YAZARLARIMIZ
Bülent Çetin
Eski SGK Müfettişi
serbulentcetin@gmail.com



Yeşil Kartlı Hastadan Acil Serviste Ücret Alınması

Olay

Hasta sağlık hizmet sunucusunun acil bölümüne başvurmuştur. Sağlık hizmet sunucusu, hastanın yeşil kart kapsamında olmasından dolayı (5510 sayılı Kanunun 60. Madde “c” bendi 1 numaralı alt bendi kapsamında sigortalı) Medula sistemi üzerinden provizyon alamamıştır. Sonrasında hasta tekrar aynı sağlık hizmet sunucusuna farklı bir zamanda başvuru yapmıştır. Bu kez oğlu üzerinden genel sağlık sigortasının yapıldığını belirtmiştir. Lakin aynı hasta için yine provizyon alınamamıştır. Çünkü hastanın oğlu ilk defa sigortalı olmakla beraber müstahak olmak için 5510 sayılı Kanunda geçen 30 gün prim ödeme gün sayısını tamamlamamıştır. Sağlık hizmet sunucusu Medula üzerinden provizyon alınamadığı için hastayı ücreti mukabilinde (124 TL) sağlık hizmeti sunmuştur.

Hasta sonrasında sağlık hizmet sunucunu Sosyal Güvenlik Kurumuna şikâyet etmiştir. SGK sağlık hizmet sunucusunu şikâyet etmiştir. Şikâyet ile birlikte sağlık hizmet sunucusu hastadan alınmış olan tedavi ücretini iade etmiştir.

SGK tarafından yapılan işlem

Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık hizmet sunucuna yürürlükte bulunan özel sağlık hizmeti sunucularından sağlık hizmeti alım sözleşmesinin 8.1 Müracaat ve kimlik tespit işlemleri kapsamında gerekli işlemlerin yapılmadığından bahisle 10.000 TL para cezası uygulamıştır.

İlk Derece Mahkeme Kararı

Olay dava konusu yapılmış ve ilk derece mahkeme cezayı onamış yani SGK tarafından yapılan işlemi haklı bulmuştur.

Yargıtay Kararı

Karar sağlık hizmet sunucusu tarafından temyiz edilmiştir. Olaya ilişkin olarak Yargıtay, hastanın sağlık hizmet sunucuna gittiğini ve bu konu hakkında taraflar arasında herhangi bir tartışma olmadığını, sağlık hizmet sunucusu tarafından hastaya sağlık hizmeti verildiğini belirtmiştir. Uygulanan cezanın konusunu ise 8.1.1 maddesine dayanmaktadır. Madde metnine göre; “SHS, doğrudan veya sevk edilmek suretiyle başvuran hastayı Kurum mevzuatına uygun olarak kabul etmek zorundadır. Kabul edilmeyen hastaya kabul edilmeme gerekçesi SHS yetkilisinin imzasıyla yazılı olarak bildirilir. Kabul edilmeyen hastanın yazılı olarak Kuruma müracaatı halinde SHS’ce belirtilen gerekçe Kurum tarafından uygun bulunmalıdır” demektedir. Bu durumda hastanın sağlık hizmet sunucuna kabul edilmiş olması nedeniyle yerel mahkemenin kararını bozmuştur.

Sonuç

Peki Yargıtay’ın bu kararından sonra sağlık hizmet sunucuna herhangi bir ceza uygulanacak mıdır? Bu sorunun cevabı evet olacaktır.  Ama burada uygulanması gereken ceza, ilave ücrete ilişkin cezadır. Alınan ücretin iade edildiği gözetildiğinde sözleşmenin 12.9 maddesine göre, fazla alınan ilave ücretin 2 katı tutarında ceza uygulanacaktır.  

Elimizde sadece Yargıtay’ın karar metni olduğu için dava konusu olay ile ilgili tam bilgiye sahip değiliz. Fakat anlaşıldığı kadarıyla acil serviste hasta için yapılan işlemler yeşil alan kapsamındadır. Eğer sağlık hizmet sunucusu provizyon alınamaması durumunu yazılı olarak hastaya bildirmiş olsa ve özel hasta olarak tedavinin sağlanması gerektiği ve bu işlemlerin de ücrete tabi olduğu hususunda sözleşme imzalatmış olsa dava konusu olay hiç yaşanmamış olacaktı.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/5812 E. , 2019/882 K.

28.03.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM