YAZARLARIMIZ
Zübeyde Zengin Çoşkun
Gelir Uzmanı
zuzengin.23@gmail.com



Damga Vergisi ile İlgili Muhtelif Sorular ve Cevapları

Damga vergisi; resmi veya hukuki işlemlerin belgesi niteliğinde kabul edilebilecek kâğıtlar için toplanan bir vergidir. Bu kâğıtlar arasında senetler, sözleşmeler, faturalar, makbuzlar gibi belgeler yer alır.

Damga vergisi ödemesi, belgenin düzenlendiği tarihten itibaren 15 gün içinde yapılmalıdır. Damga vergisi beyannamesi ise belgenin düzenlendiği tarihten itibaren 7 gün içinde verilmelidir. Damga vergisi beyannamesi ve ödemesi aynı anda yapılabilir.

Damga vergisi oranları ise belgenin türüne göre değişebilir. Örneğin; senetlerde %0.75, sözleşmelerde %0.948 oranında damga vergisi alınırken, faturalarda %0.948 oranında damga vergisi alınır.

Damga Vergisi Beyannamesi Nasıl Verilir?

Damga Vergisi beyannamenizi muhasebe hizmetinizi aldığınız mali müşaviriniz aracılığıyla gönderebileceğiniz gibi

Damga vergisi beyannamenizi e-Devlet üzerinden de gönderebilirsiniz kapısı  bunun için E devlete giriş yaparak daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine girerek “Beyanname ve Bildirimler” bölümüne tıklamanız gerekiyor. Burada “Damga Vergisi Beyannamesi” seçeneğini seçerek beyannamenizi doldurabilirsiniz.

Ayrıca, damga vergisi beyannamesi vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mobil uygulamasını da kullanabilirsiniz. Mobil uygulama üzerinden de beyannamenizi doldurabilirsiniz.

Damga Vergisi Beyannamesi Doldururken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Damga vergisi beyannamesi doldururken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Bunlar şunlardır:

Beyannamenin doğru bir şekilde doldurulması gerekiyor.

Beyanname kişinin bağlı olduğu vergi dairesine verilir. Bağlı olunan vergi dairesi esas olarak ikametgâhın bulunduğu yer vergi dairesidir.

Beyannamenin son teslim tarihi geçirilmemeli ve beyanname verilirken ödenmesi gereken damga vergisi tutarı ödenmelidir.

Damga Vergisi Beyannamesi Vermek İçin Ne Kadar Sürem Var?

Damga vergisi beyannamesi vermek için süreler beyanname türüne göre değişebilir. Beyanname verme süresi genellikle beyannamenin verilmesi gereken dönemi takip eden ayın sonuna kadar olur. Ancak beyanname verme süresi beyanname türüne göre değişebilir.

Damga Vergisi Beyannamesi Vermek İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Damga vergisi beyannamesi vermek için gerekli belgeler beyannamenin türüne göre değişebilir. Ancak genellikle beyannamenin doldurulması için gerekli olan belgeler şunlardır:

Beyanname formu,

Damga vergisi ödeme makbuzu,

Sözleşme, fatura, senet gibi belgeler

Damga Vergisi Beyannamesi Vermek İçin Hangi Bilgiler Gerekli?

Damga vergisi beyannamesi vermek için gerekli bilgiler beyannamenin türüne göre değişebilir. Ancak genellikle beyannamenin doldurulması için gerekli olan bilgiler şunlardır:

Beyanname formu

Damga vergisi ödeme makbuzu

Sözleşme, fatura, senet gibi belgeler

Ayrıca beyannamenin verilmesi sırasında mükellef tarafından beyan edilmesi gereken bilgiler de bulunmaktadır. Bu bilgiler beyannamenin türüne göre değişebilir.

Damga Vergisi Beyannamesi Vermek İçin Hangi Formu Kullanmalıyım?

Damga vergisi beyannamesi vermek için kullanılacak form beyannamenin türüne göre değişebilir. Beyan edilecek damga vergisi türüne göre kullanılacak form değişebilir. Bu nedenle beyan edilecek damga vergisi türüne göre kullanılacak formun belirlenmesi gerekmektedir. Beyan edilecek damga vergisi türü hakkında bilgi almak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

15.05.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM