YAZARLARIMIZ
Nesimi Yaşar
Yeminli Mali Müşavir
E. Maliye Başmüfettişi
nesimiyasara@gmail.com



Şirketlerin, Şahıslardan Araç Kiralaması

Şirketlerin, ticari faaliyetlerinde kullanmak üzere, herhangi bir kişiden (Şirket ortağı olsun ya da olmasın) araç kiralamasının vergisel boyutları aşağıda sıralanmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT: Gelir Vergisi Kanunu madde: 70, 86, 94; KDV Kanunu madde: 1/3-f; 30 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’dir.

Buna göre;

·         Şirket; kiraladığı araç ile ilgili olarak, kira bedelinin % 18’i tutarındaki KDV’ni, 2 No.lu KDV Beyannamesi ve sorumlu sıfatı ile beyan edip, Vergi Dairesi’ne ödeyecektir.

·         Şirket; ödediği KDV’ni, 191 İNDİRİLECEK KDV olarak defterlerine kaydedecek, 1 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edip, indirim konusu yapacaktır.

·         Şirket tarafından, araç sahibine ödenen kira tutarı, araç sahibi açısından, gayrimenkul sermaye iradı sayılmaktadır.

·         Şirket; araç kira tutarı üzerinden % 20 oranında vergi kesintisi (stopaj) yapacak ve Muhtasar Beyanname ile Vergi Dairesine ödeyecektir.

·         Araç kirasının, bir yılda belirli bir tutarı (2014 yılı için brüt 27.000.- TL’nı) aşması halinde, kira geliri elde eden araç sahibi şahıs, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekir.

·         Araç sahibi şahıs; yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi durumunda, Şirket tarafından % 20 oranında yapılan vergi kesintisini (stopaj), yıllık gelir vergisi beyannamesinden indirebilir.

·         Söz konusu araç kiralama işlemi için;

o        Yazılı Sözleşme yapılması,

o        Sözleşmenin Noter’e tasdik ettirilmesi,

o        Sözleşmenin Damga Vergisine tabi tutulması ve

o        Kira ödemelerinin de Banka vasıtasıyla yapılması, gerekir.

·         Sayılan durumlara uyulması durumunda, araç kiralayan Şirket ya da aracını kiraya veren şahıs tarafından ilave bir belge (gider pusulası gibi) düzenlenmesine gerek yoktur.

·         Şahısların aracını kiralayan Şirket; kiralama prosedürlerinin tamamlanmasından sonra oluşacak yakıt, tamir, bakım, ogs, trafik ve kasko sigorta giderlerini defterlerine kaydedip, ticari kazancından indirebilir.

·         Şahısların aracını kiralayan Şirket; aracın motorlu taşıtlar vergisini ve araç adına gelen trafik cezalarını gider olarak kaydedemez, araç için amortisman ayıramaz.

·         Kiracı Şirketin; vergi denetimlerinde eleştiri almaması adına, kira tutarına transfer fiyatlandırması yönünden emsal oluşturması için bağımsız/tarafsız bir araç kiralama Şirketinden, aynı veya benzer bir araç için Fiyat Teklifi alarak muhafaza etmesi uygun olacaktır.

ÖRNEK :

Araç kira tutarı Aylık (Brüt): 4.000 TL

Kiracı şirket tarafından yapılacak ve V.D.’ne ödenecek % 20 stopaj: 800 TL

2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilip, V.D.’ne ödenecek % 18 KDV tutarı: 720 TL

Araç sahibi kişiye aylık net ödenecek tutar: 3.200 TL

Bu Örnek’te araç sahibi kişinin yıllık brüt kira geliri (12x4.000) 48.000 TL, yıllık beyan sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aştığından, 2015 yılı Mart ayında yıllık beyanname vermesi gerekmektedir.

 
 

07.05.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM