YAZARLARIMIZ
Murat Aktaş
Yeminli Mali Müşavir
E.Maliye Başmüfettişi
E.Vergi Başmüfettişi
Teftiş Kurulu E.Başkan Yardımcısı
Bağımsız Denetçi
E.BİM Daire Başkanı
www.mnsdanismanlik.com.tr
maktas@mnsdanismanlik.com



SGK Prim Teşviklerinden 2020 Yılında Yararlanamayabilirsiniz? (Yersiz Teşvik Yararlanmasında Yeni Uygulama)

Önceki Yersiz Yararlanmaya İlişkin Düzenleme

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü “Hatalı Teşvik Kayıtları” hakkında 27.12.2019 tarihli bir genel yazı yayınlayarak önceki 04.07.2018 sayılı genel yazısındaki uygulamasını değiştirmiştir.

Önceki genel yazıda 2018/Haziran bildirgesinden başlamak üzere hata listelerinde (yersiz yararlanma) yer alan kayıtlar düzeltilmediği sürece hata listesinde yer alan kanun numarası ile cari ayda belge (teşvik) düzenlenmesinin engellendiği bildirilmişti.

Örnek: 2018/Mart döneminde 6111 sayılı Kanun kapsamında hatalı teşvik uygulaması (yersiz yararlanma) var ise 2018/Haziran döneminden sonra bu yersiz yararlanmaya ilişkin düzeltme yapılarak bundan kaynaklı borç tahakkuk ettirilip ödenmediği sürece cari ayda 6111 SK teşvikinden yararlandırma yapılmayacaktı.

Aynı kurgu başta 7103 SK teşviki ile diğer teşvik türleri için de geçerlidir. Bu hataların nedenleri ise iki türlü olabilmektedir.

1.     Kontrol mekanizmalarının çok etkin olmadığı dönemlerde yanlış baz ve kontenjan hesaplamaları sonucu yersiz olarak fazladan teşviklerden yararlandırılan personel

2.     2018 Mart döneminden sonraki yapılan geçmişe dönük düzeltme işlemlerinde gene yanlış baz ve kontenjan hesaplamaları sonucu yersiz olarak fazladan teşviklerden yararlandırılan personel. Bu düzeltme bildirgeleri SGK denetiminden geçti ve onaylandı şeklinde bir itiraz olabilse da uygulamanın ilk zamanlarında bu hataların olduğu da bir gerçektir.

Yeni Yersiz Yararlanmaya İlişkin Düzenleme

Yeni düzenleme ise bu uygulamayı daha ağır bir hale getirmektedir.

2020/Ocak ayına ait bildirgeden başlamak üzere;

1.     Hatalı teşvik kaydı bulunan işyerlerince, aynı veya farklı teşvik kanun numaralı bildirge düzenlenmesi işleme alınmayacak,

2.     5510 sayılı Kanunun Ek 17 nci maddesi kapsamında geçmişe dönük teşvik değişikliği talepleri de işleme alınmayacaktır.

Örnek: 2018/Mart döneminde 6111 sayılı Kanun kapsamında hatalı teşvik uygulaması (yersiz yararlanma) var ise 2020/Ocak dönemi (dahil) yersiz yararlanmaya ilişkin düzeltme yapılarak bundan kaynaklı borç tahakkuk ettirilip ödenmediği sürece cari ayda sadece 6111 SK teşviki değil diğer tüm teşviklerden (7103 SK, 6846 SK Bölgesel Teşvik, 6645 SK, 4857 SK, 5510 SK %5 v.b.) yararlandırma yapılmayacaktır. Zorlayıcı yorum ile buna 5510 SK kapsamında %5 peşin ödeme indiriminin de dahil olacağı söylenebilir. Ama bu özellikli durum önümüzdeki ay netleşecektir.

Yersiz Yararlanma Varsa Düzeltme Kaydı Hiç Yapılamayacak

Diğer bir husus ise bundan böyle işyerlerince geçmiş dönemlerde yararlanma hakkı olduğu halde yararlanılmamış tüm teşvikler için SGK E-Bildirge V.2. sistemine düzeltme taleplerini içeren yeni bildirgelerin girilemeyeceğidir.

Daha önceleri bu hususlarda esnek davranan SGK şu anda çok daha katı bir uygulamaya geçiş yapmaktadır. Önceden yersiz yararlanmadan dolayı bir borç oluşsa bile bu yeni teşviklere ve geçmiş düzeltmelerden oluşacak alacağa engel teşkil etmemekteydi. Ayrıca geçmiş dönemlerden oluşan emanetteki alacak tutarı ile yersiz yararlanmadan doğan borç kendi içinde talep üzerine mahsup bile edilebilmekteydi. Şu anda ise “önce borcunu öde sonra hakkını al” felsefesine katı bir şekilde geçiş olacak gibi görünüyor.

Tavsiye ve Öneri

2020/Ocak döneminde sorun yaşamak istemeyen başta serbest muhasebeci mali müşavirler ile bu konulardan sorumlu kişilerin yakın zamanda geçmiş normal ay bildirgelerinden veya geçmiş dönem düzeltmelerinden kaynaklı bir yersiz yararlanma durumlarının olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerekmektedir. Özellikle bildirgelerini yasal sürenin son günlerinde veren işyerlerince bu kontrollerin erkenden yapılması olası bu sorunu telafi etmek için yeterli zamana sahip olmalarını sağlayacak ve cari aydaki tüm teşviklerden mahrum olmalarını engelleyecektir.

Not: 27.12.2019 tarihli Genel Yazı’nın çok kısa olması nedeniyle detaylı yorumlamaya tabi tutulduğunda akla gelen diğer olasılıklar ise SGK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın otomasyon sistemlerinde yapacakları yeni düzenlemeler ile kesinlik kazanacaktır.

31.01.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM