YAZARLARIMIZ
Vedat Erdem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
vedaterdem1@gmail.com



Konsinye Mal Tesliminde Sevk İrsaliyesi ile Faturanın Durumu

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]—1390 sayılı özelgesinde;

“-Konsinye işlemi: Bir işletmenin daha önceden tespit edilen bir fiyatla ya da günün koşullarına göre satılmak üzere diğer bir işletmeye mal göndermesi işlemidir.

-Konsinyatör: Malı gönderen tüccar veya işletme.

-Konsinyi: Malı satmak üzere teslim alan tüccar veya işletme.

Malın konsinyiye teslimi bir satış değil emanet işlemi niteliğindedir. Zira malın mülkiyeti, konsinyi tarafından satılıncaya kadar konsinyatör üzerinde kalmaktadır. Esas itibariyle konsinyinin görevi, malın satışına aracılık yapmaktır.”

Danıştay 9. Daire Başkanlığı’nın 2019/1174 E., 2022/1464 K. sayılı kararında ise “Konsinye satış olarak tabir edilen, diğer adı satım için bırakma sözleşmesi olan sözleşmede, taraflardan birinin kararlaştırılan bir bedel karşılığında bir malı diğer tarafa belli bir bedeli ödemeyi veya geri vermeyi yükümlendiği, burada teslim olgusu ile birlikte tasarruf yetkisinin de malı teslim alana geçtiği, zira malı satma hususunda ona yetki tanındığı” ifadelerine yer verilmiştir.

Konsinye Mal Tesliminde İrsaliye Düzenlenmeli mi?

Özelgenin devamında “Konsinyatör ile konsinyi arasında yapılan yazılı bir sözleşme ile konsinyasyon suretiyle satılacağı belirlenen konsinye malın satılması halinde, bu satış işlemine ait belgenin, malı satan konsinyi tarafından gerçek satış bedeli üzerinden malın alıcısına düzenlenmesi, konsinyatörün de konsinyiye kendi sattığı bedel üzerinden fatura düzenlemesi gerekmektedir.

Ayrıca, konsinye malın konsinyatör tarafından konsinyiye gönderilmesi halinde konsinyatör tarafından; konsinyi tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde ise konsinyi tarafından konsinye işlemi ile sevk edildiğine ilişkin açıklama yapılmak suretiyle sevk irsaliyesi tanzim edilmesi gerekmektedir.”

Kısaca konsinye mal tesliminde sevk irsaliyesi düzenlenmeli (sevk irsaliyesi ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belgedir) ve bu irsaliyenin üzerine malların konsinye olarak teslim edildiği şerhi düşülmelidir. Konsinyi, satışı gerçekleştirdiğinde ise konsinyatöre bilgi vererek konsinye aldığı mallar için faturanın düzenlenmesini sağlamalıdır.

Konsinye Mal Tesliminde Fatura Ne Zaman Düzenlenmeli?

Konsinye olarak satılmak üzere teslim edilen mallar için faturanın, irsaliye tarihinden itibaren değil, konsinyinin malı sattığı tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir.

Örneğin konsinyatör işletme A tarafından sevk irsaliyesi ile 05.12.2023 tarihinde teslim edilen 100.000 TL bedelli malların yarısını konsinyi B işletmesi tarafından 15.12.2023 tarihinde satılmış ve satış tarihini konsinyatör işletmeye bildirmiş olsun. Konsinyatör işletme A, konsinyi işletmesi B’ye 15.12.2023 tarihinden itibaren 7 gün içinde 50.000 TL bedelli faturayı düzenlemelidir. Düzenlenecek faturada ise konsinye olarak teslim edilen mallara ilişkin sevk irsaliye tarihi ile irsaliye numarasına atıfta bulunulmalıdır.

KAYNAKLAR

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]—1390 Sayılı 02/09/2013 Tarihli Özelge

Danıştay 9. Daire Başkanlığı’nın 2019/1174 E., 2022/1464 K. sayılı karar

11.12.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM