YAZARLARIMIZ
Mustafa Belir
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
mustafabelir@hotmail.com



Alt işveren, Asıl İşverenin Sigorta Dosyası Üzerinden Yükümlülüklerini Yerine Getirdiğinde Muhtasar Beyanname Düzenlerken “İşyeri Bilgileri” Bölümüne İş Yeri/Şube Kodu Olarak Ne Yazması Gerekmektedir?

Alt işverenlerin sigortalı çalıştırmaya başlayacağı tarihte sigortalı işe giriş bildirgesinin verilme süreleri konusunda hazırlamış olduğum makale ile ilgili pek çok soru geldi. Gelen sorulardan en dikkat çekeni ise alt işveren yükümlülüğü doğduktan sonra verilecek muhtasar beyannamede şube işyeri koduna beyannamede nasıl yer verileceğiydi. Soru ve konu hakkındaki görüşüm aşağıda yer almaktadır.

Soru :

“Alt İşverenlerce İşe Giriş Bildirgesinde Yapılan Hata” konusunu ele aldığınız yazınızdan çok yararlandığımı belirtmek isterim. Eminim ki birçok meslektaşımız da aynı kanıdadır.

Yazınızı okuduktan sonra aklına takılan bir konu hakkında görüşünüzü öğrenmek isterim. Alt işveren, Asıl işverenin sigorta dosyası üzerinden yükümlülüklerini yerine getirdiğinde, asıl işverenin kendisine gösterdiği mahalde elemanlarını çalıştırmaktadır. Yani alt işverenin işin yapıldığı yerde kendisi adına kayıtlı bir işyeri/şube vs bulunmamaktadır. Bu durumda, muhtasar beyanname düzenlenirken “İşyeri Bilgileri” bölümünde İş yeri/Şube kodu olarak ne yazılması gerekir?

Cevap:

Öncelikle yaklaşımınız ve nezaketiniz için çok teşekkür ederim.

VUK’ nun 156. maddesine göre işyeri; "Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette işyeri, mağaza, idarehane, muayenehane, imalathane, şube, depo, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, çiftlik ve hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleleri, maden ve ocakları, inşaat şantiyeleri ve vapur büfeleri gibi ticari ve mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir."

Vergi Usul Kanunu'nun 159'uncu maddesinde; "Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış veya azalışları mükellefler vergi dairelerine bildirmeye, mecburdurlar." hükmü bulunmakta ve aynı Kanunun 168'inci maddesinde de, değişiklik bildirimlerinin bildirecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılacağı belirtilmektedir.

Bilindiği gibi söz konusu işveren ve alt işveren ilişkisi tamamen bir ticari gerekliliğin ürünüdür. Alt işveren, işveren mahallini işyeri olarak belirleyerek ticari faaliyetini burada gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla, alt işveren için bu mahal Vergi idaresince şube işyeri niteliğinde olacaktır. Bu nedenle, alt işveren olarak çalışılacak mahal için şube işyeri kararı alınması (noter tasdikli) ve bağlı bulunduğunuz Vergi Dairesine üst yazı ile teslim edilmesi gerekmektedir. Vergi Dairesi, adı geçen alt işveren çalışma alanına şube işyeri için kod tahsis edecektir. Bu şube kodunu https://intvrg.gib.gov.tr/adresinden başvurunuz sonrasında görebilirsiniz.

Alt işveren olarak çalışmanız sona erdiğinde SGK işyeri kapanış işlemi ile birlikte Vergi dairesinden de şube kapanış işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

31.01.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM