YAZARLARIMIZ
Zekeriya Aslan
Yeminli Mali Müşavir
zekeriyaaslan@finansalymm.com



İnce İnşaat İşi, Kaba İnşaatın Devamı Kabul Edilerek Yıllara Yaygın İnşaat İşi Sayılır Mı?

TOKİ’ye konut yapan inşaat firmalarınca son günlerde yoğun olarak sorulan bazı sorular da;

“1-10.01.2016 tarihinde kaba inşaat işlerinin yapımı ile ilgili olarak sözleşme yapılmış, kaba inşaat işine 12.01.2017 tarihinde başlanmıştır.

2-Kaba inşaat işi, 30.06.2017 tarihinde bitirilmiş, kaba inşaat işinin bitirildiğine dair 30.06.2017 tarihinde Geçici Kabul Tutanağı düzenlenmiştir.

3- İnşaatın İnce işlerinin yapılması için 01.07.2017 tarihinde sözleşme yapılmıştır.

4-İnce inşaat işi, 30.12.2017 tarihinde bitirilmiş, ince inşaat işinin bitirildiğine dair 30.12.2017 tarihinde yine Geçici Kabul Tutanağı düzenlenmiştir.

Bu durumda;

1- İnce inşaat işi, kaba inşaat işinin devamı niteliğinde kabul edilerek yıllara sari inşaat işi sayılır mı?

2- Yapılacak hak ediş ödemelerine, Stopaj Gelir Vergisi (Vergi Tevkifatı) uygulanması şart mı?”

Şeklindedir. Sözü edilen sorulara ilişkin açıklamalar Adana Vergi Dairesi Başkanlığının 13.03.2013 Tarih ve 29 Sayılı Özelgesinde yapılmış, özetle şöyledir:

Bir işin Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamında değerlendirilebilmesi için; Faaliyet konusunun inşaat ve onarma işi olması, inşaat ve onarma işinin birden fazla takvim yılına sirayet etmesi, inşaat ve onarma işinin taahhüde bağlı olarak yapılması şartlarının bir arada aranılması gerekir.

 Aynı Kanunun 44.Maddesi uyarınca inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edilir.

Yine, aynı Kanunun 94 üncü maddesinin (3) numaralı bendinde, bu Kanunun 42 nci maddesi kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden sorumlularca gelir vergisi tevkifatı yapılması öngörülmüştür. Söz konusu tevkifat oranı bu maddedeki yetkiye dayanılarak, 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile %3 olarak belirlenmiştir.

Buna göre, başlandığı yıl içinde tamamlanması öngörülen ancak, birbirinin devamı niteliğinde olan inşaat işlerinin yıllara sirayet edip etmediğinin tespitinde iki işin birlikte değerlendirilmesi, gerekmektedir. Dolayısıyla ayrı ayrı sözleşme düzenlenmiş olsa dahi, inşaat işlerinin birbirinin devamı niteliğinde olması durumunda, işin yıllara sari nitelik kazanmasından itibaren yapılacak hak ediş ödemelerinden, vergi tevkifatı yapılması şarttır.

Bu nedenle, firma tarafından taahhüt edilen ince inşaat işleri, esas itibarıyla kaba inşaatın devamı niteliğinde olduğundan, ayrı ayrı sözleşme düzenlenmiş olmasına rağmen, söz konusu ince inşaat işleri;

1-Yıllara sari inşaat işi sayılır,

2- Yapılacak hak ediş ödemelerinden 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94/3'üncü maddesi uyarınca %3 oranında vergi tevkifatı yapılması şarttır.

Yasal Dayanak

Özelge Tarihi ve Numarası Özelgeyi Veren Vergi Dairesi Başkanlığı
13.03.2013 - 29 Adana Vergi Dairesi Başkanlığı

29.08.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM