YAZARLARIMIZ
Ceyhun Gönen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Esas Denetim
http://twitter.com/CeyhunGonen
ceyhungonen@gmail.com



Serbest Çalışan Hekimler Hakkında Yapılan Düzenlemeler

Sağlık Bakanlığı tarafından hekimlerin hem kamu kuruluşlarında hem de özel sektörde çalışmasına engel olmak amacıyla hayata geçirmek istediği "Tam Gün Yasası", kamuda çalışan birçok hekimi etkileyecek. Sağlık Bakanlığı bu yolla kamuda çalışan doktorların yarı zamanlı çalışmalarını engelleyerek, hem muayenehanem olsun aynı zamanda kamuda çalışayım anlayışını tamamen silmek istiyor. Bu tasarı yasalaşırsa Türkiye'de kamuda çalışan yaklaşık 23 bin doktor, önümüzdeki günlerde zor bir karar verecek. Sağlık Bakanlığı’nın tasarısı yasalaşmadan Maliye Bakanlığı VUK 379 No'lu Genel Tebliği ile Serbest olarak çalışan hekimler hakkında bir düzenleme yaptı. Bu Genel Tebliğ, yasalaşması beklenen tasarıda belirtilen , “ya kamuda tam zamanlı ya da özel sektör” tercihini yapacak doktorların kararlarını şimdiden etkileyebilir.  

Maliye Bakanlığı tarafından VUK 379 no’lu Genel Tebliği ile serbest meslek faaliyeti icra eden hekimlerin (diş hekimleri ile veteriner hekimler dahil), iş yerlerinde 1 Haziran 2008 tarihinden itibaren Tebliğde belirtilen özellikleri taşıyan kredi kartı okuyucularından (POS cihazı) bulundurmaları ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde bu cihazları kullanmaları zorunluluğu getirildi. Aynı zamanda bu cihazlarla düzenlenecek POS fişlerinin, anılan mükelleflerce yürütülen serbest meslek faaliyetlerinde Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmiş "serbest meslek makbuzu" hükmünde kabul edilmesi kararlaştırıldı.

Buna göre 1 Haziran 2008 tarihinden itibaren serbest çalışan hekimler, diş hekimleri ve veteriner hekimlerin  muayenehanelerinde bulundurmaları gereken Pos cihazı ve bu cihazlardan elde edilecek belgelerin aşağıdaki özellikleri taşıması gerekmektedir;



a)
Üstteki örnekte belirtildiği şekilde belge üzerinde; mükellef bilgileri, tarih, saat, sıra no, hizmetin cinsi, vergi dahil tutarı vb. bilgiler ve "Bu belge V.U.K. uyarınca serbest meslek makbuzu yerine geçen belge hükmündedir." ibaresi yer alacaktır.

b) POS'lardan her günün sonunda günlük kapanış raporu (Z raporu) alınacaktır. Günlük kapanış raporu almadığı tespit edilen mükelleflere her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere 25 YTL ikinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir. (Vuk 352. Mad.)

Yan taraftaki örneğe uygun olmayan POS slipleri, Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmemiş belge hükmünde sayılacak ve üstteki örneğe uygun olarak  düzenlenmeyen her post slibi için ayrı ayrı 149 YTL’ den az olmamak kaydıyla düzenlenen belgenin % 10 kadar özel usulsüzlük ceza kesilecektir. (V.U.K 353.mad.)

Piyasadaki POS'ların bir kısmında halen kullanılmakta olan mikrokapsüllü karbonsuz kopyalama kağıtları; darbe, katlanma, kırışma gibi etkilerle kolaylıkla kararıp silinmekte ve fişler okunamaz hale gelmektedir. Bu nedenle, serbest çalışan hekimlerce kullanılacak POS'larda, üzerindeki bilgiler kolaylıkla kararıp silinen mikrokapsüllü karbonsuz kopyalama kağıt ruloları kullanılmayacaktır. Bu özellikleri taşımayan kağıt ruloları kullandığı tespit edilen mükelleflere her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere 25 YTL ikinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir. (Vuk 352. Mad.)

Muayenehanelerinde POS cihazı bulunduran hekimler bu cihazları 1/6/2008 tarihinden itibaren mevcut halleri ile kullanamayacaklarından bankalara geri verecek ve cihazlar yukarıda belirtilen özelliklere uygun hale getirildikten sonra kullanılmaya devam edilecektir.

Sonuç

Söz konusu düzenlemelerden sonra serbest çalışan hekimler 1 Haziran 2008 tarihinden itibaren;

·       Muayenehanelerinde yukarıda sayılan özellikleri taşıyan pos cihazı bulundurmak zorundala

·       Kredi kartı ile yapılan tahsilatlarda bu cihazları kullanmak zorundadırlar

·       POS cihazlarını kullanmak suretiyle yaptıkları tahsilatlarda müşterilerine bu POS sliplerini verecekler, müşteri tarafından talep edilse dahi başkaca bir belge düzenlemeyeceklerdir.

·       Hekimler POS'ları kullandıkları her günün sonunda kapanış raporu almak ve muhafaza etmek zorundadırlar.

·       Hekimlerin muayehanelerinde POS cihazı kullanıyor olmaları serbest meslek makbuzu düzenleme mecburiyetlerini ortadan kaldırmamaktadır. Hekimlerin bedelini kredi kartı kullanılmaksızın(nakit, çek, havale vb. olarak) tahsil ettikleri hizmetler için Vergi Usul Kanununa göre serbest meslek makbuzu düzenlemeleri gerekmektedir.

·       Yukarıda belirtilen özellikleri taşıyan POS cihazlarını iş yerlerinde bulundurmayan veya iş yerinde bulundurmakla beraber Tebliğde öngörülen şartları taşımayan cihazları kullandıkları tespit edilenlere, Vergi Usul Kanununun mükerrer 355/1 inci maddesine göre 1.490 YTL özel usulsüzlük kesilecektir.

·       Yukarıda belirtilen özellikleri taşıyan POS cihazlarını kullanmakla birlikte yukarıdaki örneğe uygun şekilde düzenlenmeyen her POS slibi için ayrı ayrı Vergi Usul Kanununun 353/1’nci  maddesine göre 149 YTL’den az olmamak kaydıyla düzenlenen belgenin % 10 kadar özel usulsüzlük ceza kesilecektir.

·       Yukarıda belirtilen özellikleri taşıyan POS cihazlarını kullanmakla birlikte bunlarda yukarıda açıklanan özellikleri taşımayan kağıt ruloları kullandığı veya günlük kapanış raporu almadığı tespit edilen mükelleflere ise her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, Vergi Usul Kanununun 352/II-7 nci  maddesine göre 25 YTL ikinci derece usulsüzlük kesilecektir. 

 

26.02.2008

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM