ÖZEL HABER
Torba Yasada İş Kanunu İle İlgili Düzenlemeler | Muhasebe TR

Torba Yasada İş Kanunu İle İlgili Düzenlemeler

Bilindiği üzere 6552 Sayılı Kanun Resmi Gazete’nin 11.09.2014 tarih ve 29116 mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

6552 Sayılı Kanun iş mevzuatı açısından işverenlere/işçilere bazı yeni hak ve yükümlülükler de getirmiştir. Bunlardan bir kısmını şöyledir ;

1) 4857 Sayılı Kanununda yapılan düzenlemeler ile ilgili olarak kısaca ;

a) İşe iade davalarında yer altı işlerinde çalıştırılan işçilerde 6 aylık çalışma süresi aranılmayacak.

b)
Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin yer altı çalışma süresi haftada en çok 36 saat , günlük 6 saatten fazla olamayacak.

c)
Fazla çalışma şartları ile ilgili olarak , 42.maddedeki ‘’Zorunlu nedenlerle fazla çalışma’’ ve 43.maddedeki ‘’Olağanüstü hallerde fazla çalışma’’ halleri dışında , yer altında maden işlerinde çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz. Yer altında çalışan işçilerin iş kanununda sayılan zorunlu nedenler ve olağanüstü hallerden dolayı fazla çalışmaları olması durumunda, haftalık 36 saati aşan her bir saat için verilecek ücret,normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarından yüzde yüzünden az olmamak üzere arttırılarak ödenmesi gerekmektedir.

d) İşçinin yıllık ücretli izin hakkı ve sürelerinde , yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık izin sürelerine 4 gün ilave edilerek uygulanır.

e) Yıllık ücretli izin uygulaması ile ilgilide alt işveren işçilerden, alt işvereni değiştiği halde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süreleri , aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınır ve asıl işveren tarafından işçilerin hak ettikleri yıllık ücretli izin sürelerle ilgili durumlarını kontrol etmesi ve alt işverenin tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işveren vermesi gerekmektedir.

2) 3213 Sayılı Maden Kanuna eklenen ek madde ile mezkur kanunun 2.maddesinde sayılan 4.grup madenlerden ‘’Linyit’’ ve ‘’Taşkömürü’’ çıkarılan işyerlerinde , yer altında çalışan bu işçilere ödenecek ücret miktarı asgari ücretin iki katından az olamaz.

3)6331 Sayılı Kanunun 2.maddesindeki sayılan faaliyetler ve kişilerin 6331 sayılı kanunundan istisna oldukları ve bu kanunun hükümlerinin uygulanmayacağı belirtilmiş olup bu maddeye ek olarak ;
‘’Denizyolu taşımacılı yapan araçların uluslararası seyrüsefer halleri’’ de istisna olarak 6331 sayılı kanuna eklenmiştir.

4)6331 Sayılı Kanun kapsamına göre alınması gereken sağlık raporları iş yeri hekiminden alınır.
10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilinir.

5)5510 Sayılı Kanunun sigortalıların borçlanabileceği sürelerle ilgilide Sgk/Bağ-Kur/Emekli Sandığı sigortalısı kadının iki olan doğum borçlanması üçe çıkartılmış, borçlanılacak sürelerde kadın işçinin uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğun yaşaması şartı ile talepte bulunabilineceği belirtilmiştir.

Çalışmanın hazırlanmasında desteğinden ötürü Anıl Burak Algül’e teşekkür ederiz.

MuhasebeTR Mevzuat Komisyonu
(12.09.2014)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM