YAZARLARIMIZ
Sebahattin Eriş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Bilim Uzmanı
musavir42@hotmail.com



Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi 3 Aylık Dönemlerde Verilebilir

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi; 3 aylık dönemlerde verilebileceği gibi aylık verilmesi zorunlu olan bazı durumlarda kesilen vergiler yine 3 aylık dönemlerde beyan edilebilir.

Birleştirilerek adı Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi olan söz konusu yeni beyannameye SGK yönünden sadece 5510/4-a kapsamında işçi çalıştıran işyerlerinin ve geçici 20.maddesindeki sandıkların prim bildirgeleri dahil edilmiştir.

Bu yüzden, birleştirilen bu beyannamenin AYLIK VERİLME ZORUNLULUĞU; sadece SGK yönünden 5510/4-a kapsamında işçi çalıştıranlar ve geçici 20.maddesinde yer alan sandıklar açısından bulunmaktadır. 1 Seri Numaralı Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliğinde konunun her yönü anlatılmıştır. 

Dolayısı ile stopaj gelir vergileri yönünden muhtasar beyannamelerin AYLIK ya da 3 AYLIK verilebilme imkanları veya koşulları kaldırılmamış ve değiştirilmemiştir. Yani, muhtasar beyannamesini 3 AYLIK veren veya 3 AYLIK verebilme koşulları bulunan mükellefler yine stopaj gelir vergilerini 3 ayda bir beyan edebilecek veya beyannameyi aylık veriyorsa bile söz konusu kesilen stopaj gelir vergilerini 3 AYLIK mantığı ile 3’üncü aylarda beyan etmeyi sürdürebilecektir.

Örneğin; Koşulları uyduğu için muhtasar beyannamesini öteden beri 3 aylık dönemlerde veren ve    5510/4-a kapsamında işçi  çalıştıran bir işyeri; Şubat ayında 2020/OCAK dönemi için Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini sadece sigortalı sayısı, günü ve prime esas kazançları yönünden verebilecek ve sadece sigorta primlerini tahakkuk ettirebilecek, Mart ayında da 2020/ŞUBAT dönemi için yine aynı şekilde sadece sigortalı sayısı, günü ve prime esas kazançları beyan ederek primleri tahakkuk ettirebilecek, ancak 2020/MART dönemi için en geç 26.04.2020 tarihinde vereceği Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde; hem MART dönemi sigortalı sayısı, günü ve prime esas kazançları beyan ederek primlerini tahakkuk ettirecek, hem de 2020/OCAK-ŞUBAT-MART ayları için stopaja tabi; sigortalılara ilişkin ücret, serbest meslek, kira gibi ödemelerini veya kar ve diğer iratlar gibi stopaja tabi tüm bildirimlerini yine 3 AYLIK mantığı ile 2020/MART dönemi beyannamesinde topluca beyan edebilecektir.

Yani sigortalı çalıştıran ve durumu 3 aylık verebilme koşullarını taşıyan işyerleri söz konusu bu yeni beyannameyi; zorunlu olarak AYLIK verecek olmakla birlikte, sigortalı sayısı, günü ve prime esas kazançları düzenli olarak her ay, sigortalılara ilişkin ücrete ve diğer ödemelere yönelik matrah ve tüm kesintileri de 3 aylık dönemlerin 3’üncü ayına (3,6,9 ve 12. ay) denk gelen dönemin beyannamesine dahil edebileceklerdir.  

Ayrıca, sigortalı işçi çalıştırmayan ve muhtasar beyannamesini 3 AYDA bir veren işyerleri; Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini de yine eskisi gibi 3 AYLIK dönemlerde verebilecektir.

Örneğin; sigortalı çalışanı bulunmayan bir işyeri; muhtasar beyannamesini öteden beri 3 ayda bir veriyor ve eskisi gibi koşulları 3 aylık vermeye uygun ise, bu mükellef söz konusu beyannameyi aylık vermekle yükümlü olmayıp, kira, serbest meslek, kar ve diğer iratlar gibi stopaj gelir vergisine tabi tüm ödemelerini ve bunlara ait tüm kesintilerini 2020/1-3 dönemi için Nisan ayında, 2020/4-6 dönemi için Temmuz ayında, 2020/7-9 dönemi için Ekim ayında ve 2020/10-12 dönemi için de 2021/Ocak ayında normal 3 aylık  dönemlerde vermeyi sürdürebilecektir.

Başka bir ifade ile;

1-) Sigortalısı olmayan ve muhtasar beyannamesini öteden beri 3 AYLIK olarak veren bir işyeri, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini de yine eskisi gibi 3 aylık dönemlerde yani yılda 4 defa verebilecektir.

2-) Sigortalısı bulunan ancak muhtasar beyannamesini öteden beri 3 AYLIK olarak veren, dolayısı ile 3 aylık verebilme koşullarına uygun olan bir işyeri; Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini zorunlu olarak AYLIK dönemlerde verecek olup, dilerse bu beyannamelerde ilk 2 ay sadece sigortalı sayısı, günü ve prime esas kazançları ile primlerini tahakkuk ettirebilecek, 3 aylık dönemlerin 3’üncü ayına denk gelen aylarda ise (3.ayda, 6.ayda, 9.ayda ve 12.ayda) hem o döneme ait sigortalı sayısı, günü ve prime esas kazançları ile primlerini hem de 3 aylık dönemin içinde yer alan bütün aylara ait (örneğin Ocak, Şubat ve Mart aylarına ait) stopaja tabi tüm ödeme ve kesintilerini bu son 3’üncü ayda (örneğin Mart ayında) beyan edebilecektir.

3-) Muhtasar beyannamelerini öteden beri aylık vermek zorunda olanlar ise; Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerini de yine AYLIK vermek zorunda olup, hem sigorta kazanç ve primlerini hem de tüm ödemeler yönünden yapılan kesintilerini aylık olarak beyan etmeyi sürdüreceklerdir.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile ilgili olarak önemli olan ikinci bir husus da şudur;

Özel bina inşaatlarında; Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi aylık olarak verilecek, ancak ilişiksiz belgesi alınacağında, yine eskiden APHB’de olduğu gibi bir önceki ay ile ilişiksiz belgesi alınacak ayın yani sigortalıların çıkışının yapıldığı ayın Muhtasar ve Prim Hizmet beyannamesi ilişiksiz yazısı alınmadan önce verilebilecektir. Yani içinde bulunulan ayın Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi bu özel durumlarda ay içinde verilebilecektir.  

Ancak bu durumda; işin acil olması ve bu aciliyet nedeniyle sadece sigortalı çalışanların sayısı, günü ve prime esas kazançları ile primlerinin tahakkuk ettirilmiş olması, başka bir ifade ile sadece sigortalılara ilişkin SGK yönünün beyan edilmiş olması halinde, normal beyanname verme tarihlerinde beyana tabi diğer matrah ve bilgilerle yedine beyan edilecek, ancak bu ilk beyannamelerde verilen sigortalı sayısı, günü ve prime esas kazançları ile prim tahakkuk bilgilerine yeniden yer verilecektir.

Yeniden normal vadelerinde verilen beyannamelerde ise; sanki daha önce hiç verilmemiş gibi bütün unsurlar, sigortalı sayısı-çalışma günü-sigortalı prime esas kazancı gibi daha önce beyan edilen bilgilerle birlikte stopaj gelir vergisi kesintisine tabi diğer matrah ve vergiler gibi her şey yeniden beyan edilecektir. Uygun bir benzetme yapacak olursak, sonradan normal vadelerinde verilen ve tüm unsurları yeniden içerecek olan beyannamenin “bir düzeltme beyannamesi” gibi hazırlanması gerekmektedir.  

Örneğin; 2019 Mayıs ayında başlanan özel bina inşaatı 13.02.2020 tarihinde tamamlanmış ve 8 adet işçinin çıkışları da bu tarihte yapılmış ve ayrıca 19.02.2020 tarihinde de ilişiksiz yazısı talep edilmiş olsun.

2020/Ocak dönemine ve 01.02.2020-13.02.2020 tarihleri arasındaki Şubat(kıst) dönemine ait Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri; sadece sigortalıların sayısı, çalışma günü, prime esas kazançları yönünden 19.02.2020 tarihinden önce ayrı ayrı beyan edilebilecektir.

Ocak dönemine ait beyanname; şubat ayı içerisinde ve zaten normal vadesinde bulunduğu için stopaj gelir vergisi kesintilerini de ihtiva eden son hali ile beyan edilebileceği gibi, yukarıda değinildiği gibi ilişiksiz yazısı ivediliği ile sadece sigortalıların sayısı, çalışma günü ve prime esas kazançları yönünden de beyan edilebilecektir.

Ancak bu son durumda; 2020/Ocak dönemine ait beyanname, şubat ayı içerisinde en geç 26.02.2020 tarihinde mutlaka yeniden verilecek ve stopaj gelir vergisi kesintisine tabi tüm matrah ve vergilerle birlikte önce beyan edilen sigortalı sayısı, çalışma günü ve prime esas kazançları da yeniden kapsayacak şekilde beyan edilmesi gerekecektir.

Yine aynı durum 2020/Şubat dönemi için de geçerlidir. Mart ayı içerisinde normal vadesinden önce verilecek olan Muhtasar ve Prim Hizmet beyannamesinde; önce beyan edilen bilgilere yeniden yer verilecek ve bunların yanında kesintiye tabi tüm matrah ve vergiler beyan edilecektir.

Dolayısı ile, özel bina inşaatlarında ilişiksiz yazısı alınabilmesi için, sigorta yönünden eski uygulama aynı şekilde sürdürülmekte ve yeni beyanname bu gibi durumlarda hem APHB gibi hem de muhtasar beyanname gibi ayrı ayrı olarak kullanılabilmektedir. 

05.02.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM