YAZARLARIMIZ
Günseli Zeynep Kalındamar
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Vergi Bilim Uzmanı
gunselikalindamar@hotmail.com



Vergi ve İş Hukukunda Önemli 3 Konuda Soru ve Cevap (4)

SORU: 2018 YILI DEFTER TASDİK ZAMANI GELİYOR. HANGİ DEFTERLER TASDİKE TABİDİR VE BUNUN İÇİN NELER YAPILMALI RESMİ DEFTERLERİMİZİ TASDİK YAPTIRMAZSAK CEZAİ MÜEYYİDESİ VAR MIDIR?

CEVAPVUK’un 172 ve  220  maddesinde kimlerin defter tutması ve tasdike tabi olan kısım kanun metninde paylaşılmıştır en çok yaygın defter türleri hakkında bilgi verilmesi gerekirse;  İşletmelerde, işletme defteri serbest meslek erbapları için serbest meslek kazanç defteri  limited şirketlerde Yevmiye, Kebir, Envanter. Anonim ve Kooperatiflerde ise; Yevmiye, Kebir, Envanter, Yönetim Kurulu Karar Defteri,Damga vergisi defteri, Pay Defteri ile Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen (Limidet şirketler içinde geçerli ) hesap dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edileceğinden geçmiş yıllarda tasdik olunan bu defterlerde yeteri kadar sayfa bulunması halinde yeniden tasdikine gerek yoktur.Yönetim Kurulu Karar Defteri her yıl tasdiki mecburi olup,  istenirse Ocak ayı sonuna kadar görüldü tasdiki ile birlikte ara tasdik de yaptırılabilir Şirketlerin Ticaret Sicil Numarası Mersis Numarası ve Sermayesine ilişkin bilgilerin mutlaka yazılması gerekmektedir, mersis numarası  mersis.gumrukticaret.gov.tr  adresine kayıt olunarak sorgulama yapılabilir. Noterin istediği evraklar ise; İşletme ve Serbest Meslek defterlerinin tasdikinde herhangi bir belge istenmeyecektir. ŞİRKETLERDEN: En son durumunu gösterir Ticaret Sicil Tasdiknamesi (Şirketin ünvanı, adresi, müdür değişmemiş ise geçmiş yıllarda alınan sicil tasdiknamesi de geçerlidir.) BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTAN ŞAHIS İŞLETMELERİ ise; Ticaret Sicil Tasdiknamesi. (Unvan, adreste herhangi bir değişiklik yok ise geçmiş yıllarda alınan sicil tasdiknamesi de geçerlidir. ) Eczaneler için sicil tasdiknamesi gerekmektedir. KAPANIŞ TASDİKLERİ ise; Anonim Şirket ve Kooperatifler Yönetim Kurulu Karar defterini 2018 Yılı Ocak ayı sonuna kadar kapanış tasdiki yaptırmak zorundadırlar. Yevmiye Defteri 2018 yılı Haziran ayı sonuna kadar kapanış tasdiki yaptırılmak zorundadır. ARA TASDİK: Yevmiye, Kebir, Envanter, Damga vergisi defteri, Yönetim Kurulu karar defteri yeteri kadar sayfaları olması halinde Ocak ayı içerisinde ara tasdik yaptırılabilir.

  • -Defter tasdikinin hiç yapılmamış olması: Mükellef defterlerini hiç tasdik yaptırmamışsa haklarında önce VUK’ nun 352- I/8’ maddesine göre 2 kat usulsüzlük cezası kesilir. Ayrıca aynı kanunun 30/3. maddesi uyarınca re’sen vergi tarhı işlemine tabi tutulur.
  • 2- Defter tasdikinin kanuni süresinin sonundan başlayarak 1 ay geçtikten sonra tasdik ettirilmiş olması: Bu durumda da defterler hiç tasdik ettirilmemiş kabul edilerek mükellef adına yine VUK’ nun 352-I/8’maddesine göre 2 kat usulsüzlük cezası kesilir. Ayrıca aynı kanunun 30/3. maddesi uyarınca re’sen vergi tarhı işlemine tabi tutulur.
  • 3- Defter tasdikinin tasdik süresinin sonundan başlayarak 1 ay içinde yaptırılmış olması: Defterlerin, tasdik süresinin sonundan başlayarak 1 ay içinde tasdikinin yapılması halinde ise mükellef adına VUK’nun 352/II-6’ ya göre usulsüzlük cezası kesilir.

SORU: DOĞUM BORÇLANMASININ KOŞULLARI NEDİR? DOĞUM BORÇLANMASI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR? DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN YAPILACAK ÖDEME TUTARI NEDİR? EMEKLİ AYLIĞI HEMEN BAĞLANIR MI?

CEVAP:

Doğum borçlanması ile ilgili koşul ve kuralları şöyle açıklanabilir
a) Ancak ilk sigorta girişinden sonra doğan çocuklar için doğum borçlanması yapılabiliyor. Staj için yapılan sigorta girişi de kabul ediliyor

b) Her bir çocuk için 2 yıla kadar (360 x 2= 720 prim gün) doğum borçlanması yapılabiliyor. 
c) En çok üç çocuk için doğum borçlanması yapmak mümkün. Dolayısıyla maksimum süre 720 x 3 = 2160 gün. 
d) Doğum borçlanması yapılacak süre içinde çocuğun yaşamış olması gerekiyor. Yani çocuk doğumdan 1 yıl sonra vefat etmişse en çok 1 yıllık süre için doğum borçlanması yapılabilir. 
e) Doğum borçlanması, doğumdan sonraki 2 yıl içinde prim yatmayan süreler için yapılabiliyor.

Son koşulu birkaç örnekle açalım: Doğumdan sondaki 2 yıl içinde hiç primi yatmayan kadın 720 gün borçlanma yapabilir. Diyelim ki doğumdan 6 ay sonra işe girdi. Bu durumda sadece (bu doğum için) 6 aylık (6 ay=180 gün prim) borçlanma yapılabilir. Diyelim ki doğumdan 1 yıl 3 ay sonra işe girdi. Bu durumda (bu doğum için) 1 yıl 3 aylık (15 ay=450 gün prim) borçlanma yapılabilir. 
Her bir doğum için bu hesaplamanın ayrı ayrı yapılacağını da not düşelim.

SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur farkı yok. Bu şartları yerine getiren tüm kadınlar doğum borçlanması yapabilir. 
Doğum borçlanmasını şu an halen çalışanlar da (primi yatanlar) yapabilir, şu an hâlihazırda çalışmıyor olanlar (primi yatmayanlar) da doğum borçlanması yapabilir.

 4-a’lı (SSK'lı) kadınlar başvurusunu en son çalışmasının bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi'ne/SGK İl Müdürlüğü'ne (yani en son primi hangi ildeki işyerinden yatmışsa o ilde) 
b) 4-b’li (Bağ-Kur'lu) kadınlar başvurusunu Bağ-Kur dosyasının bulunduğu ve tescilli olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi'ne/SGK İl Müdürlüğü'ne, 
c) 4-c’li (Emekli Sandığı) kapsamındaki kadınlar başvurusunu “SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı”na (Mithatpaşa Caddesi No: 7, Sıhhiye/Ankara) yapabilir

Borçlanma süreleri ise;

 Sigortalı kadının doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıllık süre borçlanılabilir.
- Kadın sigortalılar doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla üç defa olmak üzere ikişer yıllık sürelerini (toplamda en fazla 6 yıla tekabül etmektedir.) borçlanabilir.
- Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra  adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmaz. Prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden düşülerek kalan süre borçlandırılacaktır
- Doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süreler borçlanılabilir.
- İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanılabilir.

2017 yılında doğum borçlanması için gün başına: 
- asgari ödeme tutarı 18,96 TL. 
- azami ödeme tutarı 142,20 TL. 

Bu tutarlar arasında kadın işçiler, istediği miktarı ödeyebilirler. Ödeme tutarı ne kadar yüksek olursa, emekli aylığını da o kadar artırıyor. Dolayısıyla, ekonomik gücü olan kadınların mümkün mertebe yüksek bir tutar üzerinden ödeme yapmasında yarar var. 
Örneğin 500 günü eksik olan bir kadın eğer yukarıdaki koşulları taşıyorsa 500 gün için doğum borçlanmasını asgari 9.480 TL (500 x 18,96=8.780) ödeyerek yapabilir. 
Burada önemli olan eksik prim gün sayısı kadar doğum borçlanması yapılması. Yani borçlanılabilecek tüm süreyi borçlanma zorunluluğu yok!

Eğer yaş ve sigorta süresi şartları tamam sadece prim gün sayısı eksikse, eksik olan prim gün sayısını doğum borçlanması ile dolduranlara, işlemler tamamlanır tamamlanmaz emekli aylığı bağlanır. 

KAYNAKÇA:

https://ekmekvegul.net/haklarimiz-var/dosya-kadinlarin-emeklilik-hakki-ve-dogum-borclanmasi-2(25/11/2017)

http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/calisan/kadin(25/11/2017)

bkz.VUK ‘un172ve  220  maddesİ

bkz.VUK’ nun 352- I/8’

bkz.VUK’ nun 352-I/8’maddesine ve 30/3. Maddesi

bkz.VUK’nun 352/II-6’

http://www.siyamiozkan.org/tag/defterler-suresinde-tastik-edilmezse-uygulanacak-cezalar/(25/11/2017)

28.11.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM