YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Binek Otoda Gider Sınırını Aşan ÖTV-KDV Önemli Gelişme!

Değerli okurlar bu hafta binek otomobil alımlarında ilgili yıl gider yazma sınırını aşan tutarların maliyete mi ekleneceği yoksa KKEG olarak dikkate alınıp alınmayacağı konusunda önemli bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum.

DÜZENLEME 193 SAYILI KANUNUN 40.MADDESİ İLE YAPILMIŞTIR

Söz konusu maddenin ilgili fıkrası aşağıdaki gibidir.

Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira 2022 yılında uygulanmak üzere 8.000 TL’ye kadarlık kısmı ile binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en fazla 2022 yılında uygulanmak üzere 200.000) kadarlık kısmı gider olarak dikkate alınabilir.”

200.000 TL NİN ÜZERİNDEKİ ÖTV VE KDV MALİYETE İLAVE EDİLEBİLİR Mİ?

Söz konusu düzenleme 200 bin TL’ye kadar olan ÖTV ve KDV’nin gidere atılmasına müsaade etmektedir.  Yine konu ile ilgili 311 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin amir kısmı aşağıdaki gibidir.

Binek Otomobillere İlişkin Amortisman Giderleri" başlıklı 15 inci maddesinde, "(1) Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, söz konusu vergilerin tercihen maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hâllerde, amortismana tabi tutarı 2022 yılı için 430.000 TL'yi aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.

MALİYE İDARESİ ÖZELGE İLE KONUYA NETLİK KAZANDIRMIŞTIR

Hem Kanun hem de Tebliğ’de yer alan açıklamalara bakıldığında, ilgili yıla ait olan ÖTV ve KDV gider yazma sınırını aşan işlemlerde aşan kısmın maliyete mi yoksa KKEG hesabına mı kaydedileceği konusunda net bir açıklama yer almamaktadır.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının oldukça yakın bir tarihte vermiş olduğu özelgede ilgili kısım aynen aşağıdaki gibidir.

“Buna göre, binek otomobil iktisabınıza ilişkin ÖTV ve KDV toplamının 2020 takvim yılı için en fazla 140.000 Türk lirasına kadarlık kısmı ticari kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecek olup, ödemiş olduğunuz KDV ve ÖTV'yi tercihen doğrudan gider olarak dikkate almanız durumunda, KDV ve ÖTV tutarlarının toplamı olan 168.000 TL'nin 2020 takvim yılı için azami 140.000 TL'si safi kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Söz konusu tutarı aşan 28.000 TL'nin ise maliyet bedeline ilavesi mümkün bulunmamakta olup, kanunen kabul edilmeyen gider olarak 2020 takvim yılı kazancınıza dahil edilmesi gerekmektedir.”

ÖZELGE İLE VERGİYE MÜTEALLİK DÜZENLEME YAPILAMAZ!

Görüldüğü üzere Maliye İdaresi, binek otomobil iktisabında ÖTV ve KDV’de gider yazma sınırını aşan maliyet değil KKEG olarak dikkate alınması gerektiğini belirtmiştir.

Bilindiği üzere Hukukun bağlayıcı olmayan kaynaklarıyla vergi yüküne yönelik düzenlemeler tesis edilemez. Maliye idaresi burada özelge yolu ile kanunun uygulama alanını genişletmeye, dolayısı ile kendi etki alanını da genişletmeye çalışmıştır.

02.11.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM