YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Vergi Dairesi Tarafından Resen Kaydı Silinen Şirketler İle İlgili BA / BS, KDV Beyan ve Bildirimleri Açısından Mağduriyetler

Vergi daireleri tarafından adresinde bulunmayan şirketlerin vergi kayıtları tek taraflı olarak resen bir iç genelgeye dayalı olarak silinmektedir.[1] Örneğin; 2013 yılı Kasım ayında adresinde bulunmayan şirketin vergi kaydı vergi dairesi tarafından Kasım 2013 tarihi itibari ile silinebilmektedir. Daha sonra bu mükellef örneğin; 2014 Mart ayında durumdan muttali olup, vergi kaydını yine aynı vergi dairesi sınırları içersinde veya bir başka vergi dairesi sınırları içerisinde başlatabilmektedir. Bu örnekte de açıkça görüldüğü üzere, geçmişe yönelik vergi kaydı kapanan şirketlerden malzeme alan müşteri firmalar ve satıcı firma kapanan dönemler için beyanname veya bildirim verememektedir.

Gelinen noktada, muhtelif mağduriyetler yaşanmaktadır;

1)  Vergi kaydı resen silinen şirketten mal veya hizmet alan müşteri firmaların mal alımları kabul edilmemektedir. Dolayısı ile, bu malzemeye bağlı faturada reddedilmektedir.

2)  Vergi kaydı resen terk edilen şirket kendisine ait aylık KDV, muhtasar, BA / BS formu verememektedir. Vergi dairesine başvurup, durumu izah etmesine rağmen vergi dairesi geçmişe yönelik kayıt açmamaktadır. Böyle bir durum karşısında satıcı firmanın eli kolu bağlı olacağından beyan ve bildirimlerini de doğal olarak internet üzerinden vergi dairesine veremez.

3)  Resen vergi kaydı silinen şirketlerin ortakları yönünden de kayıt silme tarihinden sonra sigortalılıkları sona ereceğinden prim borç tahakkuku yapılmayacaktır.

4)  Asıl önemli problem resen vergi kaydı silinen şirketin vergi dairesine başvurup, kaydını yeniden canlandırması talep edildiği takdirde bu talep yerine getirilmemekte ve bu şirketten geçmiş dönemde malzeme alan müşteri firmalar özel esaslar kapsamına dahil edilmektedir.

Vergi dairesi tarafından yapılan yoklamalarda şirketlerin adreslerinde bulunmaları, en azından şirket merkezinin sürekli açık tutulması, kısa ayrılmalarda kapıya bir uyarıcı not veya telefon numarası belirtilmelidir. Şirketin e-beyan yolu ile beyanname yollama sırasında internet vergi dairesinde bir sorun çıktığı takdirde hemen ilgili vergi dairesine müracaat edilip, resen kapama yapılıp yapılmadığı araştırılmalıdır. Araştırma sonucunda eğer resen terk yapılmış ise, bu konuda düzenlenen yoklama fişinin içeriği okunmalı ve buna göre durumun yeniden düzeltilmesi cihetine gidilmelidir.


[1] 2004/13 sayılı iç genelge
 

28.05.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM