YAZARLARIMIZ
Berkay Özgüven
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
umutberkayozguven@gmail.com



Reçeteniz Varlık Barışı Olabilir Mi?

Kamuoyunun tam olarak farkında bile olmadığı Varlık Barışı’nda artık süre dolmak üzere! Süre, Cumhurbaşkanının Kanunla kendisine verilen iki uzatma yetkisini kullanmış olduğu göz önüne alındığında, 30 Haziran 2022 tarihinde (bu tarih dahil) sona eriyor. Kanun değişikliği olmaz ise, son gün 30 HAZİRAN!

Bize göre, sağladığı avantajlar kamuoyu tarafından tam anlaşılamayan Varlık Barışı, ülke ekonomisi ve işletmelerin mali yapılarını düzeltmeleri açısından oldukça önemli bir düzenleme.

Varlık barışı nedir? 

Varlık barışı, çeşitli nedenlerle yurt dışına veya yurt içinde sistem dışına çıkarılan para, altın, döviz, taşınmaz (sadece yurtiçi), menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının vergisiz olarak Türkiye’ye geri getirilmesini veya sisteme dahil edilmesini sağlayan düzenleme.

Şirketlerin büyük bir kısmı teknik iflasta!

Teknik iflas, şirketlerin son yıllık bilançosuna göre sermaye ve kanuni yedek akçeler tutarının yarısının veya 2/3'ünün zarar nedeniyle karşılıksız kalması durumudur.

Türk Ticaret Kanunu’nun 376.maddesi, teknik iflas yani, sermaye şirketlerinde sermaye kaybı veya borca batık olma durumlarında alınması gereken önlemleri belirlemiştir.

Bu kapsamda özkaynağı’nın 2/3’ü zarar nedeniyle karşılıksız kalan şirketlerin yönetim kurulunun çağrısı üzerine genel kurul, sermayenin tamamlanması veya 1/3'ü ile yetinme kararı almak durumundadır.

Kulağa oldukça korkutucu gelen “Teknik İflas” durumu ile günümüzde birçok firma karşı karşıya kalmaktadır. Burada akla ilk gelen soru, nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğidir.

Özellikle son dönemde içinde bulunduğumuz konjonktür göz önüne alındığında, şirketlerin finansal durumlarını dengelemek için bankalardan kredi talepleri artmaktadır.

Ancak, dikkat edilmesi gereken konu, kullanılan kredilerin artması ve ödeme dengesizliği yaratması sonucu sermaye şirketlerinde finansal durumların bozulması, faaliyetlerin zararla sonuçlanması şirketlerin özkaynak pozisyonunu aşağıya çekerek negatif yönde etkilemektedir.  Şirket sermayesinin karşılıksız kalması, şirket aktiflerinin borç ve yükümlülüklerini karşılayamaması, diğer bir ifadeyle borca batıklık halini doğurmaktadır.

Bu durum bir süre sonra şirketleri işin içinden çıkılmaz bir noktaya getirmektedir.

Teknik iflasın çözüm reçetesi Varlık Barışı olabilir!

Evet, yanlış duymadınız borca batık durumdaysanız ve teknik iflastaysanız Varlık Barışından yararlanarak hiç vergi ödemeden (sadece gayrimenkullerde toplamda % 4 tapu harcı var) bu durumdan kurtulabilirsiniz!

Peki, Nasıl Faydalanacaksınız?

Eğer sizin de çeşitli nedenlerle yurt dışında sistem dışına çıkarılan para, altın, döviziniz var ise Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirimde bulunmanız yeterli olup, söz konusu kurumlar sizin adınıza vergi dairelerine gerekli bildirimleri yapmaktadır. Üstelik sistem dışında bulunan para, altın ve dövizinizi hemen getirmek zorunluluğunuz da bulunmuyor banka veya aracı kurumlara bildirimde bulunduktan sonra üç ay içinde Türkiye’ye getirmeniz yeterli.

Yurt içinde ise, durum biraz farklı. Sistem dışında olan para, altın ve dövizinizi vergi dairesine beyanda bulunarak ve akabinde bankaya yatırarak varlık barışından faydalanabilirsiniz.

Taşınmaz bildiriminde ise süreç daha farklı olup, sadece yurtiçinde mevcut olan ve şirket ortakları adına kayıtlı olan arsa, arazi ve binaları vergi dairesine beyanda bulunarak ve tapusunu şirket adına çıkararak şirketinizde aktifleştirebiliyorsunuz.

Şirketiniz adına kayıt altına aldığınız bu tutarlar bilançoda Sermaye grubunda Fon hesabına alınıyor ve öz sermaye yapınızı güçlendiriyor. Böylece teknik iflas durumundan kurtulmuş oluyorsunuz!

Fon hesabında bulunan bu tutarlar işletmenin birleşme, devir ve bölünme hallerinde de vergilendirilmiyor.

Ayrıca, bu tutarları teknik iflastan çıktıktan sonra sermayeye ilave edilebiliyor veya şirket ortaklarına dağıtılabiliyorsunuz.

En önemli nokta ise varlık barışı kapsamında bildirimde bulunduğunuz varlıklara ilişkin vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmıyor, bildirilen tutarların ortaklara dağıtımı kar dağıtımı sayılmıyor ve stopaja tabi tutulmuyor.

Sonuç Olarak;

Her ne kadar yazımızda teknik iflasa dikkat çekmek istesek de, şirketinizin mali yapısını güçlendirmek ve bütün bunları sıfır vergi ödeyerek yapmak istiyorsanız Varlık Barışı size göre bir düzenleme.

Gelir Vergisi Kanunu Geçici 93. Maddede yer alan Varlık Barışı düzenlemesinin şirketler açısından çok önemli bir düzenleme olduğunu ve 30 Haziran 2022 tarihinde sona erdiğini hatırlatmak isteriz.

21.03.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM