YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.kooperatiflerkanunu.com



Açık Bankacılık Neden Önemli ?

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun resmi gazetede yayımlandı.

Başlıktaki sorunun cevabını vermeden önce Açık Bankacılığın ne olduğu ile ilgili bilgi vermenin faydalı olacağını düşünüyorum. Açık bankacılık yakın zamanda hayatımıza daha çok dahil olacak ve çok daha fazla duyacağımız bir tanım. En kısa tanımı ile açık bankacılığı bankalarda mevcut olan finansal verilerimizin bizim iznimiz dahilinde üçüncü kişiler ile paylaşılması olarak ifade edebiliriz.

Neden üçüncü kişiler ile paylaşacağız ?

Bildiğiniz üzere yıllardır bankalarda tutulan finansal verilerimiz mevcut. Bu verilerin bir kısmı şahsımıza veya şirketimize ait olabilir.

Ödeme alışkanlıklarımız, kullandığımız krediler, aylık market harcamalarımız, çocuğumuzun ihtiyaçları için bütçemizden ayırdığımız miktar, hangi aylarda ne için ne kadar harcadığımız gibi.

Bugün verilerimizi korumak için kanun çıkarıyorsak, bu durum verilerimizin bir değeri olmasından kaynaklanıyor. Bu kapsamda Finansal verilerimizin de önemli bir değeri var. Açık bankacılık anlayışına göre bankalar bu verileri son derece cimri olarak sadece kendi menfaatlerine uygun olarak kullanıyor ve verinin sahibi olarak bizim sınırlı derecede yararlanmamıza izin veriyor.

İşte tam bu noktada açık bankacılık devreye giriyor

Finans teknoloji (Fin-tech) şirketleri sayesinde bankaların zorunlu olarak dışarıya aktarmak zorunda kaldığı verilerin (API) bizim menfaatimize nasıl kullanılabileceği ile ilgili bir çok çalışma mevcut. Hali hazırda İngiltere Açık Bankacılık konusunda gerek düzenleme gerek kurulan şirketler nezdinde başı çekiyor.

Açık bankacılık, verilerimizi güvenilir üçüncü kişiler için paylaştığımızda en basitinden ayrı bir çaba harcamadan;

  • 3.Parti uygulamalar sayesinde daha uygun oranlı kredi bulmamıza, eğer kullandığımız bir kredi var ise biz sormadan bize teklif edilmesine ( Bankaya hala bordro verilen bir çağda yaşıyoruz )
  • 3.Parti uygulamalar sayesinde daha yüksek oranlı mevduat faizi alabilmemize ( Telefonla hala müşteri temsilcisine vadeli mevduat oranı soruyoruz)
  • Kobiler için düzenli alımlarında indirim avantajları yaratmasına. Bankalar bize son 5 yıldır 25.000 TL kırtasiye alışverişi yapmışsın o yüzden şu firmalarda % 2 indirim var diye bir fayda sağlamıyor. En fazla ayda 2 kere ücretsiz kuru temizleme gibi komik teklifler sunuyorlar. 
  • Paylaştığımız veriler sayesinde bankaların müşteri lehine rekabete sokmak çok daha kolay olacak. Bu rekabette kazanan müşterinin olacağına şüphe yok. 
  • Düzenli maaş ödemesi yapıldığında maaşınızın yatmasından bir gün önce hesabınıza geçen yurt dışında fintech uygulamalar mevcut. Örnek olarak 10 senedir düzenli maaş alan birisi olarak, 3. parti bir uygulama sayesinde maaşım şirket tarafından yatırılmadan benim hesabıma bir kaç gün önce yatırılması gibi bir teklifi yapmak bankaların aklının ucuna gelmezken, şu an yurt dışında açık bankacılık sayesinde bu hizmeti veren kurumlar var. ( Monzo-Emma-Yolt)
  • Ödeme ve tahsilat vadeleri üzerinden şirketlerin optimum stok ve işletme sermayesini hesaplayarak, ona göre kullanılacak kredi veya vadeli mevduatta tutulacak oranı önermek
  • Bordrolama. Brüt maaş tutarı bankada durduğu sürece sigorta ve vergi tutarlarını kendisi ayırarak süresinde ödenmesinin sağlanması
  • Mevcutta örnekleri olan bütün bankaların tek ara yüzden takip edilmesi (İş bank-tek cep gibi) 
  • Açık bankacılık şu an sürekli gelişme gösteren bir alan, aslında hepimizi heyecanlandıran mevcutta yapılanlardan çok yapılabileceklerin neler olacağı

Bankaların fintech yatırımlarına ne kadar önem verdiğini bir süredir hep beraber takip ediyoruz. Bu tip start up mantığındaki şirketleri ya satın alıyorlar ya da kuluçka merkezlerinde büyütüyorlar.

Sonuç olarak; Açık bankacılık noktasında seyreden değil, uygulayan olmak için bir an önce bankaların tek bir API yayınlaması ve bu konu ile ilgili gerekli regülasyonları hızlıca tamamlanması gerektiğini düşünüyorum.

Saygılarımla

25.11.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM