YAZARLARIMIZ
Mehmet Hulusi Kılıçaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
mehmetkilicaslan91@gmail.com



Firma Tarafından Personellere Yapılan Hayat Sigortası Poliçelerinin Vergisel Durumu

Firma tarafından personeller menfaatine yapılan hayat sigortası poliçelerinin bordroya yansıtıldığı durumda poliçe bedelinin personelin gelir vergisi matrahından indirilip indirilemeyeceği hususuna müteallik olarak;

Gelir Vergisi Kanunun 63 üncü maddesinde "Sigortanın Türkiye’de kâin ve merkezi Türkiye’de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, engellilik, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler (İndirim konusu yapılacak primler toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Cumhurbaşkanı bu bentte yer alan oranları yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.) " hükmü yer almaktadır.

Benzer konuda verilen 24.01.2020 tarih 62030549-120[63-2018/708]-E.91497 sayılı muktezada ise işveren tarafından ödenen şahıs sigorta primleri ücretliye sağlanan bir menfaat olarak nitelendirildiğinden, öncelikle ödenen şahıs sigorta priminin brüt tutarının bulunarak gayrisafi ücrete eklenmesi ve bu ekleme sonrası ödenen şahıs sigorta priminin yukarıda belirtildiği şekilde, gayrisafi ücretten indirim konusu yapılması gerektiği açıklanmıştır.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri dikkate alınarak personele yaptırılan hayat sigorta prim bedellerinin personele sağlanan net menfaat (ücret) olarak değerlendirilmesi ve brütleştirilerek aylık ücret bordrolarına dahil edilmesi, prim bedellerinin %50 oranındaki kısmının ödendiği ayda elde edilen ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak suretiyle ücret matrahının tespitinde indirim konusu yapılmasında sakınca bulunmamaktadır.

Kaynak:

- Gelir Vergisi Kanunu

- 24.01.2020 tarih 62030549-120[63-2018/708]-E.91497 sayılı özelge

04.12.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM