YAZARLARIMIZ
Berkay Özgüven
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
umutberkayozguven@gmail.com



Kira Gelirini Beyan Etmeyene Vergi Cezası Kapıda!

Maliye Bakanlığı, özellikle son dönemde, kira gelirlerini mercek altına aldı.

2023 yılında kira geliri elde edenler tespit edilerek, kısa mesaj yoluyla veya tebligat yoluyla beyan vermelerine yönelik bildirimlerde bulunuluyor.

Hatta bu süre zarfında, kiracılara yazı gönderilerek, yapmış oldukları kira sözleşmesi, hangi tarihten konut veya işyerini kiraladıkları, kira bedeli ve ödemeyi nasıl yaptıklarına dair bilgiler isteniliyor. 

Kira Gelirim Başka Bir Banka Hesabına Yattı, Vergi Ödeyecek Miyim?

Özellikle son dönemde, bu soru ile çok sık karşılaşıyoruz.

Uygulamada genellikle, kira geliri elde eden ve mal sahibi olan kişi yerine, kira gelirleri bu kişinin yönlendirmesiyle başka birisinin banka hesabına yatıyor.

Böyle bir durumda da durumun asıl mahiyeti değişmediği için, kira geliri elde eden ve mal sahibi olan kişinin mutlaka vergi dairesine elde etmiş olduğu gelirler ile ilgili bildirimde bulunarak beyanname vermesi gerekiyor.

Konut Kira Gelirinde Vergiden İstisna Olan Tutar: 21.000 TL!

2023 takvim yılında beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan gerçek kişilerden;

Konut kira geliri 21.000 TL’den fazla gelir elde edenler,

İşyeri kira geliri brüt tutarı 150.000 TL beyanname verme sınırını aşanların bağlı oldukları vergi dairelerine kira geliri beyannamesi vermesi gerekiyor.

Ayrıca, 150.000 TL’lik sınırın aşılıp aşılmadığının tespitinde, iş yeri kira gelirleri ile mesken kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacağını tekrar hatırlatmak isteriz.

2023’te Elde Edilen Kira Gelirinin Vergisinde Son Durum Ne?

Öncelikle, Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlı olduğunu unutmamak gerekli. Yani, tahsil etmediğiniz kira geliri için beyanname vermenize gerek yok.

Örneğin; 2021, 2022 ve 2023 yıllarına ait kira gelirlerinin toplu olarak 2023 yılında tahsil edilmesi halinde, bu gelirler 2023 yılının geliri olarak dikkate alınacak!

Gelecek yıllara ait olup, peşin olarak tahsil edilen kira bedelleri, ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın geliri sayılacak.

Örneğin; 2023, 2024 ve 2025 yılları kira gelirleri topluca 2023 yılında tahsil edilirse, her yıla ait kira bedeli 2023 yılının geliri sayılacaktır.

Döviz cinsinden kiraya verme işlemlerinde tahsilatın yapıldığı tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınacak.

Kira Geliri İle İlgili Hangi Harcamalar Gider Olabilir?

Kira gelirinde gider uygulaması iki ayrı yönteme göre yapılıyor.

Bunlardan ilki, götürü gider ( en sık tercih edilen ), ikincisi ise gerçek gider yöntemi.

Götürü gider uygulaması tercih edilirse, gerçek giderlere bakılmadan kira gelirinin %15’i götürü olarak vergi matrahından indirilebiliyor. Ancak bu usulün seçilmesi durumunda 2 yıl bu usulden gerçek usule geçilemiyor.

Gerçek gider yöntemi tercih edilirse, kiraya veren tarafından ödenen, Aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, İdare giderleri, kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri, faiz giderleri gibi unsurlar vergi matrahından düşülebiliyor.

2 yöntemden 1’i tercih edilirken, matematiksel hesaplamanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Peki, Kira Geliri Beyan Edilmezse Ne Olur?

2023 yılında 21.000 TL’den fazla kira geliri elde ettiyseniz ve herhangi bir beyanname vermiyorsanız, sürecin cezai olarak yaptırımı olacaktır.

Örneğin; 2023 yılında 50.000 TL kira geliri elde ettiniz ve vergi dairesine herhangi bir beyanda bulunmadığınız varsayımında bulunalım.

Böyle bir durumda, şayet vergi dairesi banka hesaplarınızdan veya çeşitli nedenlerle bu geliri elde ettiğinizi tespit ederse, 50.000 TL üzerinden cezalı vergi tarhiyatı yapılacaktır.

Kısaca, beyan etmiş olduğunuz durumda ödeyeceğiniz vergiden çok daha fazlasını vergi dairesine ödemek durumunda kalacaksınız.

Bu noktada, beyan dönemine ait süreler çok önemli bir yere sahip.

Sonuç Olarak;

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden elde edilen veriler karşılaştırılarak, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konut, kiracı ve ev sahipliği yönünden analiz edildiğini özellikle belirtmek isteriz.

Bu nedenle, önümüzdeki Mart ayı içerisinde elde etmiş olduğunuz kira gelirini, bağlı olduğunuz vergi dairesine beyan etmeyi unutmayın!

Bizden söylemesi…

26.02.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM