YAZARLARIMIZ
Bülent Çetin
Eski SGK Müfettişi
serbulentcetin@gmail.com



SGK Fatura İncelemelerinde Kesintilere Uygulanan Faiz

Sosyal Güvenlik Kurumundan kesinti yapılacağına ilişkin bir yazı geldiğinde, ana para tamam ama bu nasıl bir faiz, nu nasıl bir oran dediğiniz olmuştur. Bu yazıda söz konusu faiz oranının nereden çıktığını açıklayacağız.

Fatura Kesintilerinde Faizin Nedeni ve Dayanağı

Sağlık hizmet sunucuları tarafından ay içerisinde sunulan sağlık hizmetleri izleyen ayın başından on beşine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna fatura edilmektedir. Fatura tarihinden itibaren 60 gün içerisinde işlemler kontrol edilmez ve mutabakata varılmaz ise, fatura edilen tutar avans olarak sağlık hizmet sunucuna ödenmektedir. Daha sonra Medula üzerinden fatura edilen sağlık hizmetleri incelenmekte ve bu inceleme sonucunda kesinti miktarları ortaya çıkabilmektedir. Ortaya çıkan bu kesinti tutarlarını SGK yersiz ödeme olarak adlandırmaktadır. 2018 yılı Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Alım Sözleşmesinin 11. Ödeme Şartları ve Zamanı başlığı altında 11.2 maddesinde de yersiz ödemeler için ödeme tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun 89. Maddesine göre hesaplanacak olan faiziyle sağlık hizmet sunucusunun alacağından tahsil etmektedir.

SGK’nın uyguladığı faiz oranının diğer faiz oranları ile karşılaştırılması

Peki, nedir bu 5510 sayılı Kanunun 89. Maddesine göre faiz hesaplamasının anlamı nedir? Bu durumu anlatabilmek için aşağıda faiz türlerine göre 100.000 TL için 01.01.2021 ila 31.12.2021 tarihleri için faiz hesaplaması yaptık.

FAİZ TÜRÜ

ORANI

FAİZ MİKTARI

5510 sayılı Kanun 89. Madde

Değişken

23.927,78

Adi Kanuni Faiz

%9

9.000,00

Avans Faizi

%16,75

16.750,00

Reeskont Faizi

%15,75

15.750,00

Temerrüt Faizi

%9

9.000,00

Ticari Temerrüt Faizi

%16,75

16.750,00

Yukarıda görüldüğü üzere en yüksek faiz oranı 5510 sayılı Kanunun 89. Maddesine istinaden hesaplanan faiz olmuştur. Bunun nedeni basittir. Çünkü bu hesaplamada ilk üç ay için %2 oranında gecikme cezası ve her bir ay için devlet iç borçlanma senetleri için uygulanan aylık ortalama faiz oranı bileşik olarak uygulanmaktadır. Kısaca hem gecikme cezası hem de gecikme zammı bir arada ve faizin faizi alınarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla uygulanan en yüksek faiz oranı ortaya çıkmaktadır.

Faiz Meselesinde Örnek Dava

Sosyal Güvenlik Kurumunun kesintilerden dolayı uyguladığı faiz meselesi dava konusu olmuştur. Bir üniversite hastanesinden SGK 156.946,04 TL’ nin usulsüz fatura edildiği gerekçesi ile hesaplanan 72.888,32 TL tutarındaki faiz ile birlikte alacaklarından kesinti yapılmıştır.

Davacı hastane, fatura inceleme sürelerinin sağlık uygulama tebliğinde düzenlendiğini ve düzenlenen süreler içerisinde faturalarının incelenmediğini, Sosyal Güvenlik Kurumunun kendi üzerine düşen görevi zamanında gerçekleştirmemesi nedeniyle ortada bir gecikmenin söz konusu olduğunu ve bu durumdan kaynaklanan faiz giderinin haksız bir şekilde kendilerine yüklendiğini iddia etmiştir.

Olay 2015 yılında vuku bulduğu için 2012 yılı sözleşme hükümlerine göre avans faizine göre bir hesaplama yapılmıştır. İlk derece mahkeme, faize konu alacağın oluşumuna neden olan fatura inceleme fiilinin SGK’ nın kendi kusuru ile gerçekleştiğinden dolayı faiz istenemeyeceğine hükmetmiştir.  Yargıtay ilk derece mahkemesinin verdiği kararın bu kısmını doğru bulmuş ve 72.888,32 TL tutarındaki faizin isteminin iptaline karar vermiştir.

Sonuç Yerine

Yukarıda anlatılan olay her daim yaşanmaktadır. Çünkü SGK en azından fatura teslim tarihinden itibaren 60 gün içerisinde incelemelerini tamamlamak zorunda olmasına rağmen bazen 8 ayı bulan bir gecikme ile inceleme işlemlerini bitirmektedir. Bu gecikmeden kaynaklı gecikme faizi yükü de sağlık kuruluşu tarafından karşılanmaktadır. Yukarıda yer alan örnekte faiz, avans faizidir ve şu anda SGK 5510 sayılı Kanunun 89. Maddesine göre avans faizine rahmet okutacak şekilde faiz talep etmektedir. Örnek yargı kararı istikrar kazanmış bir karar değildir. Ama en azından gecikme nedeni SGK’ dan kaynaklandığına göre en azından kanuni faiz talebi daha makul olacağı ortadadır.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2020/2132 E. , 2021/2916 K.

30.03.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM