YAZARLARIMIZ
Hakan Eren
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
hakanerenova@hotmail.com



Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Sistemine Geçişe Farklı Bir Bakış

Bilindiği üzere; 18/02/2017 Tarihli Resmi Gazetede Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1) yayımlanmıştı. Bu tebliğ hükümlerine göre; Vergi kanunlarına göre vergi dairesine verilmesi gereken “Muhtasar Beyanname” ile Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gereken “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi”nin birleştirilmesi sonucunda oluşturulan “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ” nin verilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti. Uygulama önce Kırşehir’de daha sonra Amasya, Bartın ve Çankırı illeri merkez ve ilçelerinde bulunan mükellefler ve işverenler için başlamıştı.

Yukarıda belirtilen İller dışında kalan başta İSTANBUL olmak üzere il ve ilçeler sisteme 01/07/2018 tarihinde geçeceği (3) sayılı genel tebliğ ile belirlenmişti. Ancak; bu süre Resmi Gazetede yayımlanan Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No:4) ile yukarıda belirtilen İller dışında kalan tüm il ve ilçelerde “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ” verilmesi 01/10/2018 Tarihinden itibaren başlayacağı belirtilmişti.

Bu durumun ilk bakışta şirketlere bir kolaylık getireceği düşünülse de muhasebe ve insan kaynakları departmanları ayrı olan şirketler açısında bir kolaylık sağlamayacak aksine ek bir iş yükü getirecektir.

Bunu nedeni belli bir büyüklüğe erişmiş şirketlerde İnsan Kaynakları ve Mali İşler departmanlarının ayrı oluşudur. Bu iki departman birbirleriyle bir çok konuda bilgi alışverişinde bulunsa da yaptıkları iş ve işlemler özü itibariyle farklıdır. Bu yeni uygulama, zaten iki farklı departman tarafından yapılan bir işin yine başka bir uğraşla aynı yere toplama gayretini oluşturacaktır.

Bu iki beyanname birleşse de iki devlet kurumunu ilgilendiren söz konusu veriler için yine bu iki devlet kurumuna ihtiyaç vardır.

Personel özlük dosyalarının İnsan Kaynakları Departmanı tarafından oluşturulması ve takip edilmesi nedeniyle Aylık Prim ve Hizmet Belgesi bu departman tarafından oluşturulur. İş sözleşmeleri de personel özlük dosyaları içinde olması gereken bir evraktır. Dolayısıyla personellerin maaşlarını bilen ve gizlilik kapsamında muhafaza eden departman da burasıdır. İşte burada bir diğer sorun daha ortaya çıkmaktadır. İnsan Kaynaklara departmanın gizlilik kapsamında muhafaza ettiği personel bordroları bilgisi bu iki beyannamenin birleşmesiyle açığa çıkmaktadır. Muhtasar beyannamede bildirilmiş verilere ihtiyaç duyan bir kullanıcı bu bilgileri edinirken personel maaşlarını da bir çarşaf halinde görebilecektir.

Bunun yanında İnsan Kaynakları departmanı ve Mali işler departmanı ayrı olmayan şirket açısından veya muhasebe büroları açısından bu tip zorluklardan bahsetmek mümkün olmayacaktır. Hatta bu tür şirketler ve muhasebe ofisleri açısından bu birleşmenin faydalı olabileceği tabidir. 

Sonuç olarak orta derece yönetim organlarını ayırarak işleri uzmanlık alanlarına göre ayırmış şirketler açısından Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin birleştirilmesi kolaylıktan çok zorluk getirecek ve personel bilgilerinin bir parçası olan bordro bilgilerinin açığa çıkması gibi bir zararı da oluşacaktır. Şirketlerin bu zorluğu aşabilmek için planlamalarını yapmaları ve muhtasar beyanname oluşturan ve kullananlarla yeni gizlilik sözleşmeleri oluşturmaları faydalı olacaktır.

28.09.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM