YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Gider Pusulasında Yeni Dönem

Değerli okurlar, 26 Ekim 2021 tarihli Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, ile vergi mevzuatımızda önemli değişikliklere gidilmiştir. Bunlardan bir tanesi de Gider Pusulası ile ilgili yapılan önemli düzenlemedir.

7338 sayılı Kanun’un 213 sayılı Kanunun 234.maddesinde yaptığı değişiklik ile gider pusulasının kimler tarafından düzenleneceği, kaç gün içinde düzenleneceği, hangi hallerde düzenlenmesine gerek bulunmadığı gibi unsurlar hükme kavuşturulmuştur.

BANKA İLE ÖDEME YAPILIYORSA GİDER PUSULASI DÜZENLENMEYECEK

Yapılan düzenlemeyle birlikte, ödemeler banka veya ödeme kuruluşları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla yapıldığı takdirde, bu kurumlarca düzenlenen belgelerin            ( dekont, ödendi belgesi vb) gider pusulası yerine geçeceği belirtilmiştir. Maddenin lafsi (sözel) yorumundan anlaşıldığı kadarıyla ödemeler yukarıda bertilen şekilde yapıldığı takdirde ayrıca bir gider pusulası düzenlenmesinin gerekmediği sonucu ortaya çıkmaktadır.

E-TİCARET YAPANLARA MÜŞTERİNİN İADE ETTİĞİ ÜRÜNE İLİŞKİN YENİ DÜZENLEME

Kanunla birlikte getirilen yeni düzenlemeyle birlikte iade edilen ürünler için tek tek gider pusulası düzenlenmesinin de önüne geçilmiştir. Ürünü iade eden müşteriye şirket tarafından yapılan ödeme; banka, ödeme kuruluşu veya PTT aracılığıyla yapıldığı takdirde ayrıca bir gider pusulası düzenlenmesine gerek bulunmamakta, bu ödemeleri tevsik eden dekont vb. gider pusulası yerine geçmektedir.

KİMLER DÜZENLEYECEK

213 sayılı Kanunun 234 maddesinin 1.fıkrasına göre, Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabı ve çiftçiler, bu Kanun kapsamındaki belgeleri düzenleme zorunluluğu bulunmayanlara yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları mallar (gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerden satın aldıkları mallar hariç) için işi yapana veya malı satana imza ettirecekleri gider pusulası düzenlerler. Vergiden muaf esnaf için düzenlenen gider pusulası, bu kişiler tarafından verilmiş fatura hükmündedir

Denilerek gider pusulasının kimler tarafından düzenleneceği net bir şekilde hüküm altına alınmıştır.

ASGARİ 7 GÜN ŞARTI GETİRİLDİ

213 sayılı Kanunun 4.fıkrasına göre, gider pusulası, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen gider pusulası hiç düzenlenmemiş sayılır.

Böylece 7 gün içinde düzenlenmediği takdirde özel usulsüzlük cezası tanzim edilecektir.

ASGARİ HANGİ UNSURLARA YER VERİLECEK

213 sayılı Kanunun 234 maddesinin 2. ve 3. fıkralarına göre; Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev'i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadlarını (Tüzel kişilerde unvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur.

Gider pusulaları, seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir.

10.11.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM