YAZARLARIMIZ
İsmail Dülger
Yeminli Mali Müşavir
ismaildulger59@gmail.com



Banka Teminat Mektupları Komisyonları ve Damga Vergisi Yansıtma Faturalarında KDV Uygulaması

          İşletmeler ticari faaliyetlerini sürdürürken  vadeli mal alımında bulundukları  firmalara verilmek üzere ; bankalardan teminat mektubu almakta ve bu mektuplar karşılığında  ilgili bankaya   komisyon ve damga vergisi ödemektedirler. Mükellefler  ödedikleri  bu masrafları  aralarındaki anlaşma gereği  mal alımında bulundukları  firmalara  fatura  ederken   katma değer vergisi hesaplayıp  hesaplanmayacakları  konusunda tereddüt  etmektedirler.

          3065 sayılı katma değer vergisi kanunun 1/1 . maddesine göre Türkiye de yapılan ticari, sınai, zirai  faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan  teslimler  vergiye tabi tutulmuştur.

         Kanunun 4. maddesinin 1.bendinde hizmet , teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olarak tanımlanmış ve bu işlemlerin bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek ,imal etmek ,onarmak ,temizlemek, muhafaza etmek ,hazırlamak, değerlendirmek , kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek şeklinde gerçekleşeceği belirtilmiştir.

         Satıcıdan vadeli mal alımında bulunan müşterilerin kendi adlarına aldıkları  banka teminat mektubuna ilişkin  komisyonları  satıcı firmaya yansıtmaları  ticari  faaliyet kapsamında tahsil edilen bir bedel olmayıp, masraf aktarımı  niteliğinde olduğundan katma değer vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

          Bilindiği üzere,  Katma değer vergisi kanununun  17/4-e - 17/4-g maddesi uyarınca, banka ve sigorta muameleleri  vergisi  kapsamına giren işlemlerin ve damga pulu … katma değer vergisinden müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır. Ayrıca; istisna kapsamında bulunan  hizmeti masraf aktarım faturasını  düzenleyenin bizzat yapmamış olması ise  istisnanın uygulanmasına engel olan bir unsur değildir.

           Bu durumda, banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına girmesi nedeniyle katma değer vergisinden müstesna tutulan teminat mektubu komisyonlarının ve  istisna kapsamındaki damga vergisinin alıcılar tarafından  fatura düzenlenerek satıcı firmaya  birebir yansıtılması  işlemi katma değer vergisine tabi tutulmayacaktır.

           Kira sözleşmelerine istinaden ödenen Damga vergisinin kiracılara yansıtılmasında  katma değer vergisi  hesaplanıp hesaplanmayacağına  ilişkin olarak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen 25.02.2009 tarihli  özelgede  ise ; aslı katma değer vergisinin konusuna girmeyen veya vergiden müstesna olan masrafların aktarılmasında  katma değer vergisinin   hesaplanmayacağı , ancak masraf aktarımı yapılırken masraf tutarını aşan bir bedelin tahsil edilmesi halinde  bu aşan kısım üzerinden genel vergi oranında (%18) katma değer vergisinin hesaplanması gerektiği konusunda görüş bildirilmiştir.

            Yukarıda  yapılan açıklamalar dikkate alındığında, masrafların  karşı tarafa yansıtılmasında KDV uygulanıp uygulanmayacağı  konusunda karar verilirken masrafı doğuran işlemin KDV’sine tabi olup olmadığının göz önünde bulundurulması  gerekmektedir.

08.05.2009

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM