YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



Ölçü ve Tartı Aletlerinin Muayenesi

İki yılda bir yapılan ve damga yılı 2011 olan ölçü ve tartı aletleri periyodik muayene ve damgalama işlemleri bildirim verme süresi; 1 Ocak 2013 tarihinde başlamış olup, 28 Şubat 2013 Perşembe günü mesai bitiminde sona erecektir.

Tüccar, sanayici, esnaf ve sanatkârlar, kullandıkları ölçü ve tartı aletlerini iki yılda bir muayene ettirerek damgalatmak zorundadırlar.

Dayanak

Her türlü ölçü ve tartı aletlerinin muayene ve damgalama yetkisi 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği, yeni adıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri'ne ait bulunmaktadır.

Söz konusu Kanun'a dayanılarak; dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanıp, 24 Temmuz 1994 tarih ve 22000 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren; “Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği”nin 9’uncu maddesinin (a) fıkrası yasal dayanağı oluşturmaktadır.

Bu nedenle, iki yılda bir muayene edilerek damgalanması istenilen ölçü ve tartı aletlerinden hassas teraziler, hassas kütle ölçüleri (tartılar), beş kg’den büyük kütle ölçüleri, çekeri 2 bin kg’den fazla olan basküller, hububat muayene aletleri, demiryolu yük ve sarnıç vagonları ile akaryakıt ölçek ve sayaçlarının muayeneleri için Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'ne; uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler), akıcı maddeler için hacim ölçüleri, beş kg’ye kadar hassas olmayan kütle ölçüleri (tartılar) mekanik tartı aletlerinden masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar, ibreli teraziler, her türlü elektronik terazi ve çekeri 2 bin kg’ye kadar olan baskülleri bulunanların bağlı oldukları belediyelere müracaat ederek muayene günü almaları gerekmektedir.

İki yıllık damga süresini doldurmuş ölçü ve tartı aletlerinin muayenesi yaptırılmadan kullanılması yasaktır.

Damgalanmamış, damga süresini geçirmiş veya damgaları iptal edilmiş, damgası kopmuş, bozulmuş ölçü ve tartı aletlerinin kullanılması ve alım satım yerlerinde bulundurulması suçtur.

Yukarıda belirtilen ölçü aletlerini kullanan kişiye, 3516 sayılı “Ölçüler ve Ayar Kanun”un 15'inci maddesi hükmü gereği idari para cezası uygulanmakta olup ayrıca bu durumundaki ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilmektedir.

Kullanılmakta olan terazilerde kefe ve gövdelerde bulunan damgaların aynı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

İleride zor durumda kalınmaması bakımından söz konusu ölçü ve tartı aletlerini kullanan ve bulunduranların Kanunla öngören ve yukarıda belirtilen periyodik muayene müracaatlarını süresinde yaptırmaları gerekmektedir.

3516 sayılı Kanun'un 14 ve 15’inci maddelerine göre idari para cezası ile karşı karşıya kalınmaması için; ölçü ve tartı aletlerinizi 28 Şubat 2013 Perşembe günü mesai bitimine kadar damgalatmayı unutmayınız!

13.02.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM