YAZARLARIMIZ
Hakan Coşkun
Vergi Başmüfettişi
hakancoskun785@gmail.com



İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Yapılan Satışlarda Esnaf Muaflığı

Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’un 9. Maddesinin 1. Fıkrasının 6 numaralı bendinde; Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın (7162 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle eklenen ibare Yürürlük; 30.1.2019) veya yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı, ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.” Hükmü yer alarak anılan kanunun 9. maddesiyle ticaret ve sanat erbabından bu şekil ve suretle çalışanların gelir vergisinden muaf olduğu açıklanmıştır.

15.03.2019 tarih ve 30715 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 306 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği kapsamında bu muaflıktan yararlanmak için aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

“Bu muaflıktan faydalanılabilmesi için;

a) İmal edilen ürünlerin, 193 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında olması,

b) Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve aletlerin kullanılmaması,

c) Dışarıdan işçi çalıştırılmaması,

ç) Ürünlerin işyeri açmaksızın satılması,

d) Ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılmaması,

e) Ürünlerin, ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri kermes, festival ve panayırlarda satılmaması,

f) Ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usulde gelir vergisine tâbi olunmaması,

g) Faaliyetin, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapılmaması gerekmektedir.

Ürünlerin; ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere, düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.”

7162 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle 30/1/2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, 193 sayılı Kanunun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında esnaf muaflığından faydalananların, evlerde imal ettikleri ürünleri, internet ve benzeri elektronik ortamlarda da satmaları halinde esnaf muaflığından faydalanmaları mümkün hale getirilmiştir.

Bu muaflıktan faydalanılabilmesi için, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarının ilgili yıl içinde geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması gerekmektedir.

193 sayılı Kanunun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde sayılan ürün çeşitlerinden, birden fazlasının üretilerek internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satılması durumunda, satış tutarının ilgili yıl içinde geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması şartı, her bir ürün cinsi için ayrı ayrı değil tüm ürünlerin toplam satış tutarı için geçerlidir.

Satışların bir kısmının internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden, bir kısmının muafiyet kapsamında diğer şekillerde yapılması halinde, satış tutarının ilgili yıl içinde geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması şartı, sadece internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yapılan satışlar için geçerli olup, diğer şekillerde yapılan satışlarda tutar sınırlaması bulunmamaktadır.

İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yıl içerisinde yapılan satışların ilgili yılda geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını geçmesi halinde, esnaf muafiyeti kaybedilecek ve izleyen takvim yılı başı itibarıyla gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilecektir.

Örnek-1: 193 sayılı Kanunun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında esnaf muaflığından yararlanan Fadime hanım, evinde ürettiği tarhana, erişte ve mantıları, kamu kurumlarınca düzenlenen kermes, festival, panayırlarda ve internet üzerinden satışa aracılık eden bir platform aracılığıyla satmaktadır.

Fadime hanımın, 2019 takvim yılında internet üzerinden yapmış olduğu satış tutarı 27.000,00 TL, diğer satış tutarı ise 15.000,00-TL’dir.

Fadime Hanımın internet üzerinden yapmış olduğu satış tutarı olan 27.000,00-TL, 2019 yılı için belirlenen yıllık asgari ücretin brüt tutarı olan 30.700,80-TL’yi aşmadığından, muafiyetten faydalanmaya devam edecektir.

Fadime hanımın bu faaliyetini 2023 yılında yaptığını ve 2023 yılında internet üzerinden yapmış olduğu satış tutarının 108.000,00-TL, diğer satış tutarının da 40.000,00-TL olduğunu varsaysak Fadime Hanımın internet üzerinden yapmış olduğu satış tutarı olan 108.000,00-TL 2023 yılı için belirlenen yıllık asgari ücretin brüt tutarı olan 140.535,00-TL’yi aşmadığından, muafiyetten faydalanmaya devam edecektir.

Örnek-2: 193 sayılı Kanunun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında esnaf muaflığından yararlanan Hayati bey, evinde ürettiği hediyelik turistik eşyaları belediye tarafından belirlenen geçici bir stantta ve internet üzerinden satmaktadır.

Hayati beyin 2019 takvim yılında internet üzerinden yapmış olduğu satış tutarı 45.000,00 TL, diğer satış tutarı ise 15.000,00-TL’dir.

Hayati beyin internet üzerinden yapmış olduğu satış tutarı olan 45.000,00-TL, 2019 yılı için belirlenen yıllık asgari ücretin brüt tutarı olan 30.700,80-TL’yi aştığından, muafiyetini kaybedecek ve 01/01/2020 tarihinden itibaren gelir vergisi mükellefi olacaktır.

Yine Hayati beyin bu faaliyetini 2023 yılında yaptığını ve 2023 yılında internet üzerinden yapmış olduğu satış tutarının 185.000,00-TL, diğer satış tutarının da 75.000,00-TL olduğunu varsayarsak Hayati beyin internet üzerinden yapmış olduğu satış tutarı olan 185.000,00-TL 2023 yılı için belirlenen yıllık asgari ücretin brüt tutarı olan 140.535,00-TL’yi aştığından Hayati bey muafiyetini kaybedecek ve 01/01/2024 tarihinden itibaren gelir vergisi mükellefi olacaktır.

25.04.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM