YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Gelir İdaresi Başkanlığına Açık Mektup

Değerli okurlar, bu hafta vergi kanunlarımızda yer alan ve 6183 sayılı AATUHK’nun 48/A maddesi uyarınca ÇOK ZOR DURUMDA olan şirketleri direkt ilgilendiren ancak söz konusu madde hükmünün cereyan eden cari dönem itibariyle artık hiçbir hükmünün kalmadığını ve bu konuda da Gelir İdaresinin herhangi bir adım atmadığını veya bu durumun belki de henüz farkına varılamadığını ele alacağız.

ÇOK ZOR DURUMDA OLAN ŞİRKETLER 6183 SAYILI KANUNDA DÜZENLENMİŞTİR

6183 sayılı AATUHK’nun 48 ve 48/A maddeleri vergi borcunu ödeyemeyen şirketlere söz konusu borçlarını taksitler halinde ödeme imkânı getiren bir müessesedir. Yazımızı asıl ilgilendiren kısım ise söz konusu Kanun’un 48/A maddesidir.

Amir madde hükmü uyarınca, kanunda belirtilen şartları taşıyan şirketlere çok zor duruma ilişkin likidite ve kaldıraç oranlarına göre gecikme zammı yerine YI-ÜFE ile birlikte tecil faiz oranının belli bir nispeti oranında vergi borçlarını yapılandırma imkânı getirilmiştir.

48/A MADDESİNİN HİÇBİR HÜKMÜNÜM KALMADIĞI GELİR İDARESİNCE BİLİNİYOR MU?

6183 sayılı AATUHK’nun 48/A maddesi 48.maddeye nispeten çok zor durumda olan şirketlere kolaylık getirmek amacıyla, vergi borçlarının yapılandırılması kapsamında gecikme zammı yerine, aylık Yİ-ÜFE değişim oranlarının baz alınması suretiyle bir hesaplama şekli önermektedir. Söz konusu hesaplamalar detaylı şekilde 1 nolu Tahsilat Genel Tebliğinde yer almaktadır.

Konuyu dağıtmamak ve okuyucu detaya boğmamak adına hesaplama şekillerine girmeyeceğiz.

Bilindiği üzere, önceki yıllarda gecikme zammı oranı Yİ-ÜFE oranından yüksek idi ve vergi borcunu ödeyemeyen mükelleflere kolaylık getirilmesi amacıyla da gecikme zammı yerine söz konusu borçları Yİ-ÜFE değişim oranları ile çarpılarak borç tutarının yeniden yapılandırılması amaçlanmıştı. Burada asıl amaç, mükellefleri yüksek gecikme zammı yerine daha düşük olan Yİ-ÜFE oranı kullanılmak suretiyle borçlarının yapılandırılmasıdır. Oysa son 1 yılda enflasyon oranında meydana gelen yüksek artış ile birlikte ve gecikme zammında da herhangi bir artırmaya gidilmemesinden dolayı tablo tamamen tersine dönmüş ve ortaya uygulanması mümkün olmayan ve uygulandığı takdirde de çok zor durumda olan mükellefleri çok daha zor duruma sokan garip bir yapı meydana gelmiştir.

Öyle ki, çok zor durum kriterlerini sağlayan şirketler, Maliye İdaresine borç yapılandırma için başvurdukları takdirde, aylık 1,60 olan gecikme zammı yerine aylık ortalama %7-8 olan Yİ-ÜFE oranıyla borçlarını tekrar yapılandırma sorunu ile yüz yüze gelmişlerdir. Dolayısıyla mükellefleri korumak amacıyla getirilen aylık gecikme zammı yerine, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, bu dönemde mükellefleri korumak yerine mevcut borçlarını çok daha yüksek bir artışla taksitlendirmelerine neden olmuştur.

Sonuç olarak 6183 sayılı AATUHK’nun 48/A maddesi şu an için çok zor durumda olan şirketlere yönelik uygulanma kabiliyetini tamamen yitirdiğinden dolayı bir Cumhurbaşkanlığı Kararıyla söz konusu maddenin revize edilmek suretiyle çok zor durumda olan şirketler için tekrar eski amacının ihdas edilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığınca uygulanabilir bir adım atılması gerektiğini önemle hatırlatmak istiyorum.  

25.03.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM