YAZARLARIMIZ
Mehmet Cevat Kerem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
cevat.kerem@gmail.com



YTB Son KDV İstisna Uygulaması İmalat Sanayii İçin İyi Mi Oldu?

Bilindiği üzere ,daha önce imalat Sanayi Yatırımları Kapsamında 2022, 2023 ve 2024 Yıllarında Yapılan İnşaat Harcamaları Dolayısıyla Yüklenilen Vergilerin de İade Edilebilmesi  hakkı sağlanmıştı. Bu süreler her yıl yayımlanan kararnameler ile birlikte uzuyordu.

10.01.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7161 sayılı Kanun ile Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nun  geçici 37. maddesinde yapılan  değişiklikle, imalat sanayi yatırımları nedeniyle yapılan inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilen KDV’nin iade edilmesine yönelik uygulamanın 2019 yılında da sürdürülmesi sağlanırken, madde kapsamındaki uygulamanın süresini beş yıla kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmişti.

Daha sonra  30.12.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “1950 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile, sözü edilen uygulamanın süresi 2021 yılı sonuna kadar uzatmıştı.

Yine,31.12.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “5047 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile, imalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgeleri kapsamında yapılan yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV’nin iade edilmesi uygulamasının 2022, 2023 ve 2024 yıllarında da sürdürülmesi sağlanmıştı.

*Asgari 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2022, 2023 ve 2024 yıllarında yüklenilen ve 2022, 2023 ve 2024 yıllarının altı aylık dönemleri itibarıyla indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içerisinde,

*50 milyon Türk Lirası tutarına kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2022, 2023 ve 2024 yıllarında yüklenilen ve 2022, 2023 ve 2024 yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV izleyen yıl içerisinde, talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade olunacaktır. DENİLMEKTEYDİ.

Yukardaki açıklamalara göre iade süreci fabrika inşaa edenlerce yürütülmekteydi. Diğer bir ifade ile vergi dairesinin tek muhatabı vardı, oda fabrika inşaatı yapan firmaydı.

Konu ile ilgili olarak ,En son , 28 Mayıs 2022 tarihli ve 31849 sayılı Resmî Gazete’de "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 42 nolu KDV tebliği )" yayımlanmıştır.

Tebliğin ilgili bölümleri ;

Teşvik Belgeli Yatırımlar Kapsamında Yapılan İnşaat İşlerine İlişkin Yüklenilen KDV’nin İadesine İlişkin Düzenlemenin İstisna Uygulaması Kapsamına Alınması

Yukarıda yapılan açıklama doğrultusunda, imalat sanayi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları 31 Aralık 2025 tarihine kadar katma değer vergisinden istisnadır.

42 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği ile yukarıda anılan düzenleme neticesinde KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/E-7.) bölümünün başlığı aşağıda belirtildiği şekilde değiştirilmiştir.

İmalat Sanayii ile Turizme Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşleri

“İmalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları” 31 Aralık 2025 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.

Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte yatırım teşvik belgesi sahibi alıcıdan tahsil edilir. Bu vergiler ve cezalarda zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılı başından başlayacaktır.

Bu kapsamda yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, bu Kanunun 32 inci maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilir.

Söz konusu istisna uygulamasına ilişkin usul ve esaslar özetle aşağıda belirtilmiştir.

Ayrıca, inşaat işlerinin yatırım teşvik belgesinde öngörülen yatırıma ilişkin olması, 31 Aralık 2025 tarihini aşmamak kaydıyla yatırım teşvik belgesinde öngörülen süre içinde yapılmış olması ve istisna uygulanacak harcama tutarının inşaat işlerine yönelik yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırım tutarını aşmaması gerekmektedir.

İstisna, münhasıran söz konusu yatırımlar kapsamındaki inşaat taahhüt işi, nakliye, hafriyat ve benzeri inşa işlerine ilişkin olup, yatırımı yapanların söz konusu inşaat işlerinde kullanılan mal alımları da bu kapsamda değerlendirilecektir.

Son değişiklikler ile birlikte, artık fabrikayı yapan değil, örneğin hazır betoncu, demirci, boyacı, elektrikçi  vb gibi  işletmeler ayrı ayrı KDV iadesine gitmeleri gerekmektedir. Buda uygulamada sıkıntılara yol açacağı gibi, satıcı firmalar vergi dairesi ve iade süreci ile uğraşmamak adına mallarını ytb KDV istisnası kapsamında satış konusunda istekli davranmayacaklardır. Yazılı mevzuata göre  bu uygulamanın farika yapan işletmeler açısından  daha avantajlı olduğu görünse bile, satıcılar KDV istisna konusunda  istekli olmayacakları için alımlarını KDV ödeyerek yapmak zorunda kalacaklardır.

Önerimiz, uygulamanın önceki haline getirilmesidir.

15.08.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM