SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Eşim adına yaptığım bireysel emeklilik ödemesinin dekontunu çalıştığım şirkete getirerek vergi matrahımdan düşebilir miyim?

Eşim adına yaptığım bireysel emeklilik ödemesinin dekontunu çalıştığım şirkete getirerek vergi matrahımdan düşebilir miyim?

 

Soru:

 

Eşim adına yaptığım bireysel emeklilik ödemesinin dekontunu çalıştığım şirkete getirerek vergi matrahımdan düşebilir miyim?


Cevap:
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 61’inci maddesinde ücretin tanımı yapılmış olup; aynı Kanunun 63’üncü maddesinde “Ücretin gerçek safi değeri işveren tarafından verilen para ve ayınlarla sağlanan menfaatler toplamından aşağıdaki indirimler yapıldıktan sonra kalan miktardır.


3-(4697 sayılı Kanunun 4’üncü maddesiyle değiştirilen ve 7.10.2001 tarihinden itibaren yürürlüğe giren) Sigortanın veya emeklilik sözleşmesinin Türkiye’de kâin ve merkezi Türkiye’de bulunan bir sigorta veya emeklilik şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları,
 İndirim konusu yapılacak prim, aidat ve katkıların toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %10’unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta poliçeleri için ödenen primlerde, ödendiği ayda elde edilen ücretin % 5’ini ) ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz…” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, 3 nolu Gelir Vergisi Sirkülerinin “3.1- Ödenen Katkı Payları ve Sigorta Primlerinin Ücret Matrahının Tespitinde İndirimi” başlıklı bölümünde;
“İndirim konusu yapılacak katkı payı veya prim tutarının tespitinde esas alınacak ücret işveren tarafından çalışana hizmeti karşılığında ödenen aylık (maaş), prim, ikramiye, sosyal yardımlar ve zamlar gibi sürekli nitelikteki ödemelerin brüt tutarlarının toplamı olacaktır. Gider karşılığı ödenen tutarlar (yapılan gerçek bir giderin karşılığı olsun olmasın) dikkate alınmayacaktır.
Ücretlinin eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için ücretli tarafından ödenen primler ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları da yukarıda belirtilen sınırlamalar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.” açıklamalarına yer verilmiştir.
Öte yandan, 256 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde, bireysel emeklilik sistemi için ödenen katkı paylarının gelir vergisi matrahının hesaplanmasında indirimi ve bu indirime ilişkin olarak katkı payı ödemelerinin belgelendirilmesi, katkı paylarının indirim konusu yapılacağı dönem ve ilgili olduğu dönemde indirilemeyen katkı paylarının durumuna ilişkin ayrıntılı açıklamalarda bulunulmuştur.
Bu açıklamalar çerçevesinde, bireysel emeklilik sistemine katkı payı ödemesinde bulunulan eşin de ücret gelirinin bulunması halinde, eş adına ödenen katkı payının öncelikli olarak eşin kendi ücret gelirinden indirim konusu yapılması gerekmektedir.
Ancak, eşinizin ücret matrahının yeterli olmaması nedeniyle indirilemeyen bir tutarın kalması halinde, bu tutarın kendi ücretinizin safi tutarının tespitinde GVK’nın 63’üncü maddesindeki şartlar dahilinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.


Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi - Denetçi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(29.10.2009)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM