YAZARLARIMIZ
Mehmet Uğur Yavuz
Sosyal Güvenlik Denetmeni
m.uguryavuz@gmail.com



İşyeri Dosyalarının Devir, Nakil ve İntikalinde SGK İşlemleri

İşyerinin, işçi veya işçileri ile birlikte diğer maddi ve maddi olmayan unsurlarının bir başkasına geçmesi durumunda işyeri devri nedeniyle SGK’ya işyeri bildirgesi verilmesi gerekir. Öte yandan işçi bulunmaksızın yapılan bir devir nedeniyle işyeri bildirgesi verme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

İşyeri Bildirgesi Verilme Süresi Kaç Gündür?

Sigortalı çalıştırılan bir işin veya işyerinin devri halinde, yeni işveren tarafından, en geç işin veya işyerinin devralındığı tarihi takip eden on gün içinde işyerinin işlem gördüğü Kurumun ilgili ünitesine işyeri bildirgesi verilmelidir. Örneğin 05.02.2019 tarihi itibariyle devralınan işyerine ilişkin işyeri bildirgesinin en geç 15.02.2019 tarihine kadar SGK’nın ilgili müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir.

Miras Yoluyla İntikallerde İşyeri Bildirgesi Verilmeli mi?

Gerçek kişi işverenin ölümü söz konusu olduğunda, ölüm tarihinden itibaren en geç üç ay içinde reddi miras yapmamış olan yasal mirasçıların, işyerinin işlem gördüğü Kurumun ilgili ünitesine işyeri bildirgesi vermeleri gereklidir. Örneğin 15.11.2018 tarihinde vefat eden gerçek kişi işverenin yasal mirasçıları tarafından mirasın reddedilmemesi halinde işyeri bildirgesinin en geç 15.02.2019 tarihine kadar kadar SGK’nın ilgili müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir. Öte yan ölümü takip eden üç aylık süre içerisinde mirasın reddine karar verilirse, buna ilişkin belgenin ilgili müdürlüğe verilmesiyle işyeri bildirgesi vermeye yükümlülüğü ortadan kalkacaktır.

Devir veya İntikal Durumunda İşyeri Numarası Değişir mi?

Devir veya intikal nedeniyle işyeri bildirgesi düzenlenmesine istinaden ayrıca işyeri dosyası tescil edilmez. SGK işlemleri eski işyeri numarasından devam ettirilir.  Yalnızca devir veya intikale ilişkin gerekli değişiklikler kayıt altına aldırılır.

İl İçi Nakil Durumunda İşyeri Numarası Değişir mi?

İşyerinin aynı Kurum ünitesinin görev alanına giren başka bir adrese nakledilmesi halinde yeni adres, işyerinin nakledildiği tarihten itibaren on gün içinde işyerinin işlem gördüğü üniteye yazı ile bildirilmelidir. Bu değişiklikten dolayı yeni işyeri dosyası tescil edilmez ve yeni sicil numarası alınmaz. Ancak; işyerinin aynı il içinde başka bir ünitenin görev bölgesine nakledilmesi hâlinde işyeri bildirgesi verilmez. Nakil tarihini takip eden 10 gün içinde, işverenin eski ve yeni üniteye bir yazı ile bildirimde bulunması gerekir. Yapılan yazılı bildirim üzerine SGK yeni işyeri dosyası tescil eder ve yeni bir işyeri numarası verir.

İl Dışı Nakil Durumunda İşyeri Numarası Değişir mi?

İşyerinin faaliyette bulunduğu ilden başka bir ile nakledilmesi halinde, işyerinin nakledildiği adresin bağlı bulunduğu üniteye, en geç işyerinin nakledildiği tarihi takip eden on gün içinde işyeri bildirgesi verilmelidir. Örneğin Bursa İli Kestel Sosyal Güvenlik Merkezinde işlem görmekteyken Ordu İli Fatsa Sosyal Güvenlik Merkezi’ne 05.02.2019 tarihi itibariyle nakil olunan işyerine ilişkin işyeri bildirgesinin Fatsa Sosyal Güvenlik Merkezi’ne en geç 15.02.2019 tarihine kadar gönderilmesi gerekmektedir.

İdari Para Cezası Yönünden Değerlendirme

5510 sayılı Kanunun 12 inci maddesi sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşları işveren saymış, Kanunun 11 inci maddesi de bu sigortalıların maddi olan ve olmayan unsurlarla birlikte işlerini yaptıkları yerleri işyeri olarak kabul etmiştir. Aynı Kanunun 102 inci maddesinin (b) bendinde ise işyeri bildirgesini, Kurumca belirlenen şekle ve usûle uygun olarak süresinde vermeyenler hakkında idari para cezası uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Şu durumda işyerinin yeni bir işveren tarafından devralınması, gerçek kişinin ölümü nedeniyle mirasçılara intikal etmesi yahut işyerinin başka bir il sınırlarına taşınması hallerinde işyeri bildirgesini süresi dahilinde vermeyen işverenler tutmakta oldukları defter türüne göre 1 ila 3 asgari ücret düzeyinde idari para cezasıyla karşılaşacaklardır.

14.02.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM