YAZARLARIMIZ
Fahri Hikmet Köker
Yeminli Mali Müşavir
Köker YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Yönetim Kurulu Başkanı
hkoker@isbank.net.tr



Alışveriş Merkezleri Kayıt Dışı Ekonomiyi Azaltıyor

Türk toplumu Alışveriş Merkezleriyle tanışmasından sonra daha kaliteli, konforlu, emniyetli ve sağlıklı alışveriş yapmaya başladı. İlk defa tüketici satın aldığı ürüne yakından bakmak, dokunmak ve incelemek fırsatları buldu. Ayrıca aynı tür ürünlerin birden fazla firma tarafından aynı çatı altında satılması, birçok açıdan tüketiciye yaradı. Üretici firmalar arasındaki rekabeti nedeniyle fiyatların artmaması ile birlikte tüketiciye sunulan ürün çeşitliliği ve kalite seviyesinin artması. Perakendeciler ve üreticiler açısından ise, ürünleri tüketecek kişilerin ürünleri seçme ve satın alma kolaylığının ve konforunun sağlanması ile daha fazla tüketir hale geldi. Bu nedenlerle Türkiye’de Alışveriş Merkezleri neredeyse son sürat çoğalmaktadır. Büyük şehirlerin hemen hemen her semtinde bir Alışveriş Merkezi açılmış veya inşa halindedir.

Bu merkezlerin açılmasının ekonomimize sağladığı faydalar oldukça fazladır. Öncelikle, AVM’ler istihdamı artırmakta. Bu merkezler; temizlik, güvenlik, bakım ve onarım gibi konularda iş olanağı sağlanmakta ve bünyesinde çalışan insanların daha kaliteli ve sağlıklı ortamlarda çalışmalarını sağlamaktadır. Tabi ki buralarda çalışan insanların hepsinin sigortalı işçi olma zorunluluğu olduğundan ve sigortalandığından kaçak işçi çalıştırma oranı azalmaktadır. Hatta bazı işyerleri çalışanlarını ayrıca özel sağlık sigortası yaptırmaktadır.

Bununla birlikte, çalışanlar daha hijyen ve kaliteli ortamda çalıştıkları için, personelin iş verimliliği artmakta ve daha az hastalanmaktalar. Bunun sonucunda hem işveren hem de sağlık harcamalarının azalmasıyla Sosyal Sigortalar Kurumu da kazançlı çıkmaktadır.

AVM içerisindeki iş yerleri yaptıkları her satış için fatura kesme zorunda kalmaktadırlar. Birçok uluslar arası şirket isim haklarını hâsılat kira sözleşmesi ile devrettikleri için, kiracıların yaptıkları her satışa fatura kesme zorunluluğu doğmaktadır. Diğer iş yerlerinde ise birçoğu ulusal isim yapmış şirketler olduğu için faturasız satış yapmak gibi bir düşünceleri yoktur. Bu yerlerde satışlarının tamamını faturalı yapan şirketlerin doğal olarak mal alışları da faturalı olmak zorundadır. Böylece tüketimden üretime doğru zorunlu olarak fatura kesme veya diğer bir ifade ile kayıt altına girme zorunluluğu doğmaktadır. Bunun sonucunda ülke ekonomisi her anlamda oldukça kârlı çıkmaktadır.

AVM’lerde yapılan her satışın faturalı olması, ödemelerin genellikle kredi kartı ile yapılmasına neden olmaktadır ya da ödemelerin kredi kartı ile yapılması sonucunda fatura düzenleme zorunluluğundan dolayı bankalar ve finans kurumları kazançlı çıkmakta ve böylece para akışı da kayıt altına girmiş olmaktadır.

Mali İdare açısından, bu merkezlerde mağaza veya iş yeri açan işletmeler ulusal veya uluslar arası işletmeler oldukları için genellikle muhasebe sistemleri tek merkezden idare edilmekte, bunun sonucunda ise Mali İdare açısından denetim ve kontrol yapma kolaylığı sağlamakta ve daha etkin denetim yapma imkânı doğmaktadır.

Diğer avantajları başlık halinde sıralayacak olursak,
           - Ulaşımın hem çalışanlar hem de tüketiciler açısından toplu olarak yapılmasında ekonomik ve toplumsal faydalarının olması;
           - Bu tür merkezlerin genellikle akıllı bina olması nedeniyle enerji tasarrufu açısından ekonomik faydalarının olması;
           - Toplu alımların yapılması veya tüm ihtiyaçların aynı anda karşılanabilmesi imkânıyla işgücü ve zaman kayıplarının asgariye inmesi;        
           - Bu tür merkezlerin genellikle ana arter yollara yakın olması veya toplu taşıtların rahatlıkla girip çıkabilmesi sonucunda hem zamandan hem de enerjiden tasarruf imkânı sağlaması

           gibi birçok faydalarından bahsetmek mümkündür.

Sonuç olarak, alışveriş merkezlerinin çoğalması hem üretici açısından hem tüketici açısından hem de ülke ekonomisi açısından birçok faydası olan merkezlerdir.

10.04.2007

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM