YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Şirket Aktifine Kayıtlı Olan Fabrika Binası Kısmi Bölünmeye Konu Olabilir Mi?

Değerli okurlar, bu hafta şirket aktifine kayıtlı ve şirket tarafından bizzat kullanılmaya devam edilen fabrika binasının kısmi bölünmeye konu edilip edilmeyeceğinden bahsedeceğim.

Şirket Aktifindeki Tek Fabrika Binası Bölünme Yoluyla Devir Olabilir Mi?

Konuyu öncelikle kanun maddeleri ile kısaca ele alalım. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun;

19 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinde, "Kısmî bölünme: Tam mükellef bir sermaye şirketinin veya sermaye şirketi niteliğindeki bir yabancı kurumun Türkiye'deki iş yeri veya daimî temsilcisinin bilânçosunda yer alan taşınmazlar ile en az iki tam yıl süreyle elde tutulan iştirak hisseleri ya da sahip oldukları üretim veya hizmet işletmelerinin bir veya birkaçını kayıtlı değerleri üzerinden aynî sermaye olarak mevcut veya yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye şirketine devretmesi, bu Kanunun uygulanmasında kısmî bölünme hükmündedir. Ancak, üretim veya hizmet işletmelerinin devrinde, işletme bütünlüğü korunacak şekilde faaliyetin devamı için gerekli aktif ve pasif kalemlerin tümünün devredilmesi zorunludur. Kısmî bölünmede devredilen varlıklara karşılık edinilen devralan şirket hisseleri, devreden şirkette kalabileceği gibi doğrudan bu şirketin ortaklarına da verilebilir. Taşınmaz ve iştirak hisselerinin bu bent kapsamında devrinde, devralan şirketin hisselerinin devreden şirketin ortaklarına verilmesi halinde, devredilen taşınmaz ve iştirak hisselerine ilişkin borçların da devri zorunludur..

Şeklinde tanımlanmıştır.

Yine 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "19.2.2.1.2. Üretim ve hizmet işletmelerine bağlı taşınmazların durumu"  başlıklı bölümünde,

 "Üretim ve hizmet işletmeleri ile fiziki veya teknik bütünlük arz eden ve bu işletmelerden ayrılması mümkün olmayan binalar, arsa ve araziler de bu işletmelere dahil taşınmazlar olarak kabul edilecektir. Ancak, bir fabrika binasının içinde iki ayrı üretim işletmesi bulunması halinde üretim işletmelerinden birinin devri fabrika binasının da bölünüp devredilmesini gerektirmeyecektir." açıklamasına yer verilmiştir.

Hem tebliğ hem de kanun birlikte değerlendirildiğinde, kısmi bölünmede fabrika binasının tek başına devrinin mümkün olmadığı ancak fabrika binasının içinde birden fazla üretim tesisi var ise bu tesislerdeki makinelerin devrinin mümkün olabileceği sonucu çıkmaktadır. Zaten işletme bütünlüğünü ortadan kaldıracak bir bölünme işlemi bölünme değil daha çok tasfiye niteliğindedir. Bu sebeple şirket aktifinde yer alan tekbir fabrika binasının kısmi bölünme yoluyla devri mümkün değildir. Konuyla ilgili İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 18/10/2022 tarih ve  E-62030549-125[20-2021/235]-1196005 sayılı özelgesine bakılabilir.

23.12.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM