YAZARLARIMIZ
Bekir Güneş
Yeminli Mali Müşavir
E. Vergi Müfettişi
ymmbekirgunes@gmail.com



Vergi İadelerinde Kefalet Senedi Kolaylığı

Ülkemizde birçok mükellef vergi iadesini hızlı alabilmek adına bankalardan süresiz teminat mektubu almaktadır. Vergi idaresi süresiz teminat mektuplarına istinaden mükelleflerin vergi iadelerini hızlı bir şekilde sonuçlandırılmaktadır. Ancak içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar dahilinde yine birçok firma bankalardaki kötü sicili nedeniyle teminat mektubu almakta zorlanmaktadır. 5 Temmuz 2022 tarihli ve 31887 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetlerinin teminat olarak gösterileceği belirtilmiştir. Bu düzenlemeyle sigorta şirketlerinin alınan kefalet senetleri de aynı bankalardan alınan teminat mektupları gibi iadenin hızlı bir şekilde alınabilmesine olanak sağlayacaktır. Özellikle bankalarla problem yaşayan ve vergi dairesinden İade almak durumunda olan mükelleflere paranın zaman değeri dikkate alındığında büyük bir katkı sağlayacağı açıktır. Makalemizin konusu kefalet senetlerinin teminat olarak kabul edilmesine ilişkin mevzuatın izahı oluşturmaktadır.

Amma Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunda Yapılan Değişiklik:

Mezkur yasa ile; 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“2. Bankalar tarafından verilen süresiz ve şartsız teminat mektupları ile sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetleri,”

Bu minvalde; Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı); 7 Temmuz 2022 tarihli ve 31889 sayılı Resmi Gazete ile 14 Sıra No.lu Tahsilat Genel Tebliği yayımlamıştır.

Söz konusu genel tebliğde; “30/6/2007 tarihli ve 26568 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1’in Birinci Kısım, İkinci Bölüm, “I- Teminat Hükümleri” başlıklı bölümünün (5) numaralı alt bölümünde yer alan (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı alt bölümün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“b) Bankalar tarafından verilen süresiz ve şartsız teminat mektupları ile sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetleri,”

“Sigorta şirketleri tarafından sigorta kefaleti kapsamında verilecek kefalet senetleri bu Tebliğin ekindeki örneğe (EK-13) uygun olarak tanzim edilecektir.”

Hangi Kefalet Senetleri Teminat Olarak Kabul Edilebilir:

43 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, 25 Ekim 2022 tarihli ve 31994 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 1 Kasım 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerinin KDV iadelerinde teminat olarak kabul edilebilmesi için,

- Bu senetlerin paraya çevrilmeleri konusunda hiçbir sınırlayıcı şart taşımayacak biçimde süresiz ve şartsız,

- Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No:1) ekindeki örneğe uygun,

- Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından düzenlenmiş

olması gerekiyor.

Sonuç:

İş dünyasında yaşanan teminat mektubu sorunu yukarıda ayrıntılarına yer verilen düzenlemeler ile önemli ölçüde çözülmüştür. Finans kaynaklarının sınırlı olması sebebiyle vergi iadelerinde tüm yükün bankalara bırakılması büyük ölçüde iş dünyası için problemlere neden olmuştur. Gelişmiş ülkelerdeki düzenlemeler dikkate alınmak suretiyle sigorta şirketlerinin bu teminat sistemine dahil edilmesi son derece yerinde ve isabetli bir karardır. Yapılan düzenlemeler ile artık KDV ihalelerinde sigorta şirketleri tarafından verilen kefalet senetleri teminat olarak kabul edilecek ve vergi iadeleri hızlı bir şekilde sonuçlandırılacaktır. Özellikle bankalarla problem yaşayan firmaların nefes almalarına yardımcı olacak bu düzenlemenin paydaşlara duyurulmasının önemli bir görev olduğunu düşünüyor ve saygılar sunuyorum.

23.10.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM