YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Gayrimenkul Satış Kazancı İstisnasında Maliye’nin Son Görüşü!

Değerli okurlar, gayrimenkul satış kazancı istisnası hakkında Maliye İdaresinin çok yakın bir zamanda özelge ile verdiği görüş oldukça önemlidir. Bu haftaki yazımızı bu özelgeye ayırıyoruz.

GAYRİMENKUL SATIŞINDAN GELEN PARA NAKİT OLMAK ZORUNDA MI?

Gayrimenkul satış kazancı istisnasından yararlanmak için söz konusu satış işleminin genelde nakit olarak yapılması tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni de 5520 sayılı KVK 5/1-e’de geçen şu cümledir.

Bu istisna, satışın yapıldığı dönemde uygulanır ve satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulur. Ancak satış bedelinin, satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi şarttır. Bu süre içinde tahsil edilmeyen satış bedeline isabet eden istisna nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır.”

Yukarıdaki paragrafta geçen satış bedelinin tahsil şartı oldukça açıktır.

PARAYI HİÇ TAHSİL ETMEDEN DE İSTİSNADAN YARARLANABİLİRSİNİZ

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğünün 02/06/2023 tarih ve 608726 sayılı özelgesi oldukça ilginçtir.

Özelgeyi talep eden firma, aktifinde 5 yıldır bulunan bir gayrimenkulü yurt dışında bulunan (A) firmasına satıyor. Satış bedelini ise hiç tahsil etmeksizin yine yurt dışında borçlu bulunduğu (B) firmasına satışını yaptığı (A) firması ödüyor. Yani para Türkiye’ye hiç gelmeksizin yurt dışında bulunan A firmasından B firmasına transfer ediliyor.

Özelgenin sonuç bölümünü yazıyorum.

“Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketiniz aktifinde kayıtlı olan ve şirket faaliyetlerinin yürütülmesine tahsis edilmiş olan taşınmazın merkezi yurt dışında bulunan bir firmaya satışından elde edilen satış bedelinin, yurt dışındaki başka bir firmaya olan borçlarınıza mahsuben ödenmesi, söz konusu satıştan elde edilen kazanç için, yukarıda belirtilen şartlar çerçevesinde Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan istisna hükmünden yararlanmanıza engel teşkil etmeyecektir.”

Görüldüğü üzere oldukça önemli bir özelgedir. Para hareketi olmaksızın ve paranın Türkiye mukimi olmayan iki firma arasında transferine de gayrimenkul satış kazancı istisnası kapsamında hem kurumlar vergisi hem de KDV açısından cevaz veren bir özelgedir.

Faydası olması dileğiyle…

10.11.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM