YAZARLARIMIZ
Mehmet Cevat Kerem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
cevat.kerem@gmail.com



Şirket Nevi Değişikliğinde KDV İade Alacağının Durumu

Türk Ticaret Kanununda  “Tür Değiştirme”diğer adı  Nevi (tür) değiştirme konusunda 180’inci maddesinde yer alan hükme göre, bir şirket  veya şahıs işletmesi hukuki şeklini değiştirebilir. Yeni türe dönüştürülen şirket eskisinin devamıdır. Kanunun 181’inci maddesinde geçerli tür değiştirmeler şöyle belirlenmiştir.

*Bir sermaye şirketi; başka türde bir sermaye şirketine veya bir kooperatife,

*Bir kollektif şirket; bir sermaye şirketine, bir kooperatife veya bir komandit şirkete,

*Bir komandit şirket; bir sermaye şirketine, bir kooperatife veya bir kollektif şirkete,

*Bir kooperatif ise bir sermaye şirketine,

dönüşebilir. Kanunun 182’nci maddesinde kollektif ve komandit şirketlerin tür değiştirmelerine ilişkin özel düzenleme yapılmıştır. Buna göre;

*Bir kollektif şirket bir komandit şirkete; kollektif şirkete bir komanditerin girmesi ve bir ortağın komanditer olması hâlinde dönüşebilir.

*Bir komandit şirket kollektif şirkete; tüm komanditerlerin şirketten çıkması ve tüm komanditerlerin komandite olması suretiyle dönüşebilir.

Her ne kadar ticaret kanununda her şey açık ve net belirlenmiş isede zaman zaman farklı kurumlarda bu anlamda sıkıntıların yaşandığı görülmektedir.Bunlardan bir taneside kdv iade işlemleri ile ilgilidir.

Bu konuda  özelge talebi yapılmış ve T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)  TARİH   : 23.11.2011   SAYI    :  B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2: 2010-14017.46.1054     KONU    : Şirket nevi değişikliğinde KDV iade alacağının durumu hk. KONULU ÖZELGEDE ;

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanızın 21.07.2010 tarihi itibari ile limited şirketten anonim şirkete nev'i değişikliğinin yapıldığı, limited şirketin tüm aktif ve pasifiyle anonim şirkete devrolunduğu belirtilerek, limited şirkette bulunan katma değer vergisi (KDV) iade alacağının anonim şirkette devam edip etmediği, mahsup yoluyla iade işlemlerine devam edilip edilemeyeceği ve KDV iade alacaklarının, anonim şirketin vergi ve SSK prim borçları haricinde, grup şirketlerin vergi ve SSK prim borçlarına mahsup edilip edilemeyeceği sorulmaktadır.

KDV Kanununun; 17/4-c maddesinde, GVK.nun 81. maddesinde belirtilen işlemler ile Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemlerinin (Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından KDV Kanununun 30. maddesinin (a) bendi hükmü uygulanmaz. İşlem sonunda faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergiler, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından mükerrer indirime yol açmayacak şekilde indirim konusu yapılır.) KDV den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Buna göre nev'i değişikliği sonucunda devrolunan şirketin bilançosunda yer alan ve sonraki döneme devreden KDV nin devralan şirketiniz tarafından indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Ayrıca devrolan şirketin KDV iade alacağı, bu bilanço kalemini devralan şirketinize intikal edecektir.

Öte yandan, 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (I/1.1.1) bölümünde "Mahsup Edilebilecek Borçlar" sayılmış, KDV iade alacağının öncelikle mükellefin ithalde alınanlar dışındaki vergi borçlarına mahsup edileceği, artan bir miktar olursa mükellefin isteğine bağlı olarak; kendisinin ve adi, kollektif ve komandit şirketlerde ortaklık payı ile orantılı olmak üzere ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite ortakların) ithalde alınanlar dahil vergi borçlarına veya SSK prim borçlarına mahsup edileceği belirtilmiştir.

Buna göre, KDV iade alacaklarınızın grup şirketlerinizin vergi ve SSK prim borçlarına mahsup edilmesi mümkün bulunmamaktadır.DENİLMİŞTİR.

24.10.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM