YAZARLARIMIZ
Bülent Ak
Yeminli Mali Müşavir
Eski Baş Hesap Uzmanı
bak@konseydenetim.com.tr



Kurumlar Vergisi Beyanını Ertelemek Hazine Lehine Olur!

1) Önsöz

Bilindiği üzere, kurumlar vergisi beyannamesinin, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden yirmi beşinci günü akşamına kadar, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. [Kurumlar Vergisi Kanunu Md. 14/3]

Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı kendisine verilen yetkiyi kullanarak, kurumlar vergisi beyannamesinin verilme zamanını ve bu beyana göre hesaplanan kurumlar vergisinin ödeme zamanını Nisan ayının son gününe uzatmış bulunmaktadır. [115 Sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri]

Bu düzenlemeler çerçevesinde, kurumlar vergisi mükelleflerinin 2019 takvim yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamelerini 30 Nisan 2020 Perşembe gününün bitimine kadar vermeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, yasalarda belirlenmiş yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklarıdır.

Oysa kurumlar vergisi beyan ve ödeme sürelerini uzatmak bakanlığın yetkisi dâhilindedir. Üstelik bu yönde yapılacak bir uzatma mali yönden Hazine lehine olacağı gibi, meslek mensuplarının fiziken kurmak zorunda olacakları temas sayısını azaltarak, bir nebze da olsa korona virüs kapma risklerini azaltmalarına yardımcı olacaktır. Nasıl mı? Açıklamaya çalışalım.

2) Hazine ve Maliye Bakanlığı, Geçici Vergi 4. Dönem Beyanlarıyla, 2019 Yılı Kurumlar Vergisi Ödemelerinin Büyük Bir kısmını Zaten Tahsil Etmiştir.

Kurumlar vergisi mükellefleri, 2019 yılı 4. dönem geçici vergi beyanıyla, yılın tamamına ilişkin kazançlarını 17 Şubat 2020 tarihinde beyan etmişler ve ödemelerini yapmışlardır.

4. Dönem geçici vergi beyannamelerinde beyan edilen kurum kazançları, elbette 2019 yılına ilişkin nihai kurum kazancını yansıtmamaktadır. Özellikle dönem sonu işlemler yapıldığında, dönem kazancında değişiklikler olabilmektedir. Ancak, bu oynamalar çok cüzi tutarlarda olmaktadır.

Bu nedenle, verilen kurumlar vergisi beyannamesinin çok büyük bir kısmında, anılan yıla ilişkin olarak hesaplanan kurumlar vergisinden, ödenen geçici vergi tutarlarının mahsubu yapıldığında, ödenecek kurumlar vergisi ortaya çıkmamaktadır. Bu nedenle, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2019 yılına ilişkin kurumlar vergisinin çok büyük bir kısmının tahsilâtını yapmış olduğunu söyleyebiliriz.

3) Hazine ve Maliye Bakanlığının, 2020 Kurumlar Vergisi Beyan Sürelerini Uzatması Hazine Lehine Olacaktır

Geçici vergi dönemleri itibarıyla oluşan kurum kazançları üzerinden geçici vergi ödemelerinin yapılması zorunluluğu bulunmakla birlikte, dönem içerisinde kesinti yoluyla ödenen vergilerin fazlalığı nedeniyle, geçici vergi ödemesi çıkmayan mükelleflerin bu iadelerini alabilmeleri için kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesini beklemeleri gerekmektedir.

Diğer bir ifade şekliyle, geçici vergi dönemleri itibarıyla, ödenecek geçici vergi çıktığında ödemeler yapılmakta, ancak kesinti yoluyla ödenen vergilerin fazlalığı yahut kurum kazancının eksiye dönmesi sonucunda önceki dönemlerde fazladan ödenmiş geçici verginin iadesinin yapılması gerektiğinde illa kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi ve bu taleplerin kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde yapılması gerekliliği bulunmaktadır.

Bu çerçevede, yılı içerisinde kesinti yoluyla ödenen vergilerin veya ödenen geçici verginin, hesaplanan kurumlar vergisinden daha fazla olması nedeniyle yapılacak iadeler açısından, kurumlar vergisi beyannameleri ne kadar geç verilirse Hazine açısından o kadar avantajlı olacaktır.

2019 yılına ilişkin olarak kurumlar vergisi beyannamelerinde hesaplanan kurumlar vergisi tutarlarının, büyük bir kısmı geçici vergi dönemlerinde zaten tahsil edildiğinden, kurumlar vergisi beyanlarının verilme zamanı uzatılarak, iade edilecek kesinti yoluyla ödenen veya fazla ödenmiş bulunan geçici vergilerin iadesinin daha ileri bir tarihte yapılması söz konusu olabilecektir.

Kurumlar vergisi beyan zamanı uzatılsa dahi, iade talep edecek mükelleflerin bir kısmının süresinde beyanname vererek iade talebinde bulunabileceği gibi, hatırı sayılır bir kısmının da hastalık kapma riskini üzerine almamak için bu uzatmadan yararlanabileceği düşünülebilir. Böylece, meslek mensuplarının dönem sonu işlemlerini yapmak ve kurumlar vergisi beyanlarını hazırlamak üzere, ofislerinde yaşanan koşuşturmayı hafifletmek ve hastalık kapma riskini azaltmak mümkün olabilecektir.

17.04.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM