YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Diğer Faaliyetlerde Elde Edilen “Gelirler” Dolayısıyla İndirimli Kurumlar Vergisinin Matrahının Hesabında, Ticari Kar Mı Yoksa Mali Kar Mı Esas Alınacak?

Değerli okurlar, bu hafta uygulanmaya başlandığı günden bu yana sürekli olarak tartışma konusu olan bir konuya değineceğiz. Cari dönemde diğer faaliyetlerden elde edilen gelirler dolayısıyla indirimli kurumlar vergisinin matrahının belirlenmesinde ticari kar mı yoksa mali kar mı esas alınmalı sorununa değineceğiz.

YATIRIMDAN ELDE EDİLEN KAZANÇ KAPSAMINDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ MATRAHI TİCARİ KARA UYGULANACAKTIR.

Yazımızın her ne kadar konusunu teşkil etmese de akılarda soru işareti kalmaması adına hemen belirtmek isteriz ki, yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırımdan elde edilen kazanca Ticari Karın uygulanacağı kanunen de hüküm altına alınmıştır.

1 Seri Nolu Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 32.2.8 bölümünde aşağıdaki ibare yer almaktadır.

Tevsi yatırımlardan elde edilen kazancın ayrı hesaplarda izlenmek suretiyle tespit edilememesi durumunda indirimli kurumlar vergisine konu edilecek kazanç, tevsi yatırım tutarının toplam sabit kıymet tutarına bölünmesi suretiyle bulunacak oranın kurumun ticari bilanço kârı ile çarpılması suretiyle hesaplanacaktır. Ancak, indirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın, kurumlar vergisi matrahını aşamayacağı tabiidir.

Söz konusu madde metninden de açıkça anlaşılacağı üzere, yatırımdan elde edilen kazanca ilişkin indirimli kurumlar vergisinin matrahının hesaplanmasında Ticari Karın esas alınmak suretiyle hesaplamaların yapılacağı nettir.

DİĞER FAALİYETLERDEN ELDE EDİLEN GELİRLER NEDENİYLE İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ MATRAHI MALİ KAR MI YOKSA TİCARİ KARA MI UYGULANACAKTIR.?

Burada şöyle bir sorun ortaya çıkmaktadır. KVK kanunun 32/A Maddesinde işletme ve kısmen işletme döneminde yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisinin uygulanacağı belirtilmiş ancak kazanç ifadesinin ticari bilanço karımı yoksa mali kar mı olduğu konusuna açıklık getirilmemiştir.

KONUYA TEBLİĞ İLE AÇIKLIK GETİRİLMİŞTİR

1 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde, yatırım döneminde şirketin diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına da indirimli kurumlar vergisi uygulanabileceği belirtilmiş olup tebliğin 32.2.5 bölümündeki 1 ve 2 numaralı örneklerde yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara ilişkin indirimli Kurumlar Vergisi uygulanacak kazanç olarak Kurumlar Vergisi matrahı işaret edilmiştir.

(Tebliğdeki ifade bu kadar açık olmasına rağmen konunun halen tartışmalı olması ise ayrı bir konudur.)

KONU ÖNCE ÖZELGELER İLE NETLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILMIŞTIR

Maliye idaresince verilen özelgeler arasında belli dönemlerde görüş farklılığı oluşmuştur. Zira konuyla ilgili olarak, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığının 14.05.2013 tarih, 38418978-125[32/A-12/1]-446 nolu özelgesinde, ticari bilanço kâr veya zarara kanunen kabul edilmeyen giderler eklendikten tüm indirim, istisna ve geçmiş yıl zararları düşüldükten sonra kalan safi kazanca uygulanabileceği belirtilmiştir. Böylece diğer faaliyetlerden elde edilen gelire uygulanacak matrahın MALİ KAR olduğu açıkça işaret edilmiştir.

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİNE GÖRE DE MALİ KAR İŞARET EDİLMİŞTİR

Konuyu özelgelerden ziyade tüm mükellefleri ilgilendiren kurumlar vergisi beyannamesinde ele alıp değerlendirelim. Kurumlar vergisi beyannamesinde öyle bir ifade kullanılmıştır ki tereddüte şüphe olmayacak şekilde Mali Kar işaret edilmiştir.

Öncelikle kurumlar vergisi beyannamesinin ekler kısmında yer alan İndirimli Kurumlar Vergisi Tablosunda bakalım. Tablonun görünümü aşağıdaki gibidir.

Beyannamede dikkat edilirse Kazanç ifadesi değil GELİR ifadesi kullanılmıştır. Buradan da hareketle Diğer Faaliyetlerden Elde Edilen GELİRLERE ilişkin ticari kar değil mali mali karın dikkate alınması gerektiği şüpheye yer vermeyecek kadar nettir.

SON SÖZ: Beyannamede cari dönem için KAZANÇ ifadesi kullanılmadığından dolayı, uygulamanın Ticari Bilanço Karına yönelik olması gerektiği görüşü hukuken anlamını yitirmiş bulunmaktadır.

26.04.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM