YAZARLARIMIZ
Özgür Akkaya
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Ottimo Yönetim Danışmanlığı ve Müşavirliği A.Ş.
ozgur_akkaya@ismmmo.org.tr



Özlük Dosyasındaki Eksikliklerin Doğurabileceği Sonuçlar Nelerdir?

ÖZLÜK DOSYASININ YASAL DAYANAĞI

“Madde 75 - İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanında, bu Kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorundadır.”

İşverenler işçilerin İş Kanunu hükümlerine uygun olarak çalıştıklarını ispat edebilmek için işçi özlük dosyasındaki belgeleri ve kayıtları eksiksiz doldurmak ve muhafaza etmek zorundadır. Herhangi bir yargı sürecinde öncelikli olarak işçi özlük dosyasındaki kayıtlara bakılmaktadır. 

Gerekli belgelerin tutulmayışı her ne kadar doğrudan yaptırıma konu olmasa da  bu durum iş verenin gerek işçiye gerekese denetim makamlarına karşı ispat veya delil bildirme yükümlülüğünü yerine getirmesine engel olacağından işveren yine cezai ve hukuki yaptırımlara karşı karşıya kamlaktadır.

YARGITAYA GÖRE FİİLİ ÇALIŞMA ŞART!

 Yargıtay’ın verdiği kararlarda da sigortalıların oluşması için fiili çalışmanın ispat edilmesi gerektiği ve bu ispat için, işyerinde tutulması gerekli dosya, puantaj kayıtları ve ücret bordroları ile kurumdaki belge ve kayıtlardan yararlanılması gereği belirtilmektedir.

Yargıtay’ın hükme vardığı başka bir davada, davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı, işçiye işyerinde çalıştığı sırada ara dinlenmesi verilip verilmediği ve süresi ile hafta tatilinde çalışma yapılıp yapılmadığı konularında yaşanan uyuşmazlıkta fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları ve özellikle işe giriş çıkışı gösteren belgelerin işyeri iç yazışmaları delil niteliğinde olacağı belirtilerek yazılı olabilecek deliller araştırılmadan karara varılması nedeniyle yerel mahkeme kararını bozma yönünde karar verilmiştir.

YARGITAYA GÖRE İŞVERENCE İMZALANMAYAN BELGELER HÜKÜMSÜZDÜR

Yargıtay’ın diğer bir kararında ise, davalı işveren imzalı ücret bordrolarına dayanarak davacıya asgari ücret seviyesinde ücret ödendiğini savunmuş, davalı işçi ise işyerinde çifte bordro düzenlendiğini ücretin daha yüksek olduğunu ileri sürmüştür. Mahkemece bu konuda davacı tanıkları anlatımları ile işverenin imzasını taşımayan bir maaş listesi dikkate alınarak davacının iddiasına değer verilerek sonuca gidilmesi hatalı bulunmuş ayrıca davacının sunduğu maaş listesi ise işverence imzalanmış olmaması nedeniyle belge üzerindeki el yazısı ibarenin de tek başına bir değeri bulunmadığı hükmüne varılmıştır.

Karardan da anlaşılacağı üzere hukuksal anlamda belgelerdeki imzaların tam olması veya belgelerin beyan edilmesindeki usul önem arz etmektedir.

Kaynakça:

Yarg. 9. HD. T. 09.12.12.2010 e: 2009/636 k. 2010/36856

4857 sayılı iş kanunu

10.02.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM