YAZARLARIMIZ
Mehmet Mahsum Tanrıkulu
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
mmt@ymmtanrikulu.com



Hazine'den Kamu Müteahhitlerine Vergi Kolaylığı!

Gerek pandemi süreci gerekse ekonomide yaşanan sıkıntılardan kaynaklı olarak ülkemizde ve dünyada hammadde temininde ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar ile demir, çimento ve akaryakıt başta olmak üzere girdi fiyatlarındaki olağanüstü artışlar nedeniyle zor günler geçiren inşaat sektöründe, kamuya iş yapan firmalara Ek Fiyat Farkı Verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenlemeler de kanayan yaraya çare olmadı.

Gün aşırı artan girdi fiyatları taahhütlerine yerine getiremez duruma gelen kamu müteahhitlerini iflasın eşiğine getirmiş durumda.

22.01.2022 tarih ve 31727 sayıl resmî gazete yayımlanan “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 7351 Sayılı Kanun’unun” 11.Maddesi ile Cumhurbaşkanı’na verilen yetki çerçevesinde 24.01.2022 tarih ve 31760 sayılı resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ek Fiyat Farkı Düzenlemesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı da inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaları memnun etmedi. Yapılan düzenlemede sözleşmelerin tasfiyesine ilişkin hükmün olmaması artan girdi fiyatları karşısından çaresiz kalan firmaların beklentisini boşa çıkardı.

Artan maliyetler nedeniyle iş yapamaz duruma gelen sektör temsilcilerinin sesine duyarsız kalmayan Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, 05.03.2022 tarih ve 31769 sayılı resmî gazetede yayımlanan 77 Sıra Nolu Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği ile yeni bir vergi kolaylığı uygulaması getirildi.

Uygulamanın amacı nedir ve hangi vergi borçlarını kapsıyor?

  • Bu uygulamanın amacı ödenek yokluğu ile vergilerini ödeyemeyecek duruma gelmiş firmaların merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden olan alacaklarının ödemelerinde, öncelikle vadesi geçmiş vergi borcu ile yasal tevkifat ve diğer kesintilerin mahsubuna ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
  • Bu düzenleme ile ilgili kamu kurumları hak sahibine ait hakedişin tamamına ilişkin ödeme süreci tamamlanıncaya kadar, hak sahibinin vadesi geçmiş vergi borcunu ve diğer kesintilerini karşılayacak tutara kadar olan kısmı için ödeme emri belgesi düzenlenerek mahsuben ödeme gerçekleştirilebilir.

Mahsuben Vergi Ödemesi Nasıl Gerçekleşecek?

  • İlgili kamu kurumu öncelikle vadesi geçmiş vergi borcunun mahsubunu isteyen hak sahibinden, ilgili vergi dairesi tarafından düzenlenmiş ve vadesi geçmiş vergi borcu tutarını gösteren ve İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden de alınabilecek belgeyi talep eder.
  • Bu belgenin teyidi Gelir İdaresi Başkanlığı sistemleri aracılığı ile https://ivd.gib.gov.tr internet adresinde yer alan “Doğrulamalar” / “Mükellefiyet Yazısı / Borç Durum Yazısı Doğrulama” ekranından yapılır.
  • Harcama birimince, mevcut veya temin edilecek ödenek karşılığında, hakedişin vergi borcunu ve diğer kesintilerini karşılayacak tutara kadar olan kısmı için oluşturulacak ödeme emri belgesine, ödemeye ilişkin kanıtlayıcı belgelerin tamamı ve vadesi geçmiş vergi borcunu gösteren belge eklenir.
  • Harcama birimince ödeme emri belgesinin, muhasebe birimince muhasebe işlem fişinin açıklama alanına ödemenin vadesi geçmiş vergi borcu ve diğer kesintiler için yapıldığı belirtilir ve kanıtlayıcı belgeler (fatura vb.) üzerine de kısmi ödemeye konu tutar belirtilerek şerh düşülür.
  • Mahsuben yapılan vadesi geçmiş vergi borcu tahsilatı, genel bütçe kapsamındaki idarelerde hesaben; genel bütçe kapsamı dışındaki idarelerde ise nakden ilgili vergi dairesine gönderilir.

Kamuya iş yapan firmalar uygulamada bazen, gerçekleştirdikleri imalatlar için düzenledikleri hakkedişler için faturasını kesmelerine rağmen ödenek yetersizliği nedeniyle hakkedişlerini zamanında alamadıklarından dolayı   tahsil edemedikleri alacaklarından dolayı vergi yükü ile karşılaşmaktadır.

Bilindiği üzere kamuya iş yapan firmaların kamu ihalelerine katılabilmeleri için her yıl Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenen limitlerin üstünde vergi ve SGK borçlarının bulunmaması gerekmektedir.

Peki Uygulamanın Kamu İdaresi ve Firmalara Nasıl Faydası Olacak?

Uygulamayla kamu alacağının hızlı bir şekilde mahsuben tahsil edilme imkânı oluşacağı gibi kamuya iş yapan hak sahiplerinin, ödemelerin tamamını beklemelerinden kaynaklanan gecikme nedeniyle, verginin zamanında ödenmemesinden kaynaklı olarak faiz gibi yükler altına girmeleri önlenmiş olacaktır. Ayrıca sektördeki firmaların vergi borcu nedeniyle kamu ihalelerine katılamamaları gibi mağduriyetlerinin önüne de geçilmiş olunacaktır.

Sonuç olarak iki yıldır bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ülke ekonomisine de ciddi zararlar verdi. Bu durumun yarattığı olumsuz etkilerle birlikte son dönemlerde döviz kurunda yaşanan aşırı yükseklik ve dalgalanmalar demir, çimento ve akaryakıt başta olmak üzere inşaat temel malzemelerinde olağandışı fiyat artışlarına neden oldu. Geç kalınmış olmakla birlikte olumlu gördüğüm bu düzenlemenin, artan maliyetler karşısında taahhütlerini yerine getirme konusunda sıkıntılı günler geçiren firmalara kolaylık sağlamasını diliyorum.

08.03.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM