YAZARLARIMIZ
Sadettin Ural
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
sadettinural@gmail.com



Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Mülkiyeti Muhafaza Kaydıyla Alınan Makine ve Teçhizatlarda Vergi İndirimi

3065 sayılı KDV Kanunu’nun 3. Maddesi;

  1. Vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun, vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesi, vergiye tabi malların işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi,
  2. Vergiye tabi malların, üretilip teslimi vergiden istisna edilmiş olan mallar için her ne suretle olursa olsun kullanılması veya sarfı,
  3. Mülkiyeti muhafaza kaydıyla yapılan satışlarda zilyetliğin devri,

teslim sayılan haller kapsamında sayılmıştır.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulun Kararında Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında makine ve teçhizatın tamamı veya bir kısmı finansal kiralama yolu ile temin edilebilir. Finansal kiralama sözleşmelerine konu makine ve teçhizatın devir, satış ve ihraç işlemleri, finansal kiralama ve kiracı arasında yapılan yazılı bir akit ve kira bitiminde kiracının mülkiyetine geçmesi şartı ile desteklerden faydalanılabilir. İflas veya sözleşmenin feshi veya yatırımın gerçekleşmemesi durumunda, yatırımcının mülkiyetine geçmemiş makine ve teçhizat alımı için faydalanılan destekler ilgili finansal kiralama şirketinden geri alınır. Ancak, makine ve teçhizatın yatırımcının mülkiyetine geçmesi durumunda yatırımcı sorumludur.

Türk Medeni Kanun'un 764 üncü maddesinde ise;

"Başkasına devredilen bir malın mülkiyetinin saklı tutulması kaydı, ancak resmi şekilde yapılacak sözleşmenin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesiyle geçerli olur." hükmü yer almakta, 765 inci maddede ise, taksitle mal satan kişinin, bu satımlara ilişkin özel hükümlere uymak koşuluyla, mülkiyeti saklı tutma sözleşmesine dayanarak, sattığı malın geri verilmesini isteme hakkına da sahip bulunduğu belirtilmektedir.

Mülkiyeti muhafaza kaydı ile yapılan satış akdi, akde konu olan malın mülkiyetinin, semen tamamen ödeninceye kadar satıcıda kalmak koşuluyla yapılan bir satım akdi olup; bu akit türünde satıcı, bedel ödeninceye kadar malik kalmaya devam eder. Bu şekilde alınan bir iktisadi kıymetin mülkiyeti hala satıcının üzerinde bulunduğu ve mülkiyet de alıcıya geçmediğinden kurumlar vergisi 32/a maddesinde ki vergi indiriminden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır. Mülkiyeti muhafaza kaydıyla yapılan satışlarda zilyetliğin devri ile vergi indirimine hak kazanılacak olup, devir tarihinden itibaren yararlanılması mümkündür.

26.09.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM