YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Berat Yüklemeyi Unutmanın Yaptırımı Nedir?

Değerli okurlar, oldukça yoğun geçen son 5 ayda, berat yüklemenin belki de en çok unutulduğu bir dönem yaşadık. Sadece bana bu konuda birçok mesaj geldi. Peki berat yüklemenin unutulmasının ne gibi bir yaptırımı vardır?

BERATLARIN ZAMANINDA ALINMAMASI DEFTER TASDİK ETMEME HÜKMÜNDEDİR

213 sayılı VUK 226/A maddesine göre Türk Ticaret Kanununun 64 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan yetki kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca müştereken belirlenen usul, esas ve süreler dahilinde elektronik ortamda tutulan defterler için berat alınması, elektronik ortamda tutulan diğer defterlerin ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen usul, esas ve süreler dahilinde onaylanması bu Kanun uygulamasında tasdik hükmündedir.

Berat ve onayın belirlenen usul, esas ve süreler dahilinde alınmaması veya yapılmaması durumunda defterler tasdik ettirilmemiş sayılır.

Kanun metninden de açıkça anlaşılacağı üzere beratların alınmaması durumunda ilgili ayın defteri tasdik ettirilmemiş sayılacaktır. İlgili ayın defterinin tasdik edilmemesi mükellef hakkında resen inceleme nedenidir.

MÜKELLEF RE’SEN İNCELEMEYE GİREBİLİR

Resen vergi tarhı, vergi matrahının tamamen veya kısmen defter, kayıt ve belgelere veya kanunî ölçülere dayanılarak tespitine imkân bulunmayan hallerde takdir komisyonları tarafından takdir edilen veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarca düzenlenmiş vergi inceleme raporlarında belirtilen matrah veya matrah kısmı üzerinden vergi tarh olunmasıdır.

Vergi Usul Kanununun Re’sen vergi tarhını düzenleyen 30.maddesinin 3.bendi aşağıdaki gibidir.

3. Bu kanuna göre tutulması mecburi olan defterlerin hepsi veya bir kısmı tutulmamış veya tasdik ettirilmemiş olursa veya vergi incelenmesi yapmaya yetkili olanlara her hangi bir sebeple ibraz edilmezse,…

Kanunun amir hükmünden de anlaşılacağı üzere defter tasdik ettirilmemesi re’sen vergi tarhının nedenlerinden biridir. Bu durumda ilgili aya ilişkin tüm KDV indirimleri re’sen reddolunabilir.

AYRICA 1.DERECE USULSÜZLÜK CEZASI DÜZENLENECEKTİR

Defterlerin zamanında tasdik ettirilmemesi veya beratların zamanında alınmaması durumunda VUK 352.madde mucibince 1.derece usulsüzlük cezası düzenlenecektir. Buna göre,

Tasdik işleminin yaptırılmamış olması (yasal sürenin sonundan başlayarak bir ay geçtikten sonra tasdik ettirilen defterler de tasdik ettirilmemiş sayılmaktadır) Vergi Usul Kanunu’nun 352/I-8. maddesi çerçevesinde birinci derece usulsüzlük cezasını, bu fiil aynı zamanda re’sen takdir nedeni de sayıldığından cezanın iki kat kesilmesini,

gerektirmektedir.

SONUÇ

Görüldüğü üzere defter beratlarının alınmaması defter tasdikinin yapılmaması anlamına gelmektedir ki bunun yaptırımı da oldukça fazladır. Beratın alınmadığı aya ilişkin re’sen vergi incelemesi bu yaptırımların en önemlisidir. Bu nedenle beratların alınmasının geciktirilmemesini önemle tavsiye ediyorum.

20.06.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM