YAZARLARIMIZ
Kadir Demirbaş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
vergi.uzmani@yandex.com



7338 sayılı Kanun kapsamında Gelir Vergisi Kanunu Açısından Oluşan Çok Önemli Değişiklikler

26.10.2021 tarih ve 31640 nolu yayımlanan Resmi Gazetede vergi mevzuatı açısından çok önemli değişiklikler meydana getirmiştir. Bu yazımızda Gelir Vergisi Kanunu açısından önemli gördüğümüz yerlere değineceğiz.

  • Basit Usulde Vergilendirilen Kazançlar İçin Yıllık Beyanname Verilmeyecek:

Basit usulde vergilendirilen mükellefler, 01.01.2021 tarihinden itibaren elde ettiği kazançlar gelir vergisinden istisna edilmiştir. Bu mükellefler yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyecekler, başka gelirleri nedeniyle yıllık beyanname verseler bile basit usulden elde ettiği kazançlarını beyannameye dâhil etmeyeceklerdir.

Basit usulde vergilendirilenler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanununun defter tutma hükümleri hariç bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer ödevler ve ceza hükümleri ile Vergi Usul Kanunu ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabi olma durumları devam etmektedir.

  • Sosyal Medya Üzerinden Gelir Sağlayanlar İçin Gelir Vergisinden İstisna Edilmiştir

Sosyal medya üzerinden reklam gelirleri, sponsorluk, satış gelirleri, bağışlar, bahşişler ve ücretli abonelikler gibi çeşitli kazançlar sağlanmaktadır.

1.1.2022 tarihinden itibaren elde edilen kazançlar, bu kişilerin Türkiye’de kurulu bir bankada bu faaliyetler için özel bir hesap açmaları ve bütün gelirlerini bu hesap aracılığı ile elde etmeleri koşulu ile vergiden istisna edilmiştir.

Özel hesaplara gelen bu tutarlar, ilgili banka tarafından her ay %15 vergi kesecek ve ilgili vergi dairesine ödeyecektir. Böylece sosyal medya üzerinden gelir elde edenler bu şekilde vergilendirilmiş olacaktır. Bu kişiler defter tutma, belge düzenleme, beyanname verme, saklama ve ibraz gibi yükümlülükleri olmayacaktır.

Ancak, sosyal medya üzerinden elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanununun 103.maddesinde yazılı tarifenin dördüncü dilimini aşması durumunda (2021 yılı için 650.000 TL) gelirin tamamı için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilecek hesaplanan vergiden, kesilen %15 Gelir Vergisi stopajı mahsup edilecektir.

Sosyal medya üzerinden yapacakları teslim ve hizmetler, Katma Değer Vergisinden de istisna olacaktır.

Bu durumda olanlar, Gelir Vergisi Kanunu 94.maddesinin birinci fıkrası kapsamında tevkifat yapma yükümlülüğü bulunmayacaktır.

Örnek 1:

Gerçek kişi sosyal medya üzerinden 500.000 TL gelir elde etmiştir. Bankada sorumluluğu gereği gerekli vergi kesintisini yapmıştır.

500.000*0,15=75.000 TL Gelir Vergisi stopajı olarak ilgili vergi dairesine ödenmiştir.

Örnek 2:

Gerçek kişi 1.000.000 TL gelir elde etmiştir.

1.000.000*0,15=150.000 TL Gelir Vergisi stopajı olarak ilgili vergi dairesine ödenmiştir.

650.000 TL’yi geçtiği için (2022 yılı açıklanmadığından 2021 yılı verileri dikkate alınmıştır.)

Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi verecektir.

Hesaplanan Vergi=352.190 TL

Ödeyeceği Vergi=352.190-150.000=202.190 TL olacaktır.

  • Dördüncü Dönem Geçici Vergi Beyannamesi Verilmeyecektir

Buna göre geçici vergi dönemleri 01.01.2022 tarihinden itibaren:

Birinci dönem

Ocak-Şubat-Mart

İkinci dönem

Nisan-Mayıs-Haziran

Üçüncü dönem

Temmuz-Ağustos-Eylül

Dördüncü dönem

Kaldırıldı

  • Vergiye Uyumlu Mükelleflere Uygulanan %5 İndirim Şartlarında İyileştirme Yapıldı

Vergiye uyumlu mükellefler değişiklik yapılmadan önce küçük miktarlarda ikmalen veya re ’sen tarhiyatlar ile kesinleşmemiş tarhiyatlar nedeniyle %5 indirim hakkından faydalanamıyordu.

Yapılan değişiklikle indirim yapılacağı beyannamenin ait olduğu yıl ve bu yıldan önceki son iki yıl gerçekleşen ve kesinleşmeyen tarhiyatlar vergi indirimi uygulamasını etkilemeyecek ve kanunen belirtilmiş olan vergi indirim en üst  (1.500.000 TL) olan tutarının %1’ini aşmaması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmayacaktır. Şu anda geçerli olan azami yararlanılacak vergiye uyumlu mükellef indirim tutarı 1.500.000 TL olup, bu tutarın %1’i olan yıllık 15.000 TL’ye kadar yapılacak tarhiyatların vergi uyumlu mükelleflerin yapacağı indirimleri engellememesi sağlanmıştır.

Ayrıca, indirimden yararlanmak için ilk aşamada ilgili yıllar itibarıyla kesinleşmiş tarhiyat olmaması kuralı getirdiği için, yapılan tarhiyatın indirimden yararlandıktan sonra kesinleşmesi durumunda yararlanılan indirimin mükelleften geri alınması hükmü çıkarılmıştır.

Yapılan başka bir değişiklik ise, kesinleşmiş bir tarhiyat bulunmaması koşulu vergi beyannamelerindeki vergi türleri itibarıyla sınırlandırılmaktadır. Dolaysıyla damga vergisi beyannamesinin verilmemesi veya eksik beyanda bulunulması nedeniyle yapılıp kesinleşen tarhiyatlar tutarına bakılmaksızın indirim şartı ihlali sayılmayacaktır.

1/1/2022 tarihinden itibaren verilecek Gelir ve Kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere kanun yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

01.11.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM