YAZARLARIMIZ
Mehmet Uğur Yavuz
Sosyal Güvenlik Denetmeni
m.uguryavuz@gmail.com



Geriye Dönük Teşvikte Özellikli Durumlar (I) İşyerinin Nakli Dolayısıyla Yararlanılmamış Olan Teşvikler

Bilindiği üzere yayımlanan Yeni Torba Yasa ile 31.05.2018 tarihine kadar SGK’ya başvuru yapan ve geriye dönük düzletmelerini veren işverenler geriye dönük teşvik tutarlarından yararlanabileceklerdir. Konuyla ilgili özellik arz eden bazı durumları birkaç yazı ile ele almaya çalışacağım.

İşyerini Nakledenlere Yeni Sicil Numarası Veriliyor

İşyerini farklı bir sosyal güvenlik merkezinin sınırları içine giren bir adrese nakleden işverenler ise yeni işyeri için yeni bir işyeri dosyası tescil ettirmekte ve bu dosyadaki işlemlerini yeni sicil numaralarından takip etmektedirler.

İşyerini Nakledenler Teşvikten Yararlanmıyor

Bilindiği üzere işverenler SGK ile ilgili bildirimlerini E-BİLDİRGE portalı üzerinden gerçekleştirmektedirler. Daha önceki sicil numarasından 6111 koduyla bildirimini yaptıkları sigortalılarını yeni adreste tescil edilen işyeri sicilinden E-BİLDİRGE’de tanımlamak isteyen işverenler “Kişi işe girdiği tarih itibariyle son 6 ay içerisinde çalışmıştır” şeklinde uyarı mesajı almaktadırlar. Bu mesajla karşılaşan işveren ise maalesef teşvikten yararlanmaktan vazgeçmektedir.  

Yeni Yasa Sonrası Düzeltme Yapılabilir

Torba yasa sayesinde daha önce hakkı olduğu halde işyerinin farklı bir sosyal güvenlik merkezinin sınırları içine giren bir adrese nakledilmesi nedeniyle yararlanmadığı teşviki bulunan işverenlere yeni bir fırsat doğdu. Elbette teşvikten yararlanılması için izlenilmesi gereken birkaç işlem basamağı var.

SGK’ya Müracaat Şart

İşveren, nakil tarihinden önce 6111 teşvikinden yararlandırmış olduğu sigortalılarının yeni işyeri dosyasına aktarılmasını işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezinden bir dilekçe ile talep etmeli. İlgili SGK Müdürlüğü’nün sigortalıları aktarmasından sonra teşvikten yararlanılması için gerekli diğer şartların oluşup oluşmadığı kontrol edilmeli. Son olarak ta işyerinin hem eski hem de yeni sicilinden borçlu olmaması gerektiği hususuna dikkat edilmelidir.

Detaylar Genelge Sonrası

Tüm işlem basamaklarını gözden geçirmiş olan işverenler teşvikli belge ile gerçekleştirmek istedikleri düzeltme bildirgelerini Yönetmelik ekine uygun olarak hazırlamalıdırlar. Öte yandan geriye dönük teşvik bildirimlerinin yazılı ortamda mı olacağı yoksa E-BİLDİRGE üzerinden mi yapılacağı kesinlik kazanmadığı için işverenlerin işlem yapmadan önce SGK Genelgesini beklemeleri yerinde olacaktır.

06.04.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM