YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



İthalatta Transit Ticarette BA ve BS Bildiriminde Matrah Farkı Oluşması

Değerli okurlar bu hafta ithal edilip henüz millileşmeyen ve antrepoda bekleyip yine antrepoda yurt içine satışı yapılan mallarda ba ve bs bildiriminde oluşan matrah farkına değineceğiz.

Bilindiği üzere ithal edilen mallardan bazıları millileşmeden yurtiçindeki alıcıya devir edilebilmektedir. Böyle bir durumda devrin yapıldığı gün döviz cinsinden fatura düzenlenmekte, malı antrepoda alan firma ise gümrük mevzuatına göre vergileri ödemektedir.

ALICI FİRMA VERGİLERİ ÖDEDİĞİ ZAMAN MATRAH FARKLILAŞMAKTADIR

Malı ithal eden firma antrepoda alıcı firmaya malı teslim ettikten sonra alıcı firmanın gümrükte ödediği vergilerle birlikte satıcının satış matrahı ile alıcının alış matrahı farklılaşmaktadır. Bu işlem sonucu oluşan tarih ve tutar farklılığının Ba-Bs formlarında ne şekilde bildirileceği ise ayrı bir konudur.

Bilindiği gibi 08/09/2012 tarih ve 28405 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 418 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 5 inci maddesi ile 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin bazı maddelerinde değişiklik yapılmış olup, yapılan değişiklik sonrasında anılan Tebliğin (3.2.2) numaralı bölümünde, "İthalat işlemlerinin form Ba ile bildirilmesinde gümrük giriş beyannamesinin kapanış tarihi, ihracat işlemlerinin form Bs ile bildirilmesinde ise, fiili ihracatın gerçekleştiği tarih dikkate alınacaktır.

ANTREPODA TESLİMATI YAPILACAK MALLARDA SATICI ÜLKEYE AİT FİRMANIN SATIŞ FATURASINDA YER ALAN BİLGİLER BA BİLDİRİMİNDE ESAS ALINMALIDIR

Yurt dışından getirilen malların, gümrükte devir işlemine tabi tutulması amacıyla millileştirilmeden antrepoya/gümrük bölgesine konularak bekletilmesi ve/veya gümrükte devir işlemine tabi tutulması durumlarında malları yurt dışından getiren mükellef tarafından verilecek Form Ba bildiriminde, yurt dışındaki satıcı firma tarafından düzenlenen satış faturasında yer alan bilgilerin esas alınması gerekmektedir.

Yurt dışından getirilen malların millileştirilmeden gümrükte devir işlemine tabi tutulması halinde, malları yurt dışından getiren mükellef tarafından verilecek Form Bs bildiriminin ise, devir alan firmaya düzenlenen satış faturasında yer alan bilgiler dikkate alınmak suretiyle verilmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, uyumsuzluk yaşanmaması için, söz konusu malları gümrükte devir alarak millileştiren firmanın Form Ba bildiriminde devreden firma tarafından düzenlenen satış faturasında yer alan bilgilerin esas alınması gerekmektedir.

KAYNAK: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 14.06.2022 tarih ve E-11395140-105[Mük-257-2015/VUK-1-18979]-665060 sayılı özelgesi.

13.10.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM