksa ispat biraz zor olacaktır. Dilediğiniz kadar motosiklet de alabilirsiniz bir sınırlama yok, tabii ki motosiklet sayısı kadar ehliyet sahibi personele ihtiyacınız olacaktır.

Resmi Gazete'de yayımlandı! B sınıf ehliyetle 125 cc motor kullanılabilecek!

10.02.2024 tarihli Resmi Gazete' de yayımlanan, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında, B sınıfı (Otomobil) ehliyetle 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.

Yönetmelikte yapılan bu değişikliğe göre, otomobil ehliyetiyle 125 cc’ ye kadar motosiklet kullanmak yasal hale gelmiştir. Bu karardan sonra firmaların da motosiklet taleplerinde artış olacağını düşünüyorum.

21.02.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM