YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Torba - Taslak Vergi Affı Yasa Tasarısı

Geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıklanan ve TBMM Başkanlığına 02.05.2014 tarih ve 445 sayı ile Bursa Milletvekili Hüseyin ŞAHİN tarafından sunulan torba vergi yasa affı teklifi önümüzdeki günlerde kamuoyunu hayli meşgul edeceğe benzemektedir.

Hükümetin son zamanlarda kamuoyuna değişik konuları ortaya atarak insanların zihninde önemli kargaşalar yaratmaktadır. Gündem sık sık değişmekte ve ülkemizde her gün yeni bir konuda tartışma alanları açılabilmektedir.

En son yürürlüğe giren 6111 sayılı torba yasanın taksit ödeme süreleri geçeli henüz neredeyse (2) ay olmuştur. 6111 sayılı torba yasadan sonra yeni bir torba yasa teklifinin ortaya atılması kamuoyunda neredeyse (3) – (4) yılda bir vergi affının çıkması konusunda adeta bir beklenti geleneği oluşturmuştur. Oysa ki, bu gibi af yasa tasarıları çıkarılmadan önce belli çevrelerde bu taslak tasarılar üzerinde tartışma ortamı yaratılması ve çıkacak kanun taslağı üzerinde herkesin mutabık olduğu nihai bir mutabakat metni oluşturulmalıdır.

Prensip olarak vergi affı konularında kanun çıkarılmasına genelde herkes mutabık olmasına rağmen geçmiş yıllarda idarenin uygulama hatalarından dolayı çeşitli mağduriyetler sıklıkla yaşanmaktadır. Örneğin; vergi incelemeleri sırasında inceleme elemanlarının (1) kat yerine (3) kat vergi ziyaı cezası önermesi sonucunda mükelleflerin mağdur olmaları sonucunda tarhiyat öncesi uzlaşma hakkı elinden alınmaktadır. Böylece, mesele 213 sayılı VUK md. 359 kapsamında Asliye Ceza Mahkemelerine intikal etmektedir. Bir başka konu ise, geçmişe yönelik uygulanan “Gecikme Faizleri” meselesidir. Gerek tarhiyat öncesi uzlaşma komisyonlarında ve gerekse tarhiyat sonrası uzlaşma komisyonlarında üzerinde uzlaşılan vergiler için geçmişe matuf gecikme faizleri üzerinde uzlaşılan rakamlarda farklılık yaratmaktadır.

Bir diğer problem ise, yabancı işçi çalıştıran işyerlerinde geçmiş dönemlerde bürokratik engeller dolayısı ile yabancılara yönelik izin müracaatları neredeyse (6)-(7) ay sürmüştür. Bu konuda vatandaşların hiçbir kusuru olmaksızın idarenin salt izin sürecini uzatması nedeni ile, pek çok işveren 4817 sayılı yasadan kaynaklanan ağır cezalar ile karşı karşıya kalmıştır.

Sonuç olarak, çıkarılacak yeni torba yasada aşağıdaki hususlarında dikkate alınmasında yarar görülmektedir.

1)     Sahte fatura kullanımı neden ile kesilen (3) kat vergi ziyaı cezası dolayısı ile Asliye Ceza Mahkemelerinde devam eden ceza davalarının akıbeti,

2)     İş yasası hükümlerine göre kesilen idare para cezalarının mutlak surette bu yasa kapsamında alınması,

3)     Özellikle 4817 sayılı yabancıların çalışma izinleri hakkında kanun hükümlerine göre kesilen idarî para cezaları önemli ölçüde silinmelidir.

4)     Genel olarak 6183 sayılı yasa kapsamında bütün idarî para cezalarının düşünülen bu yasa kapsamına dahil edilmesi,

5)     Vergi ödeme sürelerinin (18) aydan daha fazla taksitli süresine yayılarak örneğin; (36) ay gibi ileriye doğru taksitlendirilmesi,

6)     Vergi denetim kurulunun rahat çalışabilmesi için son (4) yıl ile ilgili kapsamlı muhtelif vergiler içerir, (Özellikle ÖTV dahil) matrah artırımı getirilmelidir.

7)     Hem SGK yapılandırması ve hem de vergi yapılandırması dolayısı ile taksitlerin çakışma olasılıkları dikkate alındığında ödeme vadelerinin ileriye doğru yayılması ve taksit sayısının arttırılması zorunlu hale gelmektedir.

8)     Geçmiş dönemlerde, BA/BS formu, e-beyan özel usulsüzlük cezaları nedeni ile yersiz olarak kesilen özel usulsüzlük cezaları tümü ile silinmelidir.

10.06.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM