YAZARLARIMIZ
Murat Dayanç
Yeminli Mali Müşavir
Eski Baş Hesap Uzmanı
Bağımsız Denetçi
Bilim Uzmanı
mdayanc@bnddenetim.com



22 Soru ve Yanıtla Elektronik Tebligat Uygulama Rehberi

7201 sayılı Tebligat Kanunu (TK)’nun 7/a maddesinde yapılan ilave değişiklik sayesinde bazı gerçek ve tüzel kişilerin elektronik tebligat adresi alması, kullanması ve bu kişilere tebligat yapılmasının elektronik ortamda yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Bu zorunluluğun ise Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (kısaca PTT) tarafından yerine getirileceği belirtildikten sonra uygulanmaya ilişkin usul ve esasların yönetmelikle belirleneceği hüküm altına alınmıştır.

Bu maddeden alınan yetkiye dayanılarak 6.12.2018 tarih ve 30617 sayılı Resmi Gazete (RG)’de “Elektronik Tebligat Yönetmeliği” (ETY) yayımlanmış ve bu sayede elektronik ortamda yapılacak tebligata ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde yapılan bu düzenlemeler dikkate alınarak elektronik tebligat uygulamasının kullanıcıları yönünden nasıl olacağı ve yapılacak işlemlerin içeriği konusunda ilgili kişilere ve bu konu ile ilintili meslektaşlarımıza bilgi sunulmaya çalışılacaktır.

ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMASI SORU VE CEVAPLARI

1) Tebligatın Elektronik Yolla Yapılması Zorunlu Olanlar Kimlerdir?

a) Elektronik Tebligat Adresi Almak Zorunlu Olanlar

Bu kişiler 7102 sayılı Kanunda aşağıda belirtildiği şekilde tadadi olarak sayılmıştır.

1) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşları.

2) 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.

3) Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.

4) Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.

5) Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.

6) Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları.

7) Kanunla kurulanlar da dâhil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri. (Örneğin sermaye şirketleri, -anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler- ticaret şirketleri, dernekler, vakıflar, kooperatifler vb.)

8) Noterler.

9) Baro levhasına yazılı avukatlar.

10) Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.

11) İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birimlerdir.

b) Elektronik Tebligat Adresi Alması İsteğe Bağlı Olanlar

Yukarıda sayılanlar dışında kalan gerçek ve tüzel kişilerin tamamını kapsar. Bu kişilere, talepleri hâlinde elektronik tebligat adresi verilebilir. Bu durumda bu kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu hale dönüşecektir.

2) Elektronik Tebligat Adresi Almak Zorunlu Olanlar Bakımından Başvuru Koşulları ve Süresi

Çalışmanın (II/1-a) bölümünde belirtilen ve tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olanlar 1.1.2019 tarihinden başlamak üzere bir ay içinde (31.01.2019 tarihi sonuna kadar) elektronik tebligat adresi almak için PTT’ye başvurmak durumundadırlar. Ancak bu süreye uyulmaması halinde her hangi bir cezalandırma öngörülmediğini de belirtmek gerekmektedir.

3) Başvuruda Ne Tür Bilgi ve Belge Gerekir?

a) Kamu kurum ve kuruşları ile birlikler için Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sisteminde (DETSİS) yer alan benzersiz numara ve sistem bilgileri, DETSİS’e kayıtlı olmayanlar için tabi oldukları sistem bilgileri.

b) Merkezi Sicil Kayıt Sistemine (MERSİS) kayıtlı tüzel kişiler için MERSİS numarası ve sistem bilgileri, MERSİS’e kayıtlı olmayan tüzel kişiler için tabi oldukları sistem bilgileri.

c) Türk vatandaşı gerçek kişiler için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri; yabancı gerçek kişiler için yabancı kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri.

d) Gerekmesi halinde PTT tarafından istenebilecek diğer belge ve bilgiler.

ile yetkili PTT şubelerine başvuru yapılacaktır. Ancak uygulamada gerçek kişilerin elektronik veya mobil imza yoluyla online başvuru yapması halinde tüm bu bilgiler otomatik olarak üretilmekte ve bu nedenle PTT şubelerine bizzat müracaat etme işlemine gerek kalmamaktadır. Diğer kişi ve kurumlar ile bizzat başvurması gerekenler bakımından yazının ilerleyen bölümlerinde detay açıklamalar yapılacaktır.

5) Elektronik Tebligat Adresi Alması İsteğe Bağlı Olanlar Bakımından Başvuru Koşulları ve Süresi

Kapsama dâhil olmayan gerçek veya tüzel kişiler de elektronik tebligat adresi almak için PTT’ye başvurabilirler. Bunun için zorunlu bir süre kısıtı bulunmamaktadır. Eğer bu kimselerde müracaat etmek isterlerse çalışmanın bir önceki bölümündeki bilgi ve belgeleri hazırlamaları gerekmektedir.

6) Yetkili PTT Şubeleri Başvuru Sahibinin Kimliğini Nasıl Tespit Edecektir?

PTT;

a) Türk vatandaşları için kimlik numarası bulunan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına, pasaportuna, kanunen kimlik yerine geçen geçerli resmî belge veya güvenli elektronik imzaya.

b) Yabancılar için yabancı kimlik numarasına, Mavi Kart numarasına, pasaportuna veya güvenli elektronik imzaya.

c) Tüzel kişiler için tabi oldukları sistem bilgilerine

bakarak başvuru sahibinin kimliğini tespit edecektir.

7) Elektronik Tebligat Adresinin Oluşturulması Ve Teslimi

a) PTT, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde elektronik tebligat adresini, gerçek kişiler için kimlik bilgilerini, tüzel kişiler için ise tabi oldukları sistem bilgilerini esas almak suretiyle tek ve benzersiz olacak şekilde oluşturacak ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS)’ye kaydedecektir.

b) PTT, tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olanlar için oluşturduğu elektronik tebligat adresini, ilgili kişiye veya adres sahibine teslim edilmek üzere ilgili kurum, kuruluş veya birliğe gönderecektir. Teslim işlemi fiilen gerçekleştiği veya işleminin gerçekleştiği bilgisi kendisine ulaştığı andan itibaren bu adresi tebligat çıkarmaya yetkili makam ve mercilerin[1] kullanımına derhâl sunmak zorundadır.

8) Elektronik Tebligatın Hazırlanması Ve İlgiliye Ulaştırılması Süreci Nasıl Çalışacaktır?

a) İlk olarak tebligat çıkarmaya yetkili makam ve merci, elektronik tebligat mesajını hazırlayarak, UETS’ye teslim edecektir.

b) UETS, elektronik tebligat mesajını zaman damgasıyla[2] ilişkilendirerek elektronik tebligat alıcısı gerçek veya tüzel kişinin (kısaca muhatap) elektronik tebligat adresine ulaştıracaktır.

c) Gizliliğin sağlanması amacıyla tebliğ edilecek içerik ve ekli dokümanlar, UETS tarafından şifrelenecek ve bunlar ancak kısaca muhatap tarafından görülecektir.

d) Tebligata ait delil kayıtları elektronik tebligat mesajının tamamının ulaştığı anda üretilecektir.

Delil kaydı tanımı ise “tebligatın; tebligat çıkarmaya yetkili makam ve merciden UETS tarafından teslim alındığına, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığına, okunduğuna ve usulen tebliğ edilmiş sayıldığına dair üretilen ve elektronik sertifika[3] ile imzalanmış kayıtlar” şeklinde yapılacaktır.

e) Elektronik yolla tebligat, idareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birime yapılacaktır. Ancak temsile yetkili olan kişilerin ayrı bir elektronik tebligat adresinin bulunması bu kuralın uygulanmasına engel teşkil etmeyecektir.

f) Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacaktır.

9) Tebligat Alıcısı Gerçek Veya Tüzel Kişinin Bilgilendirilmesi Nasıl Olacaktır?

a) İlk olarak bilgilendirilmek isteyen muhatap, elektronik posta adresini veya kısa mesaj alma özelliği olan bir telefon numarasını PTT’ye bildirecektir.

b) Elektronik tebligat, muhatabın adresine ulaştığı anda PTT tarafından muhataba bilgilendirme mesajı iletilecek ve bu mesaj kısa mesaj alma özelliği olan telefona ücreti mukabilinde, elektronik posta adresine ise ücretsiz olarak iletilecektir.

c) Ancak yukarıdaki şekilde bilgilendirmelerin herhangi bir nedenle yapılamamış veya geç yapılmış olması, tebligatın geçerliliğini etkilemeyecektir.

10) Muhatap Elektronik Tebligat Adresine Nasıl Erişecektir?

Muhatap güvenli elektronik imzasını kullanarak veya e-Devlet kapısı üzerinden kimlik doğrulaması yaparak ya da PTT tarafından verilen şifre ile birlikte telefonuna kısa mesajla gelen tek kullanımlık doğrulama kodunu kullanarak tebligat adresine erişebilecektir.

11) Elektronik Tebligatın Muhatabın Adresine Ulaşmasına Dair Delil Kaydının Bildirimi Nasıl Olur?

UETS, elektronik tebligatın muhatabın adresine ulaşıp ulaşmadığına dair delil kayıtlarını tutacak ve bu kayıtları, tebligat çıkarmaya yetkili makam ve mercie derhâl ve en geç yirmi dört saat içinde bildirecektir.

İspat gücü bakımından delil kayıtları, aksi ispat edilmedikçe kesin delil sayılacaktır.

12) İşlem Ve Delil Kayıtlarının Muhafazası Nasıl ve Hangi Sürelerle Yapılacaktır?

İşlem ve delil kayıtları erişilebilir şekilde, güvenliği, gizliliği ve bütünlüğü sağlanarak aşağıda belirtilen süreler kadar arşivde muhafaza edilecektir.

a) UETS kapsamında görev yapan sistem yöneticileri ve operatörler, tebligat çıkarmaya yetkili makam ve merciler ile muhataplar tarafından gerçekleştirilen işlem kayıtları on yıl boyunca,

b) UETS iş süreçlerinin sürekliliğini veya bilgi güvenliğini tehdit eden ya da öngörülemeyen durumlara ait işlem kayıtları on yıl boyunca,

c) Muhatabın UETS’ye erişim kayıtları on yıl boyunca.

d) Delil kayıtları otuz yıl boyunca arşivlenip muhafaza edilecektir.

İşlem ve delil kayıtlarının silinmesi en az bir defa denetimden geçmiş olması şartına bağlı olup PTT, talep halinde elektronik tebligata ilişkin işlem ve delil kayıtlarını yetkili mercilere elektronik ortamda sunmakla yükümlü olacaktır.

13) Tebligatın Elektronik Yolla Yapılamaması Halinde Tebligat Nasıl Yapılacaktır?

Elektronik yolla tebligatın, zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde Tebligat Kanununda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılacaktır.

14) Elektronik Tebligat Adresinin Kullanıma Kapatılması ve Kullandırma Yasağı Nasıl Çalışacaktır?

Elektronik tebligat adresi almak zorunlu olanlar için tebligatın elektronik yolla yapılması zorunluluğu ortadan kalktığı durumlarda ilgililerce bir ay içinde PTT’ye gerekli bildirim yapılmak zorundadırlar. PTT bu bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili tebligat adresini kullanıma kapatacaktır.

Eğer isteğe bağlı bir elektronik adres kullanılmakta ise herhangi bir zorunluluk olmaksızın ve istenilmesi halinde ilgilinin talebi üzerine talep tarihinden itibaren bir ay içinde PTT tarafından kullanıma kapatılacaktır.

Kısıtlılık, ceza infaz kurumuna girme veya askerlik hizmeti gibi hukuki ve fiili sebeplerle elektronik tebligat hizmetinden yararlanma imkânı ortadan kalkmış bulunanların elektronik tebligat adresi, ilgilisinin bildirimi üzerine PTT tarafından bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde kullanıma kapatılacaktır.

Elektronik tebligat adresinin kapatılma tarihinden öncesine süreleri kapsayacak şekilde kapatılması mümkün olmayacağı gibi kullanıma kapatılan elektronik tebligat adresi, farklı bir kullanıcıya tahsis edilemeyecektir.

15) Kullanıma Kapatılan Tebligat Adreslerinin Nasıl İşleme Tabi Tutulacaktır?

Elektronik tebligat adresinin kullanıma kapatıldığı an zaman damgasıyla kayıt altına alınacaktır. Bu durumda kullanıma kapatılan elektronik tebligat adresine tebligat yapılamayacaktır. Ancak bu adres altı ay süreyle adres sahibinin erişimine açık tutulacak ve bu adresin altı ay süreyle erişimine açık tutulacağı hususunda, varsa adres sahibinin elektronik posta adresi veya telefon numarasına bilgilendirme mesajı iletilecektir.

Adres kapatmaya ilişkin talepler, PTT tarafından yedi gün yirmi dört saat esasına göre kesintisiz olarak sunulacak ve kapatılan elektronik tebligat adresine ilişkin işlem ve delil kayıtları muhafaza edilecektir.

16) Tüzel Kişilerce Ana Ve Alt İşlem Yetkilisinin Tayin Edilmesi Zorunluluğu Nasıl Yapılacaktır?

Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olan tüzel kişiler, elektronik tebligat adresiyle ilgili işlemleri yapmak üzere en az bir, en fazla on ana işlem yetkilisi belirleyerek PTT’ye bildirmelidirler. Bu nedenle ilk müracaatta bu bilgilerin PTT şubelerine verilmesi gerekmektedir.

17) Elektronik Tebligat Adres Sahibinin Yükümlülükleri Nelerdir?

a) Elektronik tebligat adres başvurusu için gerekli olan bilgi ve belgeleri doğru ve eksiksiz olarak belirlenen zaman diliminde ilgili birime teslim etmek,

b) Elektronik tebligat adresi başvurusu sırasında teslim etmiş olduğu bilgi ve belgelerde olan değişiklikleri PTT'ye derhâl bildirmek,

c) Kimlik doğrulama amacıyla kendisine verilen bilgileri korumak, üçüncü kişilerle paylaşmamak ve başkasına kullandırmamaktır.

18) İlgililerce PTT’ye Müracaat Hangi Yollarla Yapılmaktadır?

PTT’ye müracaat ilgililerce bizzat yetkili PTT şubelerine gidilerek yapılmaktadır. Ancak gerçek kişiler ve şahıs işletmelerince mobil veya elektronik imzaları bulunmaları kaydıyla internet üzerinden online olarak da kayıt yapılmaktadır. İlgililerce PTT tarafından istenen bilgi ve belgelerin yanlarında bulundurulmasında yarar bulunmaktadır.

Yetkili PTT şubelerine yapılan fiili müracaatlarda gerçek kişiler ile şahıs şirketlerinin yaptıkları şahsi müracaatlar dikkate alınmakta ve bu gerçek kişilere ait elektronik tebligat başvuruları TC kimlik numarası ibraz edilmek koşuluyla her hangi bir ücret talep edilmeden yerine getirilmektedir.

Ancak kamu kurumlarının, baroya kayıtlı avukatların, noterlerin ve her tür tüzel kişiliklerin (Anonim, limited vb. şirketlerin ) başvuruları yetkili PTT şubelerince yerine getirilmemektedir. Zira bu şubelere PTT Genel Müdürlüğünce gönderilen yazılarla adı geçen kişi ve kurumlara ilişkin müracaatların kabul edilmemesi istenmiştir. Bu yazılara göre anılan kişi ve kurumların elektronik tebligat adresleri PTT Genel Müdürlüğünce bu kişi ve kurumların bağlı bulunduğu odalar (Bakanlıklar, Barolar Birliği, Noterler birliği, Ticaret ve Sanayi Odalar vb.) aracılığıyla gerçekleştirileceği ifade edilmiştir. Yani gerçek kişilerle ile şahıs işletmeleri dışında kalan tüm kapsama dâhil kişi ve kuruluşlar için bu aşamada her hangi bir işlem yapılmayacak olup bağlı bulundukları meslek örgütlerinden veya PTT Genel Müdürlüğünden gelecek bilgilendirme yazılarına göre hareket etmeleri yerinde bir yaklaşım tarzı olacaktır. Çünkü yetkili PTT şubeleri bu konuda inisiyatif kullanamamaktadırlar.

19) Ücret Talep Edilecek Midir?

PTT, elektronik tebligat hizmeti karşılığında alacağı bedele ilişkin ücret tarifesini TK hükümleri çerçevesinde belirleyerek resmî internet sayfasında yayımlayabilecektir. Ancak şu an itibariyle PTT yapılan gerçek kişi ve şahıs işletmesi ile ilgili başvurularla alakalı her hangi bir ücret talep edilmemektedir. Diğer kişi ve kurumlar açısından da aynı durumun söz konusu olacağı beklenmektedir. Zira bu konuda bilgi mevcut değildir.

20) Herhangi Bir Cezai Yükümlülük Var Mıdır?

6.12.2018 tarihli ETY’de bu yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlerce nasıl bir cezai müeyyideye tabi tutulacakları konusunda bir belirleme yapılmamıştır. Bu nedenle cezai müeyyideler konusunda 7102 sayılı TK’nun 52 ila 56 ncı maddelerindeki hükümlere göre hareket edileceğini söylemek mümkün gözükmekle beraber anılan maddelerde bu hususa ilişkin bir belirleme bulunmamaktadır.

21) Vergi Kanunlarına Göre Kullanılan Elektronik Tebligat Adresleri Ne Olacak?

Bilindiği üzere Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK)’ nun 93 üncü maddesi hükmü gereği vergilendirme süreçlerine ilişkin tebligatlar elektronik olarak yapılmaktadır. Bu işlemlerin nasıl olacağı konusunda 456 Sıra numaralı VUK Genel Tebliği yayımlanmıştır.

UETS uygulaması, VUK kapsamındaki e-tebligat uygulamasına mani olmayacağı gibi amacı ve niteliği itibariyle ilave ve yeni bir uygulama olup elektronik tebligat alma zorunluluğu kapsamındaki kişilerce ayrıca alınması zorunlu olacaktır. Bu kapsamda mükelleflerin vergi dairelerine yukarıda açıklanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği hükümleri kapsamında yeni bir işlem için ve müracaat yapılmayacaktır. Zira bu yeni uygulama tebligat çıkarmaya yetkili makam ve merciler tarafından, PTT aracılığıyla yapılacak elektronik tebligatları içermektedir.

22) KEP Adres Sahipleri Yeni Adres Almak Zorunda Mı?

Bu yeni sistem yürürlüğe girmesini müteakip mevcut KEP adresinden e-tebligat hizmeti verilmeyecektir. Bu nedenle UETS üzerinden yeni bir elektronik tebligat adresi alınması gerekmektedir.

Bununla beraber 14 Ekim 2017 tarihinde yayınlanan 2017/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 18/3 ve 1525/1 kapsamındaki ticari faaliyetler ile kamu kurum ve kuruluşlarının elektronik ortamda yapacakları resmi yazışmalar (e-yazışma) başka bir mekanizma kullanmak üzere anlaşacakları özel durumlar haricinde, KEP sistemi üzerinden gönderilmeye devam edilecektir.

Bu kapsamda, UETS’e kayıt olmak için KEP adresi zorunlu olmamakla birlikte KEP adresiniz olsa dahi UETS’e kayıt yaptırmak zorunlu olacaktır.

SONUÇ

Çalışmanın (II) bölümünde yapılan açıklamalardan anlaşılacağı üzere, Ocak 2019 sonuna dek anonim, limited gibi sermaye şirketleri ile bilirkişi, avukat, noter vb. ve kanunla sayılan diğer kişi ve kuruluşların PTT aracılığıyla elektronik tebligat adresi başvurularını yapıp UETS’ne kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Bu işlemler ilgililerce bizzat yetkili PTT şubelerine gidilerek yapılacağı gibi sadece gerçek kişiler (şahıs işletmeleri dahil) bakımından elektronik veya mobil imzaları olması kaydıyla online olarak internet üzerinden de yapılabilecektir.

Fiili uygulamada yetkili PTT şubeleri sadece gerçek kişiler ile şahsi işletmelerin müracaatlarını ücret talep etmeksizin almaktadır. Bu kişilerin elektronik veya mobil imzaları olması kaydıyla online olarak da müracaatları oluşturulmaktadır. Fakat gerçek kişiler (şahıs şirketleri dahil) dışında kalan tüm kapsama dahil olan ve elektronik tebligat adresi almak zorunda olanlar bakımından yetkili PTT şubelerince işlem yapılamamaktadır. Zira bu işlemlerin ilgili kişi ve kurumların bağlı bulunduğu birimlerden alınan bilgiler çerçevesinde PTT Genel Müdürlüğünce kendiliğinden yapılacağı anlaşılmaktadır. Bu itibarla bu kişiler bakımından şu an itibariyle yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

UETS uygulaması, VUK kapsamındaki elektronik tebligat uygulamasına mani olmayacağı gibi amacı ve niteliği itibariyle ilave ve yeni bir uygulama olup elektronik tebligat alma zorunluluğu kapsamındaki kişilerce ayrıca alınması zorunlu olacaktır. Öte yandan 2017/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 18/3 ve 1525/1 kapsamındaki ticari faaliyetler ile kamu kurum ve kuruluşlarının elektronik ortamda yapacakları yazışmalar (e-yazışma) KEP sistemi üzerinden gönderilmeye devam edilecek fakat KEP adresiniz olsa dahi UETS’e kayıt yaptırmak zorunlu olacaktır.

Elektronik imza almak zorunda olanlarca bu işlemlerin gereğince yapılmaması halinde nasıl bir cezai yaptırıma tabi tutulacakları 6.12.2018 tarihli ETY’de belirtilmemiş ve 7102 sayılı TK’nun 52 ila 56 ncı maddelerinde de bu konuda bir yaptırım öngörülmemiştir.

K A Y N A K Ç A

  1. 6.12.2018 tarih ve 30617 sayılı Resmi Gazete (RG)’de yayımlanan “Elektronik Tebligat Yönetmeliği”.
  2. 456 Sıra numaralı VUK Genel Tebliği.
  3. 2017/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi.
  4. İlgili Kanunlar.

[1] Bu kişiler; Tebligat Kanunu uyarınca tebligat çıkarmaya yetkili merci, idare, kurum, kuruluş ve kişileri ifade etmektedir.

[2] 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde tanımlanan zaman damgasını ifade eder

[3] 5070 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinde nitelikleri belirtilen nitelikli elektronik sertifikayı ifade eder.

18.01.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM