YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



İş Kazası Geçiren Personelin Hastane Masrafı Gider Yazılır Mı?

Değerli okurlar, bu hafta iş kazası geçiren ve şirket tarafından hastane masrafları karşılanmak suretiyle tedavi ettirilen işçiye ait masrafların ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağına değineceğiz.

ÜCRETİN TANIMINDA AYNİ YARDIMLARIN DA ÜCRET KAPSAMINDA OLDUĞU BELİRTİLMİŞTİR

Öncelikle ücretin tanımını yapmak gerekirse, 193 sayılı Kanunun Ücretin Tarifi" başlıklı 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez..." hükmü yer almıştır.

Peki hastane masrafları para ile temsil edilebilen menfaat olarak dikkate alınabilir mi? Kanaatimizce bu mümkün değil, çünkü Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman menfaat kelimesi, 'çıkarların gözetilmesi ve buna göre bir davranış sergilenmesi' olarak ifade edilmektedir. Oysa hastanede tedavi ettirme durumu bir çıkar gözetmesi değil zorunluluktan DOĞMUŞ olağan bir haldir. Dolayısıyla iş kazası geçiren personelin hastanede tedavi ettirilmesi ve bu tedavi masraflarının işletmeye yansıtılması halinde bu tutarların bordroyla ilişkilendirmeksizin doğrudan gider yazılmasında vergi kanunları yönünden bir sakınca bulunmamaktadır.

MALİYENİN VERDİĞİ ÖZELGEYE GÖRE DE DOĞRUDAN GİDER YAZILABİLİR

Maliye idaresi tarafından yakın bir zamanda verilen özelge de ücret bordrosuyla ilişkilendirmeksizin doğrudan gider yazılabileceğine hükmetmiştir.  Aydın Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 14.11.2022 tarih ve 79690095-125[8-2018-120-40]-122038 sayılı özelgenin ilgili kısmı aşağıdaki gibidir.

- İş kazası geçirmesi nedeniyle hastanede tedavi edilmesi zarureti olan personelin, tedavi masraflarının (sigorta şirketi tarafından karşılananlar hariç) şirketiniz tarafından karşılanması ve şirketiniz adına düzenlenecek belgelerle tevsik edilmesi kaydıyla, ücret ile ilişkilendirilmeksizin Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi uyarınca doğrudan gider olarak dikkate alınması

mümkün bulunmaktadır.

05.01.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM