YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Bağımsız Denetimde ve Sözleşmelerde Ne Oluyor?

Son bir iki aydır, bağımsız denetim konusu yine kafa karıştırmaya devam ediyor. Mayıs ayında yayımlanan bir kurul kararı aşağıdaki gibidir. 
Bağımsız Denetçi Seçimi ve Sözleşmenin Ne Zaman Yapılması Hakkına Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Kurul Kararı, Tarihi: 12/05/2016 Karar 
No :75935942-050.01.04  [03/ ]
Gözetim ve Denetim (II) Daire Başkanlığının 11/05/2016 tarihli müzekkeresinde; 2015 yılı hesap döneminde, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun (TTK) 397 inci maddesi kapsamında bağımsız denetime tabi olduğu tespit edilen bazı şirketlerin 2015 yılının denetçisini 2016 yılında seçtikleri ve 2016 yılında denetim sözleşmesini akdettikleri tespit edildiği belirtilmiştir.

TTKnın 399 uncu maddesinin birinci fıkrasında, denetçinin, her faaliyet dönemi ve her hâlde görevini yerine getireceği faaliyet dönemi bitmeden seçilmesinin şart olduğu belirtilmiştir.
Bu bağlamda, denetimin ait olduğu hesap döneminden sonraki dönemlerde yapılan denetçi seçimine dayanılarak imzalanan denetim sözleşmeleri çerçevesinde yapılacak denetimler ile TTKnın 397 inci maddesinde öngörülen bağımsız denetim zorunluluğunun yerine getirilmiş olamayacağına ve keyfiyetin Başkanlık tarafından kamuoyuna duyurulmasına oybirliği ile karar verilmiştir.
Bu karardan benim anladığım, 2016 yılındaki genel kurullarda 2016 yılına ait denetim sözleşmesi yapılması kararı çıkarılır, daha önce yapılmadı ise 2015 yılına ait bağımsız denetim sözleşmesi kararı 2016 yılındaki genel kurulda söz konusu olamaz. 
Acaba mı, olur mu, olmaz mı derken bu defa aşağıdaki gibi bir duyuru daha çıktı; 


Geç Bildirilen Denetim 
Sözleşmelerine İlişkin Duyuru

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 34üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; denetim kuruluşları ve denetçilere denetim sözleşmelerini imza tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde Kuruma bildirme yükümlülüğü getirilmiş; 40ıncı maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde de, Kuruma yapılacak bildirimlerin zamanında, tam ve doğru olarak yerine getirilmemesi halinde uyarı yaptırımı uygulanacağı belirtilmiştir. 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 26ncı maddesinin üçüncü fıkrasına göre denetim kuruluşlarına ayrıca idari para cezası verilebilecektir.
Kurumun gözetim faaliyetleri çerçevesinde; kimi denetim kuruluşlarının ve denetçilerin imzaladıkları 2014 yılı faaliyet dönemine ilişkin denetim sözleşmelerini Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 34üncü maddesine aykırı olarak Kuruma süresinde veya hiç bildirmedikleri tespit edilmiştir.

Kurul tarafından, söz konusu eksikliklerin 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin denetim sözleşmelerinde de olabileceği değerlendirilerek, Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 43üncü maddesine dayanılarak, tüm denetim kuruluşları ve denetçilere 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin bağımsız denetim sözleşmelerini zamanında, tam ve doğru olarak Kuruma bildirmeleri hususunda 1 Ağustos 2016 tarihine kadar süre verilmesine, bu tarihten sonra tespit edilecek Yönetmeliğin 34üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine aykırılıklar hakkında gerekli yaptırımların uygulanacağının ilgililere duyurulmasına oybirliği ile karar verilmiştir.
Bu itibarla, denetim kuruluşları ve denetçilerin 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin bağımsız denetim sözleşmelerinin kurumumuza bildirilmesi konusundaki eksikliklerini 1 Ağustos 2016 tarihine kadar tamamlamaları, aksi takdirde idari yaptırımlarla karşılaşacakları hususu kamuoyuna duyurulur.

Bu duyurudan benim anladığım, 
1. Bağımsız denetim sözleşmeleri imza tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde kuruma bildirilir.
2. Bugüne kadar 2015 ve 2016 yılı sözleşmelerini yapmış ve bildirmemiş olanlar 01.Ağustos.2016 tarihine kadar bu bildirimi yapabileceklerdir. 
Bunlar için 30 gün içinde bildirme kararı bu defalık kaldırılmıştır. 
3. Bu duyuruda geçmeyen ve bundan sonra yapılacak sözleşmeler ise sözleşme tarihinden itibaren 30 gün içinde kuruma bildirilecektir. 
4. Bundan sonra bildirimler tam, doğru ve süresinde yapılmazsa ilgililer hakkında yaptırımlar uygulanacaktır. 
Keşke, bağımsız denetim sistemi, sözleşmeleri ve bildirileri tam oturmuş olsa da artık kafalar karışmadan sistem yürüse, bağımsız denetimden beklenenler yerine gelse!

 

21.06.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM