YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



Faal Mükellef Sayıları

Hürriyet  gazetesinde Şükrü Kızılot hocamızın yazısını okuyuncaya

kadar bugün başka bir yazıyı sizlerle paylaşmayı planlamıştım.

Şükrü Hoca pazartesi günkü köşesinde; “Neden 50 milyon seçmene karşılık 1.7 milyon vergi mükellefi var?” başlığı altında faal vergi mükellef sayılarından bahsetmiş ve bu rakamların doğru olmadığını belirtmiş. Hoca yazısında, seçmen sayısının 54.7 milyon, vergi mükellefi sayısının da 19.9 milyon olduğunu, bu rakamları Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK internet sitesinde aldığını yazmış. Hatırlarsanız ben de zaman zaman  faal mükellef sayılarına Yenigün Gazete’sindeki köşemde yer vermiştim.

Bu yazıyı yazarken, Hocayı eleştirmek ya da yermek adına asla bir düşüncem ve tavrım yok, üstelik hocaya sonsuz bir saygım var.  Yazıyı neden gündeme aldığımıza gelirsek;

Hoca yazısında vergi mükelleflerinin, birkaç grupta toplandığını belirtip, bunları üç grup halinde sıralamış . Üçüncü gruptakilerin ücretli olarak gelir vergisi ödeyenlerden oluştuklarını, bunların da;

-SSK’lılar (4/a’lılar)

-Memurlar (4/c’liler) olarak iki grup olarak yazmış.

İşte itirazım da 4/a’lılar ve 4/c’liler için.

Hepimiz Türkiye’de yaşıyoruz. Türkiye’nin de kendine özgü gelenek, görenek ve adetleri var. Türkiye’deki işletmelerin büyük bir kısmı, neredeyse yüzde 90’ı, KOBİ niteliğine haiz işletmeler. Bu ortalama aşağı yukarı dünyada da böyle. Meslektaşlarımın neredeyse hepsinin müşterileri de bu sınıfa girmektedirler. Durum böyle olunca işler de bu çerçeve de oluşuyor.

Şöyle bir örnek vereyim: kurumsallaşmamış ve KOBİ niteliğinde işletmelerde, patron işçiyi işe alırken ücret tespiti sırasında net ücret üzerinden anlaşırlar. İşçi de örneğin binbeşyüz TL istiyorum der, zira işçi eline geçecek paraya bakar. Oysa işveren işçinin net ücretinin dışında işçiye ait gelir vergisini, damga vergisini ve SSK primini de öder.

Yani 4/a’lı sigortalıların çoğunun kesintilerini işveren üstlenip ödemektedir.

Gelelim 4/c’li memurların vergilerine: Yıllar önce eski hesap uzmanı şimdi YMM olan bir üstadımla bu konuyu tartışmıştık. Üstadın bu konudaki görüşü şöyleydi:” Memurun gelir vergisi kesintisi; devletin bir cebinden çıkar öbür cebine girer”. Düşündüğümüzde devlet bir yerde gelir vergisi tahakkuku yapıyor, bir yerde de bu vergiyi kendisi ödüyor.

Böyle düşününce, 4/a’lıların ve 4/c’lilerin vergi mükellefiyeti içinde sayılmaları bence yanlış. Bu iki grup da yıl sonunda gelir vergisi beyannamesi vermiş olsalardı, ancak o zaman bu iki grubu vergi mükellef sayıları içinde ele almamızın daha doğru olacağı kanısındayım.

 
 

30.10.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM