YAZARLARIMIZ
Gürkan Vatansever
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
muhasebe@gurkanvatansever.com



Avukatlara Yönelik Başlatılan Vergi İncelemeleri Hakkında

Son dönemlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın talimatı ile; Vergi Denetim Kurulu Başkanlıkları tarafından serbest meslek erbabı olarak avukatlık işi ile iştigal eden hukuk müşavirleri ve avukatlara yönelik kapsamlı ( tam inceleme şeklinde ) vergi incelemeleri başlatılmış bulunulmaktadır. Genelde 2021 takvim yılına ilişkin hesap ve belgelerin incelenmektedir.

7326 Sayılı Yapılandırma ve Matrah Artırımı yasası; 2021 yılında yürürlüğe girdiğinden, uygulamaya esas olan yıllar 2016-2017-2018-2019-2020 yıllarıdır. Yani bu yıllara matrah artırımı ve vergi sigortası yapmanız, 2021 yılına ait hesap ve işlemlerin incelenmeyeceği anlamına gelmemektedir.

Bu itibarla hem vergi mükelleflerinin hem de meslek mensuplarının düzenli periyotlar ile E-TEBLİGAT sistemlerini ve özellikle gelir idaresi başkanlığı ve vergi denetim kurulu başkanlığı tebligat kontrollerini yapmakta fayda vardır.

Vergi İncelemesi Kapsamı

213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 134. Maddesi gereği; “Vergi incelemesinden maksat, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak tespit etmek ve sağlamaktır. “ şeklinde açıklanmıştır.

Kanun maddesinden anlaşılacağı üzere; 2021 yılına ilişkin hesap ve işlemlerin vergi kanunları yönünden incelemesi yapılıp, Yıllık Gelir Vergisi ve Katma Değer Vergilerinin doğruluğunu araştırmak olacaktır.

Avukatların Vergi İnceleme Süreçleri

Öncelikle vergi denetim kurulu başkanlığı tarafından resmi yazı ile defter ve belgeler istenmekte olup, yazının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde daire ibraz edilmektedir.

Daha sonrasında vergi müfettişleri, incelemeye başlama tutanağını düzenleyip vergi incelemesine resmen başlamış bulunmaktadır.

İncelemenin Esas Alınacağı Konular

Uygulamadan örnek verecek olur isek;

Bir avukatın 2021 yılı içerisindeki vekalet sayıları, Adalet Bakanlığından temin edeceği 2021 yılına ilişkin Mahkeme-İcra-Dava Dosyalarının dökümü, bu dosyalarda hükmolunan vekalet ücretlerinin kontrolü, beraberinde dosyaların kapanıp kapanmadığı, iş hacmi ve vekalet büyüklüğü ile orantılı olarak gelir beyan edip etmediği, ticari ve teknik icaplara uymayan hareketler ve işlemlerin gözlemlenmesi, banka hesaplarına intikal eden paraların içeriği ( icra dairesinden çekilen reddiyatın sonucunda gelen paranın bir kısmının müvekkile gönderilip gönderilmediği vs. ) 2021 yılı içerisinde kapanan ve tahsil edilmiş görünen dosyaların kontrolü ile banka hesaplarındaki parasal işlemlerin oransal analizi ve beraberinde düzenlenen serbest meslek makbuzlarının kontrolü.

Ayrıca usul yönünden; sigortalı işçi çalıştıran avukatların, sgk prim ödemelerinin kontrolü, sigorta teşviklerinden yararlanılması halinde teşvik tutarlarının gelir olarak dikkate alınıp alınmadığının kontrolü ( örneğin; 27103 veyahut 6111 teşviklerinin hasılat olarak yazılıp yazılmadığı ) makbuz ve belgelerin yüzeysel düzeyde kontrolü, mesleki faaliyetle ve ofis giderleri ile doğrudan bağlantılı olmayan harcamaların vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmadığının araştırılması (örneğin; mükellefiyet adına kayıtlı olmayan binek otomobilin  gider ve harcamalara ait KDV nin indirim konusu yapılması ve gelir vergisi matrahından düşülmesi gibi. ) 7.000 TL yi aşan tahsilat ve ödemelerin bankadan ödenip ödenmediğinin kontrolü; ( Eğer işyeri ofis kiraları elden ödeniyor ise 2021 yılı 12 aylık dönemi kapsamak üzere; aylık kira bedeli yani her bir işlem tutarının %5 i oranında özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. ) vb.

Değerlendirmeler

Vergi incelemesine alınmış olmanız demek; mutlaka cezalı tarhiyat yapılacağı anlamına gelmez. Serbest meslek erbabının banka hesaplarına gelen paraların mahiyeti ve kaynağı tam olarak araştırılmadan kayıt dışı hasılat vardır yaklaşımı doğru olmayabilir. Avukatın banka hesaplarına gelen ödemelerin vergi inceleme elemanı tarafından paranın muhteviyatını araştırması gerekir. Lakin aileden, taşınmaz satışından veyahut miras yoluyla edinilen varlıklar olabilir. Öte yandan haricen (elden) tahsil edilen paraları, mesleki faaliyeti ile ilgili olmak üzere, demirbaş, taşıt vs. alımında kullanabilir.

Ayrıca Vergi Usul Kanunu’nun 3.maddesinde,vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaylara ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla hasılatın ve mesleki giderlerin gerçek mahiyetinin irdelenmesi ve araştırılması gereklidir.

Sonuç itibariyle; özellikle salt icra işi ile uğraşan avukat mükelleflerimizin; olası bir vergi incelemesinde ihtilaflı duruma düşmemeleri için yukarıda yazmış olduğum hususlara dikkat etmelerinde fayda vardır.

10.05.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM