YAZARLARIMIZ
Dr.Bülent Öz
İK & İş Güvenliği Uzmanı
bulentoz@moreenstitu.com
www.moreenstitu.com



İşletmelerde Zorunlu Eğitimler (II)

Bir önceki yazımda işletmelerde işverenler tarafından çalışanlarına verilmesi gereken yasal eğitimlerden iş güvenliği ve ilkyardım eğitimleri ile ilgili olarak düzenlemelerden bahsetmiştik. Bu yazımızdan konunun devamında yangın eğitimi ve Ağır ve tehlikeli işlerde mesleki teknik eğitim düzenlemelerine açıklık getirmeye çalışacağım

1.Ağır ve Tehlikeli İşlerde Mesleki ve Teknik Eğitim

4857 sayılı İş Kanununun 85. maddesinde 15.5.2008 tarih ve 5763 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle işle ilgili mesleki eğitim almamış işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacağı hükmü getirildi ve bu düzenleme 1.1.2009 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. 31 Mayıs 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacak İşçilerin Mesleki Eğitimlerine Dair Tebliğ”  ile de bu hükmün uygulama yöntemleri belirlendi.

Kapsam: Ağır ve Tehlikeli işler kapsamına giren tüm işletmelerin Ağır ve Tehlikeli işler yapan personellerini kapsar

Eğitmen:Mesleki ve Teknik eğitimi vermeye yetkili kuruluş eğitmenleri

Eğitim Süresi:  En az 32 saat en fazla 40 saat (27516 sayılı tebliğ)

Eğitim Tekrarı: Eğitim süresinde olduğu gibi tanımlanmış tekrar sayısı bulunmamak ile birlikte özellikle görev, iş ve makine ekipman değişikliklerinde çalışanların göre eğitim yenilenmelidir.

Sertifikasyon: Mesleki eğitimin nasıl belgelendirilmesi gerektiği Tebliğ’de belirtilmiştir. Tebliğe göre ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin aşağıda belirtilen belgelerden birisine sahip olmaları zorunludur:

          a) 3308 sayılı Kanuna göre verilen diploma bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız işyeri açma belgesi, kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgelerinden birisi;

          b) 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 48 inci maddesi ile “Türkiye İş Kurumu İşgücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliği”nin 4 üncü maddesinin (f) bendine göre faaliyet gösteren kurslardan aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesine göre alınan kurs bitirme belgesi;

          c) 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 2’nci maddesinin (g) ve (i) bentlerine göre faaliyet gösteren kurslardan alınan kurs bitirme belgesi, operatör belgesi ve sürücü belgesi;

          ç) Patlayıcı Madde Ateşleyici Yeterlilik Belgesinin Verilmesi Esas ve Usullerinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında alınan ateşleyici yeterlilik belgesi;

          d) Yukarıda sayılanların dışında kuruluş kanunlarında veya ilgili kanunlarca yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler ile işçi ve işveren kuruluşları veya işveren tarafından Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile düzenlenen eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler;

          e) Uluslararası kurum ve kuruluşlardan alınan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denkliği sağlanan belgeler.

Ayrıca 09.03.2010 tarihinde yayınlanan 27516 sayılı değişiklik tebliği ile31/5/2009 tarihli ve 27244 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacak İşçilerin Mesleki Eğitimlerine Dair Tebliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasına (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (d) bendi, (f) bendi ve ikinci fıkra eklenmiştir.

"d) Yukarıda sayılanların dışında kuruluş kanunlarında veya ilgili kanunlarca yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları ile Milli Eğitim Bakanlığının ilgili biriminin onayının alınması şartıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler, işçi ve işveren kuruluşları ile bünyelerinde kurulu iktisadi işletmeler veya işveren tarafından düzenlenen eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler,"

"f) 30/12/2008 tarihli ve 27096 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği kapsamında verilen meslekî yeterlilik belgeleri,

"(2) 1/1/2009 tarihinden önce Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği kapsamına giren işlerde çalışmaya başlayan işçilere Milli Eğitim Bakanlığı ile birinci fıkranın (d) bendinde sayılan kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak protokoller çerçevesinde verilecek en az 32 en çok 40 saatlik eğitim sonucu düzenlenecek belgelere sahip olanlar bu Tebliğ kapsamında mesleki eğitim almış olarak kabul edilir."

2.Yangın Eğitimi

24387/127 maddesi ; Yapı, bina, tesis ve işletmelerden; 10 bağımsız bölümü olan konutlar ile 50 kişiden fazla insan bulunan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmelerde aşağıdaki ekipler oluşturulur.

            a) Söndürme ekibi,

            b) Kurtarma ekibi,

            c) Koruma ekibi,

            d) İlk yardım ekibi.

Diğer yapı, bina, tesis ve işletmelerde ise; sahip, yönetici veya amirin uygun göreceği ekipler kurulur ve diğer önlemler alınır.

Ekipler, 137 nci maddede  belirtilen yönergeyi yürütmekle görevlendirilen amirin belirleyeceği ihtiyaca göre, en büyük amirin onayıyla kurulur. Söndürme ve kurtarma ekipleri en az 3' er, koruma ve ilk yardım ekipleri ise en az 2' şer kişiden oluşur. Kurumda sivil savunma servisleri kurulmuşsa; söz konusu ekiplerin görevleri, bu servislerce yürütülür.

Madde 131-   Belediye itfaiye teşkilatlarının yönetici personeli ve  bünyesinde özel itfaiye birimi bulunduran kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşların itfaiye amirleri, Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce, diğer personel ise kendi kuruluşlarınca eğitilirler.

Kapsam: İşletme bünyesinde bulunan tüm çalışanları kapsar.

Eğitmen: Belediye itfaiye teşkilatlarının yönetici personeli ve  bünyesinde özel itfaiye birimi bulunduran kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşların itfaiye amirleri, Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce, diğer personel ise kendi kuruluşlarınca eğitilirler.(madde 131)

Eğitim Süresi:  Mevzuatlarımızda tanımlanmamış eğitim saati bulunmamak ile birlikte genel yaklaşım 3 saatten az olmaması yönündedir

Eğitim Tekrarı: İşletmeler 6 ayda bir eğitim ve tatbikatlar yapmalıdır.(İSG tüzüğü 129,131,133 maddeleri)

Sertifikasyon: Binaların yangından korunması yönetmelik esaslarına göre hazırlanır. 

Devam edecek..

14.09.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM