YAZARLARIMIZ
Ozan Bingöl
Vergi Uzmanı
ozanbngl@hotmail.com



Huzur Hakkı Ödemelerinde Asgari Geçim İndirimi Uygulaması

İlk etapta huzur hakkı ve 2008 yılından itibaren uygulamada olan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) kavramlarını açıklamakta yarar bulunmaktadır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61. Maddesinde ücret ve ücret sayılan gelirler belirlenmiş olup huzur hakkının da bu kapsamda değerlendirileceği açıkça vurgulanmıştır. Yine 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61. Maddesine göre; “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.” denilmektedir.

Diğer taraftan; aynı kanunun 32. maddesinde; Ücretin, gerçek usulde vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi (AGİ) uygulanacağı, asgari geçim indiriminin; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için (2014 yılı itibariyle kaldırılan hüküm)  uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5'i olduğu, gelirin kısmi döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarlarının esas alınacağı, asgari geçim indiriminin, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103 üncü maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanacağı, mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmayacağı, hükmüne yer verilmiştir.

Yaptığımız açıklamalar çerçevesinde gayet açık bir şekilde görmekteyiz ki, şirket ortakları ya da şirketlerin yönetim kurulu veya müdürlerine yapılan huzur hakkı ödemelerinde asgari geçim indirimi hükmünün uygulanması gerekmektedir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı, Sakarya Vergi Dairesi Başkanlığının B.07.1.GİB.4.54.15.01/GV sayılı özelgesinde belirtildiği üzere ve yine 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 265 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Uygulamanın Esasları" başlıklı 3. bölümünde; Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabileceği, Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesi kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler, örneğin sosyal güvenlik destekleme primi ödemek suretiyle çalışanlar ile kurumların yönetiminde görevli olanlar da genel hükümlere göre asgari geçim indiriminden yararlanabilecekleri açık bir şekilde izah edilmiş bulunmaktadır. Ayrıca yine Denizli Vergi Dairesi Başkanlığının B.07.1.GİB.4.20.15.01-30-MUK-2010-66-1 sayılı özelgesinde de konu açıkça belirtilmiş olup hatta birden fazla işverenden alınan ücretlerde ise AGİ’nin en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından uygulanması gerektiği hususuna da açıklık getirilmiştir.

Aynı zamanda 265 seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin, "Birden Fazla İşverenden Ücret Alan Ücretlilerde Asgari Geçim İndirimi Uygulaması" başlıklı 10.1 bölümünde birden fazla işverenden ücret alınması halinde, asgari geçim indirimi uygulaması, en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından gerçekleştirilecektir. Ücretliler medeni durumu ve çocuk sayısı hakkında bildirimlerini, en yüksek ücret geliri elde ettikleri işverene vererek uygulamanın ilgili işverence yerine getirilmesini sağlayacaklardır. En yüksek ücretin hangi işverenden alınacağının belli olmaması halinde, indirimden yaralanacağı işvereni ücretli kendisi belirleyecektir. Ücretlinin aynı anda birden fazla işverenden dolayı asgari geçim indiriminden faydalandığının tespiti halinde; oluşan vergi ziyaı, ücretliden cezalı olarak tahsil edilecektir, açıklaması yapılmıştır.

26.05.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM